Για την κοινοβουλευτική γιγάντωση του απεχθούς φαινομένου της Χρυσής Αυγής μπορεί να φταίει: το Μνημόνιο, η Κρίση, η εξαθλίωση, η απελπισία των νεόφτωχων, η ανεργία, φυσικά τα μίντια, το μεταναστευτικό, η Αριστερά που απαξιώνει την πολιτική και τους πολιτικούς, η ανοχή της αστυνομίας και οι παρακρατικές εστίες εντός της, ο υφέρπων φασισμός που κρύβει κάτω από το χαλάκι της η ελληνική οικογένεια, οι Αγανακτισμένοι, η Πάνω Πλατεία, η Κάτω Πλατεία, το ελληνικό πανεπιστήμιο, η απολιτίκ νεολαία, τα Εξάρχεια, το lifestyle, οι ξένες μυστικές υπηρεσίες, οι Αμερικάνοι, οι Εβραίοι, η Λιάνα Κανέλλη που διακόπτει τους συνομιλητές της, το κακό το ριζικό μας κι ο Θεός που μας μισεί. Μερικά από αυτά ή και όλα μαζί.

Βλέποντας όμως αυτό το υπέροχα αποκαλυπτικό βίντεο σκεφτόμαστε ότι πριν περάσουμε σε ερμηνείες και δεύτερα επίπεδα, πριν ανατρέξουμε σε πάχνες κι ακροδεξιά σταγονίδια …

Μπορεί να φταίει ότι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και τουλάχιστον μέχρι σήμερα εξ’ απορρήτων του πρωθυπουργού, Τάκης Μπαλτάκος, έχει αυτή τη συνομιλία απολογούμενος στον υπόδικο (την ώρα που μιλάνε) βουλευτή του νεοναζιστικού κόμματος Ηλία Κασιδιάρη. Μπορεί να φταίει ότι το αντίστοιχο ύφος του υποψηφίου δημάρχου με τη Χρυσή Αυγή είναι συνωμοτικό – ξέρετε ίσως είναι κι αυτό ένα πρόβλημα, ας πούμε η φράση του «είχα τις πληροφορίες ότι ήτανε δεξιά και με το γράμμα του νόμου» που αναφέρεται στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Κουτζαμάνη. Μπορεί να φταίει ότι αμέσως μετά ο Μπαλτάκος κάνει τον σταυρό του, όσο ο Κασιδιάρης προσθέτει «θεούσα». Μπορεί να φταίει ότι ο –επαναλαμβάνουμε γενικός γραμματέας της κυβέρνησης- Μπαλτάκος θεωρεί ότι το χωριό της Κουτζαμάνη είναι το καθοριστικό σημείο στο βιογραφικό για να κερδίσει τη θέση της. Μπορεί να φταίει ότι η εισαγγελέας έπρεπε να πειστεί για να κυνηγήσει τους χρυσαυγίτες με βασικό επιχείρημα ότι «είναι παγανιστές, ειδωλολάτρες, ναζί και ότι είναι αντίθετοι με τον Χριστιανισμό». Μπορεί να φταίει, ή μάλλον να ενισχύει το πλαίσιο, η σκηνογραφία της ΧΑλαρής κουβεντούλας, κάτω από 9 εικονίσματα – τι πιο ταιριαστό για το αποκορύφωμα της πολιτικής δράσης της (ακρο)Δεξιάς του Κυρίου; Μπορεί να φταίει ότι τώρα που διαβάζετε ο Μπαλτάκος προσφέρει το κεφάλι του στον Σαμαρά και τα δύο άκρα ερμηνεύουν την ιστορία ως εξής: οι εξ’ αριστερών συνωμοσιολογούν κατευθείαν περί κατευθυνόμενης αθώωσης του Σαμαρά από τον Κασιδιάρη και οι εκ δεξιών πέφτουν από τα σύννεφα για τον «εχθρό που ήταν τελικά εντός».
Κι εκεί που φαινόταν ότι ξεμπερδεύαμε σιγά σιγά, είμαστε έτοιμοι στα δελτία των 8 να ξανακάνουμε ήρωα και ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων έναν, ας γίνουμε λίγο κουραστικοί δια της επαναλήψεως, υπόδικο νεοναζί.

Screen Shot 2014-04-02 at 3.56.59 μ.μ.

Για το αρχείο σας, η συζήτηση απομαγνητοφωνημένη:

«ΚΑΣ.: Όταν κατ’ αρχήν όταν βγήκα εγώ τι έπαθε ο Σαμαράς, μπορείς να μου πεις;

ΜΠΑ.: Ήταν στην Αμερική τότε.

ΚΑΣ.: Ναι, ήταν στην Αμερική, αλλά εγώ έχω μάθει ότι έπαθε εγκεφαλικά.

ΜΠΑ.: Σοκ και δέος! Χαμός έγινε, της πουτάνας… δεν με πήρε εμένα, του ’χα πει ότι αυτά που κάνεις… του τα είχα πει. Δεν θα μου έλεγε εμένα γι’ αυτό το πράγμα. Πήρε τους άλλους δυο και τους γάμησε τα πρέκια. Τον Αθανασίου και τον Δένδια: «με κοροϊδέψατε, μ ε δουλέψατε, τι είναι αυτά ξεφτιλίστικα». Γιατί είχε κάνει την προηγούμενη μέρα δήλωση στο αμερικανικό σιωνιστικό συνέδριο ότι: «τελείωσε, τους έδεσα, τους έδεσα γειά σας!» και την άλλη μέρα βγαίνετε εσείς.

