Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΜΟΔΑ

Μια χρωματιστή φάμπρικα στο κέντρο της Αθήνας

Οι Zooms Fabrika παίζουν με υφάσματα και χρώματα, δημιουργούν μοναδικά ρούχα και είναι γείτονές μας. Σας τους παρουσιάζουμε.
Φωτογραφίες: Ασπασία Κουλύρα
z1

Οι Zooms Fabrica  αρχίσανε το 2008 σαν εταιρεία μελετών και κατασκευής, κυρίως στο χώρο του design με έδρα το Μεταξουργείο. Παράλληλα είχαν ξεκινήσει μια πολύ μικρή συλλογή ρούχων, που έβρισκε κανείς σε λίγα καταστήματα, σε μικρές εκθέσεις και παζάρια του κέντρου όπως το Meet Market. Το ενδιαφέρον του κόσμου τους έπεισε να αλλάξουν κατεύθυνση και το εργαστήριο γρήγορα μετατράπηκε σε μικρή βιοτεχνία. Τους συνάντησα στον χώρο εργασίας τους, ανάμεσα σε πολύχρωμα υφάσματα, κουμπιά, συλλογές από στερεοφωνικά και μοτοσικλέτες. Ο Γιώργος, η Χρυσάνθη και η Μαρία γέμισαν τον πάγκο εργασίας με μπισκότα και γλυκίσματα, τα ρούχα πήραν θέση για να φωτογραφηθούν πάνω στην καλή τους φίλη Κέλλυ και η κουβέντα ξεκίνησε απ’ τα βασικά.  

z11
z15

Από που κι ως που ένας μηχανολόγος, μια βιβλιοθηκονόμος και μια αρχιτέκτονας φτιάχνουν ρούχα στο μεταξουργείο; Τα Zooms ξεκίνησαν από τη Χρυσάνθη η οποία έραβε αξεσουάρ από χόμπι και κατέληξε να μαθαίνει σχέδιο μόδας και πατρόν. Έτσι ήρθαν τα πρώτα φορέματα και αρέσανε. Οι υπόλοιποι σταδιακά αρχίσαμε να βοηθάμε σε κάτι νέο για μας και η συνεργασία μας έδειξε να κουμπώνει. Η αγάπη όλων για τις κατασκευές και η διαφορετική τεχνογνωσία μας έπιασε τόπο. Ήμασταν ήδη φίλοι, τώρα πια και ομάδα. 

z14
z12

Γιατί αυτοαποκαλείστε βιοτέχνες και όχι σχεδιαστές μόδας; Το λογότυπό μας τα λέει όλα. Είμαστε «περήφανοι» που παράγουμε το προϊόν μας, μόνοι μας, από την αρχή μέχρι το τέλος. Και η αρχή είναι πάντα μια ιδέα στο χαρτί. Δε σταματάει όμως εκεί, υπάρχουν πολλά στάδια ακόμα μέχρι τη ”βιτρίνα”. Είμαστε βέβαια μικρή βιοτεχνία, ράβουμε λίγα κομμάτια, τα προσέχουμε ένα-ένα και δουλεύουμε κυρίως χειρωνακτικά. Δεν είμαστε οι κλασικοί βιοτέχνες.

Τι σημαίνει Zooms; Τα zooms είναι μια ιστορία αγάπης. Zoom+Zoom=Zooms. Στη πορεία όμως η παρέα τους μεγάλωσε και έφτιαξαν μια ολόκληρη οικογένεια από χαρούμενους χρωματιστούς ανθρώπους, που τους αρέσουν τα πάρτι, οι παρέες, τα ταξίδια και αντιμετωπίζουν το παράλογο της ζωής με χιούμορ. Zooms είμαστε εμείς και οι φίλοι μας.

Τι μουσική παίζει την ώρα της δημιουργίας; Heavy metal! Πλάκα κάνουμε. Στο εργαστήριο οι ήχοι από τις ραπτομηχανές και τα ηλεκτρικά ψαλίδια συνήθως επισκιάζουν τη μουσική. Όταν όμως τύχει κάποιο καλό κομμάτι, το δυναμώνουμε και κάνουμε διάλλειμα. Ακούμε συνήθως χαρούμενη μουσική, χορευτική, funky, Jazz & electronica. Όταν πάντως σχεδιάζουμε, ο ενισχυτής γυρνάει στο off.

 

z4

Και μιας που μιλάμε για μουσική. Τι κάνουν 2.500 βινύλια στη βιοτεχνία σας; Περιμένουν την σειρά τους για να ανέβουν στα decks! Έχουμε μεράκι σε αυτά που κάνουμε, μας αρέσει να συλλέγουμε, να συντηρούμε και να επισκευάζουμε. Ότι αξίζει τον κόπο.. οτιδήποτε έχει εργονομικό design και αισθητική. Πάλαια στερεοφωνικά, μοτοσυκλέτες και καθημερινά αντικείμενα περιφέρονται στο εργαστήριο μας που μεταλλάσσεται συνεχώς.

