Lawyers of the #jailgoldendawn initiative / Δικηγόροι της πρωτοβουλίας #jailgoldendawn

Μετά το πογκρόμ, είχαμε έναν νεκρό, πάνω από 100 τραυματίες και πάνω από 20 βαριά τραυματισμένους μετανάστες στα νοσοκομεία. Έγινε καμία ενέργεια από την ΕΛ.ΑΣ. και την δικαιοσύνη για να βρεθούν οι δράστες όλων αυτών των δολοφονικών ενεργειών; Στην περίπτωση του πογκρόμ, η αδράνεια –αν όχι η συγκάλυψη- του κρατικού μηχανισμού και της αστυνομίας ήταν απόλυτη. Κανένας εισαγγελέας δεν παρήγγειλε έρευνα για τα όσα έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας τις ημέρες μετά τη δολοφονία Καντάρη. Στο τέλος των τεσσάρων ημερών, από τους σαράντα Έλληνες και τους οχτώ αλλοδαπούς που είχαν προσαχθεί, έφτασε να συλληφθεί ένας μετανάστης!

Η δολοφονία του Αλίμ Αμπντούλ Μάναν, 21 ετών τότε, παραμένει ακόμα ανεξιχνίαστη. Γιατί; Τελικά εκείνος ο τύπος με την κουκούλα που κυνηγούσε τον μετανάστη συνελήφθη ποτέ; Δυστυχώς ναι, ακόμα παραμένει ανεξιχνίαστη καθώς δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική έρευνα. Και μιλάμε για ένα παιδί 21 χρονών που απλά γυρνούσε στο σπίτι του στα Κάτω Πατήσια και είχε την ατυχία να πέσει πάνω στους δράστες που, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, φώναζαν: «Οσους βρούμε σήμερα, θα σας σφάξουμε!». Αρχικά, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. διέρρεαν ότι ερευνούνταν τα κίνητρα της δολοφονίας χωρίς να αποκλείουν την πιθανότητα να επρόκειτο για ρατσιστική επίθεση, με βάση μαρτυρίες ότι οι δράστες μιλούσαν ελληνικά. Μετά από δύο μέρες, όμως, πάλι «πηγές της ΕΛ.ΑΣ» διέρρεαν ότι το θύμα ήταν σεσημασμένος κακοποιός με φάκελο για υποθέσεις ναρκωτικών και ότι ο τρόπος δράσης των δολοφόνων παρέπεμπε σε μαφιόζικο χτύπημα που σχετιζόταν σε «ξεκαθάρισμα λογαριασμών». Αυτές οι τελευταίες αναφορές, σημειωτέον, προήλθαν από ιστοσελίδες της ακροδεξιάς. Από τότε η υπόθεση μένει στο ράφι.

Ο διοικητής στο αρμόδιο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα τις μέρες του πογκρόμ ήταν ο Θανάσης Σκάρας, αποκαλυφθείς (μετά τη δολοφονία Φύσσα) ως συνεργάτης της ναζιστικής συμμορίας και πλέον υπόδικος γιατί στο σπίτι του βρήκαν «προϊόντα μαϊμού» κι ένα κιλό χασίς. Ξέρανε για το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα πριν απο την δολοφονία του Καντάρη; Γιατί το άφηναν να δουλεύει σαν έδρα της τοπικής μαφίας; Το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα ήταν το κέντρο της δράσης των νεοναζί στην γύρω περιοχή. Το γνωρίζουμε αυτό πολύ καλά από προσωπική πείρα: δικηγόροι της πρωτοβουλίας μας που επανειλημμένα είχαν προσέλθει στο συγκεκριμένο τμήμα για να καταθέσουν μήνυση για ξυλοδαρμούς μαζί με τα θύματα της φασιστικής βίας (κατά κύριο λόγο μετανάστες) διώχνονταν, καθώς οι αστυνομικοί αρνούνταν να παραλάβουν τις μηνύσεις. Από ένα σημείο και πέρα, η είσοδος δικηγόρου στο Τμήμα συνοδευόταν από συγκέντρωση έξω από το Α.Τ. «αγανακτισμένων κατοίκων» (της γνωστής επιτροπής που έχουν στήσει οι φασίστες) οι οποίοι ενημερώνονταν μέσα από το τμήμα να έρθουν και να προπηλακίσουν δικηγόρους και θύματα. Η ρατσιστική πολιτική που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις και γιγαντώθηκε με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τον Ξένιο Δία, έχει μετατρέψει ολόκληρα αστυνομικά τμήματα σε εστίες εγκληματικότητας (εκβιασμοί, προστασία κτλ.), την οποία υποτίθεται θα έπρεπε να καταστέλλουν. Ο Σκάρας και το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα ήταν από τις πιο εμβληματικές περιπτώσεις. Η σύνδεση της Χρυσής Αυγής με την αστυνομία ήταν η αιτία των «επιτυχιών» των νεοναζί στην περιοχή και όχι οι προπαγανδιστικές «αγαθοεργίες» τους

