Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΔΙΕΘΝΗ

Γιατί η Μέρκελ είναι ο καλύτερος φίλος της Ελλάδας

Την ώρα που τόσο από αριστερά όσο και από δεξιά πληθαίνουν οι φωνές λαϊκισμού που παρουσιάζουν το Grexit ως λύση στο ελληνικό ζήτημα, η Άνγκελα Μέρκελ επιμένει στο να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Θα κάνει την ίδια επιλογή και ο Αλέξης Τσίπρας;
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Τζάμαρος/FOSPHOTOS
05_ABP8295.

Η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών φτάνει στο τέλος της. Στο τέλος Ιουνίου, η χώρα θα κληθεί να πληρώσει στο ΔΝΤ τη δόση των 1.6 δις ευρώ. Αν δεν επιτευχθεί αμέσως συμφωνία, η χρεοκοπία είναι άμεσα ορατή στον ορίζοντα των επόμενων ημερών.

Το Grexit συζητείται πλέον ανοικτά από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες. Ο διεθνής τύπος άρχισε να αναφέρεται πλέον στην Ελλάδα με απόψεις όπως «πάρτε το απόφαση, οι Έλληνες αποφάσισαν να μην σωθούν».

Αν υπάρχει κάποιος που με μετριοπάθεια αντιτίθεται στις παραπάνω φωνές και προσπαθεί ακόμη να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αυτή είναι η Άνγκελα Μέρκελ. Φαίνεται πως η Καγκελάριος αποτελεί τον τελευταίο άνθρωπο που θα εγκαταλείψει την προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, καθώς αντιλαμβάνεται τις γεωπολιτικές επιπτώσεις ενός Grexit και τι θα μπορούσε να σημαίνει για τη θέση της Γερμανίας στην Ευρώπη, αλλά και τον κόσμο.

Η πολιτική αστάθεια στα Βαλκάνια και την Ουκρανία αποτελεί το κουτί της Πανδώρας για την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ξέρει πως η Ρωσία και η Κίνα είναι έτοιμες να εκμεταλλευτούν ένα στρατηγικό λάθος της Γερμανίας για να βάλουν το πόδι τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο

«Η Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει μία από τις δυσκολότερες αποφάσεις ενόσω είναι Καγκελάριος», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Το ζήτημα είναι αν η Ελλάδα θα μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη ή αν η Μέρκελ θα βάλει τέλος στο δράμα με μία έκπληξη – ένα Grexit. Θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, όχι βέβαια χωρίς προϋποθέσεις, αλλά είναι έτοιμη να πληρώσει ένα υψηλό τίμημα για αυτό».

Η Μέρκελ δείχνει μέχρι σήμερα να θεωρεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ως το μόνο ρεαλιστικό σενάριο. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη Γερμανία. Αυτός είναι και ο λόγος που έθεσε εκτός διαπραγμάτευσης τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος, σύμφωνα με κύκλους της Γερμανικής Κυβέρνησης, φαίνεται να προτιμά το Grexit ως το λιγότερο αρνητικό – και άρα βέλτιστο – σενάριο μεταξύ χείριστων επιλογών. Ακόμη, η Μέρκελ φαίνεται να έχει πάρει αποστάσεις και από ακραία συντηρητικούς κύκλους του κόμματος της, που θα ήθελαν μία Ευρώπη «μικρή» αλλά «αποτελεσματική».

H Άνγκελα Μέρκελ στο εξώφυλλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Πρόκειται για μία από τις πιο συντηρητικές εφημερίδες της Γερμανίας, που εκπροσωπεί τους συντηρητικούς κύκλους κεφαλαίου που θέλουν την έξοδο των αδύναμων οικονομιών από την Ευρωζώνη και τη δημιουργία μίας μικρής και σκληρής νομισματικής ένωσης.

H Άνγκελα Μέρκελ στο εξώφυλλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Πρόκειται για μία από τις πιο συντηρητικές εφημερίδες της Γερμανίας, που εκπροσωπεί τους συντηρητικούς κύκλους κεφαλαίου που θέλουν την έξοδο των αδύναμων οικονομιών από την Ευρωζώνη και τη δημιουργία μίας μικρής και σκληρής νομισματικής ένωσης.

