Η γιόγκα έκανε την εμφάνισή της στην δύση στα μέσα περίπου του προηγούμενου αιώνα, όταν οι ίδιοι οι Ινδοί την είδαν ως ένα μέσο διαφήμισης του πολιτισμού τους και γι’ αυτόν τον λόγο έστειλαν δασκάλους σε Ευρώπη και Αμερική, ώστε να μπορέσουν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους αλλά και την μοναδική της φιλοσοφία. Όπως ήταν φυσικό, δεν άργησε να γίνει αγαπητή σε μεγάλο μέρος του κόσμου, τόσο για τα σωματικά, αλλά και όσο για τα πνευματικά οφέλη που είχε πάνω σε όσους αποφάσιζαν να ασχοληθούν μαζί της.

Δειλά-δειλά, έκανε και την εμφάνισή της στην χώρα μας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ πλέον βρίσκεις στούντιο γιόγκα σχεδόν σε κάθε γειτονιά. Τα περισσότερα μοιάζουν μεταξύ τους. Έχουν αυτό το κάτι που τα κάνει να μοιάζουν ότι μπορούν να σε χαλαρώσουν και παράλληλα να σου φτιάξουν και θεϊκό κορμί. Είναι αλήθεια άλλωστε, αν την κάνεις μέρος της ζωής σου, όντως θα σου χαρίσει ένα πολύ ωραίο σώμα, αφού το γυμνάζει ολόκληρο.

Κάπου στα στενά των Πετραλώνων όμως, υπάρχει ένα στούντιο γιόγκα που διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα, ξεκινώντας από τον ίδιο τον χώρο και καταλήγωντας στην φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής που επιλέγουν όσοι δουλεύουν και γυμνάζονται εκεί. Στο The social yogis project, μετά τα μαθήματα πάνε όλοι μαζί για μπύρες της Σίσσυ Φραγκιαδάκη είναι πρώτα τρόπος ζωής και μετά στούντιο γιόγκα. Ξεκίνησε το 2011 και τα πρώτα τέσσερα χρόνια η Σίσσυ και οι μαθητές της ήταν νομάδες, αφού δεν είχαν συγκεκριμένο χώρο. Για την ακρίβεια κανόνιζαν τα μαθήματα σε χώρους που τους παραχωρούσαν. Ένα σπίτι στο Κουκάκι, ένας γνωστός πολυχώρος στο κέντρο της Αθήνας, ακόμα και μια πέργκολα στην Εύβοια είχαν γίνει για λίγο στούντιο γιόγκα. Μάλιστα, τα πρώτα χρόνια ζωής του το Social yogis project, συντηρούταν αποκλειστικά από δωρέες. Στο τέλος του κάθε session, ο κάθε μαθητής έριχνε στο κουτάκι όποιο ποσό εκείνος μπορούσε να προσφέρει. Οι δωρέες άλλες φορές ήταν χρήματα, άλλες ένα μπλουζάκι και άλλες ένας τενεκές λάδι από το χωριό.

Όσο όλο αυτό μεγάλωνε, προέκυψε η ανάγκη να βρεθεί και ένα μόνιμο σπίτι και έτσι μια παλιά αποθήκη ΕΛΤΑ, η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα από ένα μπαρ (κρατήστε αυτή την λεπτομέρεια), αποδείχθηκε το κατάλληλο μέρος για κάτι τέτοιο. Περνώντας κανείς την πόρτα του Social yogis project, αντιλαμβάνεται ότι τίποτα δεν είναι επιτηδευμένο. Σχεδόν ό, τι υπάρχει στον χώρο είναι δωρεά από φίλους και μαθητές, ενώ τους τελευταίους τρεις μήνες τα πλαστικά στρώματα έχουν αντικατασταθεί από στρώματα κάνναβης, μιας και πλέον ακολουθούν έναν plastic-free τρόπο λειτουργίας.

Μερικά από τα πολλά μαθήματα που διδάσκουν οι 16 δάσκαλοί του είναι: hatha, ashtanga, vinyasa, iyengar, aerial yoga, flexibility, yin yoga, contemporary dance, face yoga, ενώ δεν κλείνει σχεδόν ποτέ, παρά μόνο 8 σκόρπιες μέρες μέσα στον χρόνο. Αυτό είναι κάτι που το κάνει ιδιαιτέρως αγαπητό και σε όσους ξένους επισκέπτονται την πόλη μας, οι οποίοι σπεύδουν να κλείσουν θέση σε ένα από τα μαθήματα. Στις γιορτές τα μαθήματα τα κάνει η ίδια η Σίσσυ Φραγκιαδάκη, αφού δεν ταιριάζει ούτε στην φιλοσοφία της, αλλά ούτε και στην φιλοσοφία του στούντιο που έχει χτίσει να βάζει τους δασκάλους να δουλεύουν σε μέρες γιορτών.