Πώς λένε την γάτα σας; Τη λένε Chica και έχουμε μεγαλώσει μαζί, είναι 11 ετών. Τη φωνάζουμε όμως και «Χαζούμ», καθώς στους φίλους, μας αρέσει να βγάζουμε παρατσούκλια. Έχει σπουδάσει υφασματολογία στη «Μεγάλη των Γάτων Σχολή» και ξέρει να ξεχωρίζει τα φίνα υφάσματα. Το Χειμώνα λατρεύει το χουζούρι στα βελούδα ενώ το καλοκαίρι προτιμά τις μεταξωτές υφές που είναι πιο δροσερές.  

Είναι η ίδια που βλέπουμε στα ρούχα; Είναι! Εφαρμόζουμε πολλά απλικέ από τη φύση και τα ζώα πάνω στις συλλογές μας και ιδιαίτερα στα παιδικά μας κομμάτια. Στα fun-wear ρούχα μας, οι υφασμάτινοι ήρωες είναι primitive και μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από παιδικές ζωγραφιές. Στη κύρια βέβαια συλλογή μας δεν παίζουμε τόσο με τα αλπικέ, αλλά ακολουθούμε την παλιά σχολή ραπτικής, σχεδιάζοντας ”θεατρικά” φορέματα με βάση τα κλασσικά πατρόν των 60’ς και 70’ς. Είναι πιο θηλυκά.

z8
z2

Γιατί επιλέξατε αυτή τη γειτονιά για να μείνετε και να δουλέψετε; Για μας μένω Αθήνα σημαίνει μένω κέντρο. Ζούμε στο «μικρό Παρίσι» των Αθηνών! Είναι το κομμάτι του Μεταξουργείου με τα γαλλικά ονόματα δρόμων και είμαστε προκλητικά κοντά σε όλα. Κάνει τη ζωή μας εύκολη. Είναι μια ενδιαφέρουσα γειτονιά που αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την αρχιτεκτονική εξέλιξη της πόλης. Η επόμενη συλλογή θα μπορούσε να φωτογραφηθεί στα πρώτα στούντιο της Φίνος Φιλμ ή στο σταθμό Πελοποννήσου.

Φτιάχνετε γυναικεία και παιδικά ρούχα. Γιώργο που ψωνίζεις; Μεγάλη ”αρρώστια” τα υφάσματα. Όποιος έχει ασχοληθεί με το θέμα, καταλαβαίνει. Είναι σαν ν’ ανακαλύπτεις θησαυρό! Ψωνίζουμε κυρίως από την αγορά του κέντρου αλλά έχουμε αδυναμία στα παλιά υφάσματα. Ήταν πιο καλής ποιότητας και από θέμα ίνας αλλά και βαφής. Χόμπι μας να ξετρυπώνουμε παλιά στοκ, όπου και αν βρίσκονται. Έτσι έχουν μεγαλύτερο σασπένς τα ταξίδια μας.

Πείτε μου μια ιστορία που σας ενέπνευσε για ένα σχέδιο. Όλα μας τα ρούχα έχουν την ιστορία τους και το όνομα τους. Το τελευταίο μας πανωφόρι το λέμε το ”παλτό του Σουλτάν Αχμέτ”, όπως το βάφτισε η Χρυσάνθη για πλάκα. Γεννήθηκε στο τελευταίο μας ταξίδι στην Πόλη, στο παλάτι Τοπ Καπί. Μα τι μπροκάρ φοράγανε αυτοί οι άνθρωποι! Θαμπωθήκαμε και ζηλέψαμε!

z5
z6

Πείτε μου μια ιστορία που σας διηγήθηκε κάποιος και το ρούχο σας ήταν ο πρωταγωνιστής. Μας έχουν πει πολλές. Τι να σας πούμε, για τα φλερτ που έχουν προκαλέσει, για τη πεθερά που μας έβαλε χέρι για το κόκκινο νυφικό, ή για τη Μαρίνα που δεν αποχωρίζετε το φόρεμα της ούτε στο κρεβάτι. Έχει δεθεί πολύ με το γουρουνάκι της. Όπως και να χει πρωταγωνιστής είναι αυτός που το φοράει και όχι το ρούχο.

Θα κάνετε ένα δώρο στο κοινό της Popaganda; Είναι ωραία να παίρνεις, αλλά και να δίνεις δώρα. Θα περιποιηθούμε την «τυχερή» αναγνώστρια σας, εις το έπακρον των δυνατοτήτων μας. Την περιμένουμε στο κατάστημα μας, για να βρει το σχέδιο που της αρέσει, να διαλέξει το ύφασμα που της ταιριάζει και να τη ράψουμε στα μέτρα της. Χαρά μας. Και αν είναι τυχερός, No problem! Τα Zooms ράβουν και πουκάμισα για λίγους.

Oπότε μπείτε σε αυτό το POST στο FACEBOOK της Popaganda και κερδίστε εσείς … το ράψιμο από τη φάμπρικα. Η κλήρωση θα γίνει την Κυριακή 15/12 και το όνομα θ’ ανακοινωθεί στο ίδιο post. 

z3
 

z9
z10
 

ZOOMS FABRICA

HANDMADE CLOTHING

PRAXITELOUS 7, SYNTAGMA

+30 211 4069 042

+30 6937 962292

[email protected]

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.