Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
22.04.2024

13/1/1968, ο Johnny Cash παίζει μπροστά σε φυλακισμένους

Το ιστορικό live του «Man in Black» στη φυλακή του Folsom.
13/1/1968, ο Johnny Cash παίζει μπροστά σε φυλακισμένους

Το ιστορικό live του Johnny Cash στη φυλακή του Folsom στην Καλιφόρνια αποτελεί μια παραξενιά της παγκόσμιας δισκογραφίας, κυρίως γιατί τα δυο show που δόθηκαν εκεί, είχαν ένα ενεργό κοινό γεμάτο «αποβράσματα» της κοινωνίας που όμως αποτύπωσαν ολοζώντανα την ψυχή και την πραγματική σημασία της έννοιας των blues. Γιατί οι κατάδικοι-θεατές κατάφεραν να ξεπεράσουν το βάρος της ποινής τους διαμέσου της μουσικής και να πάρουν μια προσωρινή άφεση αμαρτιών, με την υπογραφή του Cash και της παρέας του. 

Ο Cash έδειξε από τη δεκαετία του ’50 ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη φυλακή, έχοντας δει ένα ντοκυμαντέρ για εκείνη, καταλαβαίνοντας γρήγορα τις άθλιες συνθήκες κράτησης. Είχε παίξει μπροστά σε φυλακισμένους το 1957, αλλά στο Folsom πήγε το Γενάρη του 1968. Ο δίσκος-προϊόν αυτών των δυο εμφανίσεων εκεί, δεν είναι μόνο από τους καλύτερους της αχανούς δισκογραφίας του Cash, αλλά ίσως κι εκείνος που κατόρθωσε να γυρίσει την καριέρα του «τούμπα», μετά την (κατά)χρηση ναρκωτικών που τον είχε καταβάλλει ψυχικά και σωματικά εκείνη την περίοδο. 

Μαζί του, η γυναίκα του, June Carter, o Carl Perkins, οι Tennessee Three, οι Statler Brothers και ο πατέρας του Cash. Και οι δύο εμφανίσεις του ήταν ηλεκτροφόρες, με τα τραγούδια να παίρνουν νέο νόημα μπροστά στους σχεδόν 2.000 κατάδικους που τις παρακολούθησαν. 

Το εισαγωγικό κομμάτι-αφιέρωση του Cash για τη φυλακή στο Folsom, υπό τις κραυγές των κρατούμενων-θεατών.

https://www.youtube.com/watch?v=bDktBZzQIiU

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.