Αν είστε από εκείνους που θέλουν να μυηθούν στον ξεχωριστό κόσμο της γιόγκα, αλλά ντρέπεστε γιατί δεν ξέρετε αν θα τα καταφέρετε, τότε το Social yogis project, είναι ο χώρος που ψάχνετε. Τα μαθήματα δεν χωρίζονται σε επίπεδα, αφού οι δάσκαλοι προσαρμόζουν το μάθημα πάνω στις ανάγκες του κάθε μαθητή ξεχωριστά, ενώ οι πιο παλιοί και έμπειροι έχουν εκπαιδευτεί να βοηθούν τους καινούριους. Πάνω από στούντιο και χώρος εκγύμνασης, το Social yogis project είναι μια κολεκτίβα που σκοπό έχει να φέρει τον κόσμο κοντά, αλλά και να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη, μέσω αυτής της φοβερής φιλοσοφίας.

Η Σίσσυ Φραγιαδάκη εν ώρα μαθήματος.

Όταν είχαν ξεσπάσει οι φονικές πυρκαγιές στο μάτι, με ένα μόνο κάλεσμα στο facebook, οι φίλοι του Social yogis project κατάφεραν να μαζέψουν δυο φορτηγά με τρόφιμα και ό, τι άλλο χρειάζονταν οι πυρόπληκτοι, ένω έχουν συνεργαστεί και με ΜΚΟ όπως η PRAKSIS, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, τα Παιδικά Χωριά SOS και πολλές άλλες. Όπως λέει άλλωστε και η ίδια η Σίσσυ Φραγκιαδάκη, «Δεν είμαστε γκουρού σε ένα βουνό, πρέπει να είσαι και δραστήριος και να βοηθήσεις, οπότε προωθούμε πάρα πολύ τον εθελοντισμό».

Στο Social yogis project κόλησαν και άνθρωποι που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με την γιόγκα, γιατί εκτός του ότι έχει άμεσα αποτελέσματα στο σώμα κάποιου, για μιάμιση ώρα αφήνεις όλα τα υπόλοιπα μακριά. Αυτό είναι σαν να κατεβάζεις ασφάλεια και να κάνεις reboot και αυτό είναι το μαγικό με την γιόγκα. «Δεν χρειάζεσαι να σκέφτεσαι βουνά και θάλασσες, αλλά δεν μπορείς να κάνεις κι αλλιώς. Πρέπει να ξέρεις που θα πάει το πόδι και το χέρι σου, γιατί αν δεν ακούς και σκεφτείς για λίγο το χαλασμένο σου αυτοκίνητο, έπεσες», μας λέει χαμογελώντας η Σίσσυ.

Τα μαθήματα είναι μεικτά και λόγω του ότι ο χώρος έχει κτιστεί ανθρωποκεντρικά, δεν ντρέπονται να τα παρακολουθήσουν άνδρες, αλλά και άνθρωποι που δεν έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με τη γιόγκα. Τα μαθήματα είναι τα πιο οικονομικά που θα βρείτε σε στούντιο στην πόλη, ενώ υπάρχουν ακόμα και κάποια που γίνονται με donations, όπως ακριβώς γίνονταν δηλαδή και όταν η Σίσσυ ήταν ακόμα ένας yogi νομάς.

Οι δάσκαλοι του Giant yogis project.

Από Δευτέρα πρωί μέχρι Κυριακή βράδυ, στο Social yogis project, θα βρεις ένα μάθημα να κάνεις, ενώ το στούντιο έχει λάβει και ειδική πιστοποίηση και έχει μπει επισήμως στον σύλλογο ashtanga yoga. Φυσικά, επειδή σε αυτό το στενό των Πετραλώνων ακουλουθούν ένα στυλ που έχουν οι ίδιοι καθιερώσει και κάνουν urban yoga, αφού στο κάτω-κάτω ζούμε σε μια πόλη των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, αν κάποιος αργήσει, δεν σημαίνει πως θα του απαγορευτεί η είσοδος στο μάθημα, μάλλον το αντίθετο. «Επειδή η κατάσταση είναι τόσο κοινωνική, αν κάποιος χάσει το μάθημα, έρχεται για την μπύρα μετά. Περιμένουν να τελειώσουμε, να πιούμε την μπύρα», εξηγεί και πάλι χαμογελώντας η Σίσσυ Φραγκιαδάκη

Στο Social yogis project, οι μαθητές αιωρούνται από πανιά, μαθαίνουν να αναπνέουν σωστά, γυμνάζουν γάμπες και κοιλιακούς, παρτάρουν, οργανώνουν συναυλίες, γίνονται φίλοι, ερωτεύονται και βοηθούν όπως μπορούν όποιον τον έχει ανάγκη. Κομμάτια της φιλοσοφίας της γιόγκα έχουν προσαρμοστεί άψογα στην Αθήνα του 2019, σε έναν χώρο που τους φιλοξενεί όλους, που οι μαθητές καταλήγουν να γίνονται δάσκαλοι και που στο τέλος πάνε όλοι μαζί για μπύρες.

Η Σίσσυ Φραγκιαδάκη.

Πλέον, με τα νέα δεδομένα, το Social Yogis Project κάνει παράλληλα με τα μαθήματα του πρότζεκτ και μαθήματα γιόγκα κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στο Σεράφειο Πάρκο (Πειραιώς 160). 

The Giant yogis project: Κειριαδών 13, Κάτω Πετράλωνα, Τηλέφωνο: 697 590 8742
Instagram: Sissy Fragho