Λέτε στην αναφορά σας πως: «Οι εγκληματικές πράξεις που τελούνται κατά τη διάρκεια της πορείας της 12/05/2011 δεν είναι “αυθόρμητες” ούτε αποτέλεσμα δράσης “αγανακτισμένων πολιτών”. Το πογκρόμ είναι οργανωμένο από τη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή και υλοποιείται από μέλη και στελέχη της». Κατά την διάρκεια του πογκρόμ  ήταν φανερός ο συντονισμός της αστυνομίας και των ακροδεξιών; Μπορούμε να καταλογίζουμε την ευθύνη για τη διεξαγωγή του ρατσιστικού πογκρόμ πρώτα στην ΕΛ.ΑΣ. και μετά στην ΧΑ;  Την ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ για τη διεξαγωγή του πογκρόμ του Μάη του 2011 την έχουμε αναδείξει με ιδιαίτερη έμφαση στην αναφορά που καταθέσαμε στον Άρειο Πάγο. Καταθέσαμε βίντεο στα οποία φαίνονται αστυνομικοί να συνοδεύουν τους δράστες του πογκρόμ, να μένουν αδρανείς αν και μπροστά τους τελούνται αξιόποινες πράξεις κι ακόμα να απελευθερώνουν μέλη της Χρυσής Αυγής από αστυνομικά οχήματα. Η ίδια η έννοια της λέξης «πογκρόμ» σημαίνει τη συνενοχή και τη συνέργεια των κρατικών αρχών, ειδάλλως δεν μιλάμε για πογκρόμ. Απλώς, η διαφορά είναι ότι ένα αστυνομικό σώμα δεν μπορεί να διεξάγει μια τόσο εκτεταμένη εκστρατεία τρόμου, χωρίς να διακινδυνεύει τον έλεγχο των αντρών του από τους πολιτικούς του προϊσταμένους σε ένα καθεστώς όπου ισχύουν ακόμα οι τυπικές εγγυήσεις της αστικής δημοκρατίας. Από αυτή την άποψη, η δυνατότητα των φασιστών να φτιάχνουν παραστρατιωτικές ομάδες («τάγματα εφόδου») που δε δεσμεύονται από τα όρια μιας έννομης τάξης είναι και η ουσία της πολιτικής τους. Είναι δηλαδή αυτό που διαφοροποιεί ένα πολιτικό κόμμα (ακόμα και ακραία συντηρητικό) από μια φασιστική εγκληματική οργάνωση όπως η Χρυσή Αυγή.

Είναι η ΧΑ. εγκληματική συμμορία; Πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού θεσμικά; Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική συμμορία εδώ και δεκαετίες και υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία γι’ αυτό. Αλλά η θεσμική αντιμετώπισή της, από αστυνομία, δικαστήρια και κυβερνήσεις υπήρξε πάντα «χαλαρή». Γι’ αυτό και τώρα που το φίδι μεγάλωσε και χύνει δηλητήριο παντού, είναι δύσκολο να συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα. Η κάθοδος της ΧΑ στις εκλογές έπρεπε να μην είχε επιτραπεί εξαρχής, γιατί το «πολιτικό κόμμα» ήταν πάντοτε η προβιά της εγκληματικής οργάνωσης. Αυτή την απονομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής και του ρατσισμού γενικά δεν πρόκειται όμως τώρα να την κάνουν οι κυβερνήσεις και τα δικαστήρια, το παράδειγμα της πρόσφατης απόφασης του Άρειου Πάγου είναι ενδεικτικό. Ιστορικά εξάλλου, οι φασίστες έχουν βρει διάφορους τρόπους για να ξεπεράσουν ανάλογες νομικές απαγορεύσεις. Την απονομιμοποίησή τους μπορεί να την εξασφαλίσει μόνο ένα εξωθεσμικό μαζικό κίνημα που θα αξιοποιεί βέβαια όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Μπορείτε να μας λύσετε μια απορία, με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο τι έγινε τελικά; Πέρασε; Θα βοηθούσε ή θα έκανε χειρότερη τη κατάσταση; Το νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού το σταμάτησε ο φιλαράκος του Κασιδιάρη, ο Μπαλτάκος, στα τέλη του 2013. Μετά το σκάνδαλο με το βιντεάκι, υποτίθεται ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα ξαναρχόταν στη Βουλή αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ψηφιστεί τίποτα και το νομοσχέδιο είναι «χαμένο» στους διαδρόμους των επιτροπών. Κάθε νομοσχέδιο εναντίον του ρατσισμού είναι χρήσιμο, έστω και για συμβολικούς λόγους. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι αυτοί οι νόμοι δεν εφαρμόζονται ποτέ στην Ελλάδα. Ο προηγούμενος αντιρατσιστικός νόμος (927/1979) έχει εφαρμοστεί από τα δικαστήρια ελάχιστες φορές εδώ και 35 χρόνια. Ενώ η επιβάρυνση της ποινής σε περίπτωση ύπαρξης ρατσιστικού κινήτρου που προβλέπεται στον Ποινικό Κώδικα από το 2008 έχει εφαρμοστεί μόνο μία φορά…

Lawyers of the #jailgoldendawn initiative / Δικηγόροι της πρωτοβουλίας #jailgoldendawn
1 2