Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΥΓΕΙΑ

Τί «κόστος» έχει μια πεταμένη γόπα στην άμμο;

Αυτή η φαινομενικά αθώα συνήθεια έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη θαλάσσια ζωή και την υγεία μας.

Την Παρασκευή 23 Ιουλίου, στην παραλία Α’ Αλιπέδου Αλίμου, ένα κιόσκι περίμενε τους καπνιστές λουόμενους παροτρύνοντάς τους να καπνίσουν εκεί το τσιγάρο τους και μετά να πετάξουν το αποτσίγαρο σε ειδικούς μεταλλικούς κάδους. Προς ευχάριστη έκπληξη των διοργανωτών της πρωτοβουλίας, το κιόσκι συγκέντρωσε αρκετούς καπνιστές που έδειξαν να αντιλαμβάνονται πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι η απόρριψη των αποτσίγαρων στην παραλία. Αυτή η φαινομενικά αθώα συνήθεια έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη θαλάσσια ζωή και την υγεία.

Η δράση διοργανώθηκε από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, που συνεχίζει την ενημερωτική εκστρατεία της προς τους καπνιστές αλλά και όλους τους πολίτες, καθώς είναι πολύ λίγοι όσοι γνωρίζουν τι «κόστος» έχει μια πεταμένη γόπα στην άμμο. Μιλήσαμε με τον  πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελο Φιλόπουλο, και μάθαμε τα εξής:

Τα αποτσίγαρα αποτελούνται από δύο μέρη: Από το φίλτρο και από τον καπνό που δεν κάηκε. Αρκετοί πιστεύουν λανθασμένα πως τα φίλτρα είναι κατασκευασμένα από κάποιο φυτικό προϊόν, λόγω της υφής τους που μοιάζει με βαμβάκι. Όμως τα φίλτρα είναι φτιαγμένα από οξική κυτταρίνη, ένα πλαστικό ίδιο με αυτό που φτιάχνονται οι πλαστικοί σκελετοί των γυαλιών οράσεως και ηλίου. Το υλικό αυτό παραμένει αναλλοίωτο για 10 χρόνια και μετά αποσυντίθεται σε πλαστικές μικροΐνες.

Τόσο το φίλτρο, όσο και το άκαυστο μέρος του καπνού, περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες καρκινογόνες ουσίες και βαρέα μέταλλα.

Το 2018, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, απορρίφθηκαν στην Ελλάδα περίπου 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα (3.500 τόνοι), με το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά να καταλήγουν άμεσα στο περιβάλλον. Στις παραλίες, όπως προκύπτει από τα διεθνή στοιχεία, περισσότερο από το 36% των συλλεχθέντων απορριμμάτων είναι αποτσίγαρα.

Κάθε χρόνο πολλά μικρά παιδιά παίζοντας στην παραλία μασούν ή καταπίνουν αποτσίγαρα με αποτέλεσμα να έχουν συμπτώματα δηλητηρίασης. Όμως η μεγάλη ζημιά γίνεται στα πτηνά και στα ψάρια, που συχνά θεωρούν τα αποτσίγαρα που καταλήγουν στη θάλασσα ως τροφή, με αποτέλεσμα να τρώνε όλες τις καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες καταλήγουν και στον άνθρωπο μέσω της διατροφικής αλυσίδας.

Τα αποτσίγαρα, επομένως, δεν είναι ένα μικρό σκουπίδι, αλλά ένα μεγάλο πρόβλημα τοξικής ρύπανσης του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον κ. Φιλόπουλο. Όπως λέει, μάλιστα, οι δήμοι μαζεύουν όσα μπορούν, ωστόσο ο σκοπός είναι να σταματήσουν να τα πετάνε όσοι καπνίζουν. «Παραλίες, παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει να είναι χώροι καθαροί από αποτσίγαρα».

Η συνέχεια της εκστρατείας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας περιλαμβάνει ενημερωτικές σημαίες στις εισόδους των πλοίων στα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας, όπως και σε παραλίες της Αττικής, του Γαλαξιδίου και των Χανίων. Μέσα από τη δράση της, έχει στόχο και την ευαισθητοποίηση των δήμων, ώστε να τοποθετήσουν ένα ή δύο κιόσκια στην είσοδο των παραλιών που θα λειτουργούν ως χώροι για τους καπνίζοντες.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.