ÔÑÁÐÅÆÁ ÊÑÉÓÇ ÏÉÊÏÍÏÌÉÁ ÁÈÇÍÁ æçôéÜíïò öôþ÷åéá  Üóôåãïò îåíïäï÷åßï

Μία απίστευτη τραγωδία με θύμα έναν άστεγο άντρα εκτυλίχθηκε χθες βράδυ στους Αμπελόκηπους στη συμβολή των οδών Ιατρίδου και Κηφισίας. Ο άντρας που είχε βρει καταφύγιο στο συγκεκριμένο σημείο μετά την επέλαση του νέου κύματος κακοκαιρίας έχασε τη ζωή καθώς κάηκε ζωντανός στην προσπάθειά του να ανάψει φωτιά για να ζεσταθεί. Οι συνθήκες παρόλα αυτά κάτω από τις οποίες συνέβη το ατυχές αυτό γεγονός παραμένουν άγνωστες. 

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, ο συγκεκριμένος άντρας ήταν γνωστός στα κλιμάκια του ΚΥΑΔΑ, τα οποία τον είχαν καταγράψει ήδη ως περιστατικό στις 30 Δεκεμβρίου όταν και ξέσπασε το πρώτο κύμα κακοκαιρίας. «Το κλιμάκιο τον εντόπισε στο ίδιο σημείο όπου συνέβη το ατυχές περιστατικό και του παρείχε όλες τις απαραίτητες βοήθειες, φαγητό και κουβέρτες, ενώ κάλεσε και ΕΚΑΒ ώστε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Σύμφωνα μάλιστα με την αναφορά του κλιμακίου, ο εν λόγω άστεγος αδυνατούσε να επικοινωνήσει με τα μέλη. Έκτοτε, ο άντρας εντοπίστηκε πάλι την 1η Ιανουαρίου στο ίδιο σημείο από κλιμάκιο του Praxis, αρνήθηκε όμως να μεταφερθεί σε θερμαινόμενο χώρο. Αυτό είναι ένα σύνηθες γεγονός, αφού πολλοί από τους αστέγους αρνούνται συστηματικά να εγκαταλείψουν το σημείο τους για τους δικούς τους λόγους», δηλώνει στη Popaganda η διευθύντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Λένα Χαλβατζά. «Δίνουμε έναν αγώνα για να προστατέψουμε αυτούς τους ανθρώπους και να τους βοηθήσουμε να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Σε κάποιες περιπτώσεις το καταφέρνουμε, σε κάποιες άλλες όμως όχι. Κάνουμε παρόλα αυτά ότι είναι δυνατό παρόλες τις μεγάλες ελλείψεις στις κρατικές υποδομές», λέει η κ. Χαλβατζά και τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση τα κλιμάκια του ΚΥΑΔΑ βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή. «Αυτό όμως που αξίζει να τονίσουμε είναι ότι για πρώτη φορά, στο προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας, μία βδομάδα πριν, παρατηρήθηκαν περιστατικά στα οποία απλοί πολίτες μετέφεραν με τα οχήματά τους άστεγους σε χώρους φιλοξενίας», λέει η κ. Χαλβατζά.

Στο μεταξύ μετά το περιστατικό ο δήμος Αθηναίων προχώρησε σε νέο γύρο έκτακτων μέτρων για την προστασία των αστέγων από το ψύχος. Σε 24ωρη λειτουργία τίθεται εκ νέου το Κλειστό Γυμναστήριο του Ρουφ που στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό (κοινωνικούς λειτουργούς, επαγγελματίες υγείας) της διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του δήμου Αθηναίων, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν επιτόπιες παρεμβάσεις. Ο τετραψήφιος 1595 δέχεται τις κλήσεις και διοχετεύει την πληροφόρηση στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, το οποίο ενημερώνει αναλόγως τους συνεργαζόμενους φορείς για τις επιτόπιες παρεμβάσεις. Το ΚΥΑΔΑ προμηθεύει με τα απαραίτητα υλικά, την τροφοδοσία και τα σημεία καταγραφής αστέγων για τις ομάδες street work.

Επιπρόσθετα, θα είναι ανοικτοί οι εξής χώροι για τη υποστήριξη των αστέγων:

Καταφύγιο Αγάπης, Κέντρο Ημέρας (δυνατότητα μπάνιου). Διεύθυνση: Ευριπίδου 14, 7ος και 8ος όροφος, κάθε Τρίτη και Πέμπτη και ώρες 2.00μ.μ. έως 6.00 μ.μ.

Κέντρο Ημέρας της Praksis: Διεύθυνση: Δεληγιώργη 26-28, ωράριο λειτουργίας 9.30π.μ. -20.30μ.μ., τηλ. 210 5244574.

Για την εξυπηρέτηση των αστέγων χρηστών ναρκωτικών ουσιών λειτουργούν οι χώροι:

ΚΕΘΕΑ: Διεύθυνση: Εμμ. Μπενάκη 84, ωράριο λειτουργίας 8.00π.μ.- 13.00 μ.μ., τηλ. 210 3301157. Δ/νση: Κουμουνδούρου 28, ωράριο λειτουργίας 15.00μ.μ. – 19.00 μ.μ., τηλ. 210 5200800, εσωτ. 201.

ΟΚΑΝΑ: Διεύθυνση: Καποδιστρίου 46, ωράριο λειτουργίας 10.00π.μ.- 15.00 μ.μ., τηλ. 210 5202899