Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
29.03.2024

24/12/1997, ο θάνατος του Toshiro Mifune

Σαν σήμερα πέθανε ο απόλυτος Ιάπωνας ηθοποιός πού έχτισε το δρόμο του «κουλ» ανώνυμου πολεμιστή.
24/12/1997, ο θάνατος του Toshiro Mifune

Ο Toshiro Mifune ήταν ένας από τους διασημότερους -και καλύτερους- Ιάπωνες ηθοποιούς. Κανένας άλλος συμπατριώτης του δεν άγγιξε το μέγεθος της φήμης που είχε. Οι μεγάλες ταινίες που γύρισε με τον Akira Kurosawa (συνολικά 16) αποτελούν όχι απλώς κινηματογραφική ιστορία και γραφή, αλλά και μια από τις καλύτερες συνεργασίες που είδαμε στη μεγάλη οθόνη. Η χαρισματική του παρουσία, σε συνδυασμό με τη σκληράδα και το έντονο βλέμμα του δωρικού σαμουράι τον έχουν κατατάξει στο πάνθεον των μεγάλων «σκληρών» της ιστορίας του σινεμά. 

Ο Mifune γεννήθηκε την Πρωταπριλιά του 1920 στην Κίνα από Ιάπωνες γονείς που εργάζονταν εκεί. Άξιο αναφοράς ότι ο ηθοποιός δεν πάτησε το πόδι του στην Ιαπωνία μέχρι το εικοστό πρώτο έτος της ζωής του. Έχοντας μάλιστα υπηρετήσει στην αεροπορία ως φωτογράφος κατά το Β’Παγκόσμιο Πόλεμο, δοκίμασε να ακολουθήσει το επάγγελμα και στη μεγαλύτερη κινηματογραφική εταιρεία παραγωγής της Ιαπωνίας, την Toho Productions. Παράλληλα όμως, ενδιαφερόταν και για την ηθοποιία, και σε μια από τις ακροάσεις, τον παρακολούθησε ο Kurosawa, ο οποίος δήλωνε αργότερα ότι: «Σπάνια ενθουσιάζομαι με ηθοποιούς, αλλά στην περίπτωση του Mifune ένιωθα απόλυτα εντυπωσιασμένος»

Η ευρεία του γκάμα, η ευχέρειά του στις ξένες γλώσσες, αλλά και τα αριστουργήματα όπως τα Drunken Angel, Stray Dog, Rashomon, Seven Samurai, Yojimbo, Sanjuro, The Hidden Fortress, Throne of Blood, High and Low, Red Beard όλα υπό την καθοδήγηση του Kurosawa τον έκαναν παγκοσμίως γνωστό, με αποτέλεσμα όχι μόνο να παίζει και σε ξένες παραγωγές, αλλά και να δημιουργεί «σχολή» με το παίξιμό του, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Clint Eastwood στα σπαγκέτι-γουέστερν που γύριζε με το Sergio Leone και τη «μανιέρα» του λιγομίλητου «κουλ» καουμπόη χωρίς όνομα. Μετά το Red Beard ωστόσο, οι δυό τους δεν ξανασυνεργάστηκαν ποτέ για άγνωστους λόγους, ενώ απέφευγαν ο ένας τον άλλο μέχρι το 1993 και την κηδεία του σκηνοθέτη Ishiro Honda

Ξέχωρα από τη συνεργασία του με τον Kurosawa, ο Mifune εμφανίστηκε στα επίσης αριστουργηματικά Samurai Rebellion του Masaki Kobayashi, στο Sword of Doom του Kihachi Okamoto, ως Miyamoto Musashi, ένας από τους μεγαλύτερους σαμουράι στην ιστορία, στην τριλογία των ταινιών με θέμα το βίο του, αλλά και αργότερα στη δημοφιλή σειρά Shogun. Πέθανε στις 24 Δεκέμβρη 1997, αντιμετωπίζοντας χρόνιο πρόβλημα υγείας, κι αφού είχε αποσυρθεί από το δημόσιο βίο για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν το θάνατό του.

tumblr_mpt218xRsX1qiz3j8o1_500

https://www.youtube.com/watch?v=fpvR2GuHpi8

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.