Η Μέρκελ έχει τις τύχες της Ευρώπης στα χέρια της. Και γνωρίζει καλά πως η εγκατάλειψη της Ελλάδας από την πλευρά της Ευρώπης θα ήταν σήμερα ένα ιστορικό λάθος. Η πολιτική αστάθεια στα Βαλκάνια και την Ουκρανία αποτελεί το κουτί της Πανδώρας για την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ξέρει πως η Ρωσία και η Κίνα είναι έτοιμες να εκμεταλλευτούν ένα στρατηγικό λάθος της Γερμανίας για να βάλουν το πόδι τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στον γερμανικό τύπο κυριαρχεί πλέον η άποψη ότι το γαϊτανάκι με την Ελλάδα έχει κρατήσει πολύ. Η ριζοσπαστική αριστερή εφημερίδα Tageszeitung έγραφε στις 16.6. ότι «αν η γερμανική πολιτική στο θέμα του χρέους ήταν μία θεατρική παραγωγή, το κοινό θα είχε ήδη τρέξει απογοητευμένο έξω από το θέατρο. Η συνεχής επανάληψη υποτιθέμενων δραματικών στιγμών στη διαπραγμάτευση, στις οποίες οι συζητήσεις φαίνεται να είναι στην κόψη του ξυραφιού, είναι ψεύτικη και σκηνοθετημένη».

Η Μέρκελ αρνείται να ενδώσει στον ακραία νεοφιλελεύθερο και δεξιό λαϊκισμό συντηρητικών συμφερόντων της Ευρώπης, που προβάλλουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ως τη μοναδική λύση. Και αυτό γιατί η Καγκελάριος της Γερμανίας ξέρει πως το Grexit είναι μία επιλογή λαϊκισμού

«Όμως δεν πρόκειται για θεατρικό έργο», προσθέτει η εφημερίδα. «Πρόκειται για τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων […]  για το αν οι Έλληνες θα έχουν λεφτά για να πάρουν φάρμακα, για το αν η ανεργία στη Γερμανία θα αυξηθεί εξαιτίας ενός Grexit και για το αν η Ευρώπη θα μείνει όρθια ή θα καταστραφεί».

Παρότι πολλοί πιστεύουν ότι στο τέλος θα βρεθεί η απαραίτητη συναίνεση για την επίτευξη μίας συμφωνίας, όλο και περισσότεροι πολιτικοί του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Μέρκελ, αλλά και των υπόλοιπων συντηρητικών κομμάτων στην Ευρώπη, φαίνονται αποφασισμένοι να αναγκάσουν την Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, αν δεν αποδεχθεί απαρέγκλιτα τους όρους των δανειστών.Ο Φόλκερ Κάουντερ, στέλεχος του Γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ανέφερε: Δεν γίνεται η Ελλάδα να θέτει τους όρους της και να λέει όλοι πρέπει να χορεύουν στο ρυθμό μας».

Η Άνγκελα Μέρκελ αντιτίθεται στις φωνές του κόμματός της που επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Θα επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας να συγκρουστεί με τις φωνές του δικού του κόμματος που του ζητούν να έρθει σε ρήξη με την Ευρώπη;

Η Άνγκελα Μέρκελ αντιτίθεται στις φωνές του κόμματός της που επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Θα επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας να συγκρουστεί με τις φωνές του δικού του κόμματος που του ζητούν να έρθει σε ρήξη με την Ευρώπη;

Η Μέρκελ αρνείται να ενδώσει στον ακραία φιλελεύθερο και δεξιό λαϊκισμό συντηρητικών συμφερόντων της Ευρώπης, που προβάλλουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ως τη μοναδική λύση. Και αυτό γιατί η Καγκελάριος της Γερμανίας ξέρει πως το Grexit είναι μία επιλογή λαϊκισμού. 

Η επιλογή της Μέρκελ να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη την καθιστά τον καλύτερο φίλο της χώρας. Και για έναν ακόμη λόγο, βέβαια. Η Γερμανίδα Καγκελάριος δίνει ένα παράδειγμα πολιτικής πρακτικής στον Αλέξη Τσίπρα: όπως εκείνη δεν ασπάστηκε το δεξιό λαϊκίστικο λόγο σε Γερμανία και Ευρώπη, έτσι και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον εσωκομματικό λαϊκισμό – τον αριστερόστροφο –  που καλεί την Ελλάδα να επιλέξει την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Είτε από δεξιά, είτε από αριστερά, η επιλογή του Grexit είναι λανθασμένη ιστορικά επιλογή. Όχι για τη Γερμανία και την Ελλάδα. Αλλά την Ευρώπη. 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.