ΚΑΣ.: Με τους ανακριτές που μας αφήσανε, εκεί στο επίμαχο στάδιο, τι έγινε; Γιατί αυτοί το γυρίσανε κωλοτούμπα μετά, αφ’ ότου αφήσανε εμάς, μετά που πήρανε τους άλλους το γυρίσανε κωλοτούμπα.

ΜΠΑ.: Σας αφήσανε για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχουν στοιχεία.

ΚΑΣ.: Ναι, ωραία δεν υπήρχε τίποτα.

ΜΠΑ.: Και δεν τους πήρε κανείς τηλέφωνο να τους πιέσει, γιατί το θεωρούσαν όλοι αυτονόητο… όλοι θεωρούσαν σαν δεδομένο: «ε, τι θα κάνει ο ανακριτής;» Ο ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ! ΚΑΝΕΝΑ!

ΚΑΣ.: Ούτε για τους άλλους είχε όμως…

ΜΠΑ.: Μα με τους άλλους ήτανε… (κάνει την κίνηση κλήσης στο τηλέφωνο και τηλεφωνικής συνομιλίας).

ΚΑΣ.: Ποιος την έκανε τη ζημιά εκεί;

ΜΠΑ.: Και οι δυο.

ΚΑΣ.: Δένδιας, Αθανασίου;

ΜΠΑ.: Ποιος άλλος να το κάνει…

ΚΑΣ.: Και τι λέει ο Σαμαράς γι’ αυτά; Έχει συναίσθηση του τι γίνεται;

ΜΠΑ.: Όχι, στην αρχή δεν είχε… τώρα όμως που είδε τα γκάλοπ… αυτός νόμιζε, σαν μεγαλοαστός που είναι, ότι όλα αυτά τα τρομερά «2% – μου λέει – θα πάνε»… του λέω: «εγώ σου λέω 20% θα πάνε». Μου λέει: «Είσαι μαλάκας».

ΚΑΣ.: Ποιος του ’πε να τα κάνει αυτά;

ΜΠΑ.: Πρώτ’ απ’ όλα φοβάται για τον εαυτό του. Επειδή εσείς τον κόβετε απ’ το να έχει προβάδισμα από το Σύριζα.

ΚΑΣ.: Κόβει ψήφους ’ντάξει;

ΜΠΑ.: Είναι λογικό.

ΚΑΣ.: Κι επειδή του κόβουμε ψήφους δηλαδή θα μας βάλει φυλακή;

ΜΠΑ.: Τον πούστη… απίστευτο πράγμα, απίστευτο.

ΚΑΣ.: Κι αυτά που είπε ο Ρουπακιώτης;

ΜΠΑ.: Αυτό είναι σίγουρο, αφού το ’κανε την εβδομάδα που θα πήγαινε εκεί.

ΚΑΣ.: Η Γκουτζαμάνη, αυτά τα πράγαμτα που έκανε, που εγώ πράγματι είχα τις πληροφορίες ότι ήτανε δεξιά και με το γράμμα του νόμου.

ΜΠΑ.: (κάνει τον σταυρό του).

ΚΑΣ.: Θεούσα.

ΜΠΑ.: Ναι.

ΚΑΣ.: Πώς τα ’κανε αυτά τα αίσχη με τον Βουρλιώτη και με το στήσιμο αυτού του πορίσματος;

ΜΠΑ.: Την πείσανε ότι: «είναι παγανιστές, ειδωλολάτρες, ναζί και ότι είναι αντίθετιο με τον Χριστιανισμό».

ΚΑΣ.: Ποιος την έπεισε γι’ αυτά τα πράγματα;

ΜΠΑ.: Ο Αθανασίου κι ο Δένδιας.

ΚΑΣ.: Να πας στον Εισαγγελέα και να πεις ποιοι έστησαν όλη αυτή την σκευωρία: ότι ο Αθανασίου έδωσε εντολή στην Γκουτζαμάνη, ότι ο Σαμαράς είχε δώσει εντολή στον Αθανασίου και όλοι αυτοί να πάνε να δικαστούνε. Αν είσαι δίκαιος άνθρωπος αυτό πρέπει να κάνεις.

ΜΠΑ.: Άμα το κάνω αυτό τώρα θα κάνει προκαταρκτική εξέταση μισής ώρας και θα την βάλει στο αρχείο.

ΚΑΣ.: Λες ε;

ΜΠΑ.: Ε, βέβαια! Με κυβέρνηση Σαμαρά θα το κάνω; Σε ποιον εισαγγελέα θα πάω; Εισαγγελέας είναι η ίδια η Γκουτζαμάνη. Θα πάω να καταγγείλω την Γκουτζαμάνη στον εαυτό της;

ΚΑΣ.: Πώς μπήκε η Γκουτζαμάνη Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου;

ΜΠΑ.: Αφού είναι απ’ το ίδιο χωριό.

ΚΑΣ.: Άρα τώρα ξεπληρώνει το γραμμάτιο.

ΜΠΑ.: Ναι, είναι από το ίδιο χωριό. Δηλαδή δεν είναι απ’ το ίδιο χωριό είναι από απέναντι χωριά, έτσι. Αλλά έχουν μπει στον ίδιο διαγωνισμό, είναι συνομίληκιο σχεδόν. Είναι συντοπίτες, δεν χρειάζεται να ψάχνουμε».