Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaPOPTRIVIA

Οι τροφές που δεν πρέπει να τρώει η γάτα σου

Όχι τίποτα άλλο, αλλά είναι και λαίμαργες!
Κείμενο: Άννα Χαλικιά

Όποιος έχει γάτα ή γάτο (ή γατιά) το ξέρει: εκείνα σε φιλοξενούν στο σπίτι τους, όχι το αντίθετο. Οι γάτες είναι μέρος της οικογένειάς μας και, όσο κι αν θέλουμε να παραμένουμε πιστοί στις αυστηρές οδηγίες του κτηνιάτρου, κάποιες φορές ξεφεύγουμε από τις κλασικές γατοτροφές (υγρές ή ξηρές) και θέλουμε να μοιραστούμε λίγο από το φαγητό μας μαζί τους.

Ένα treat που θα τους δώσουμε, έτσι επειδή γουργούρισαν λίγο παραπάνω στην αγκαλιά μας (οι άτιμες). Όμως δεν είναι όλες οι ανθρώπινες τροφές ασφαλείς για τις γάτες. Είναι σημαντικό να ξέρεις ποιες τροφές δεν πρέπει με τίποτα να καταναλώσουν, ειδικά αν τις αφήνεις να περιφέρονται στην κουζίνα χωρίς επίβλεψη.

Σοκολάτα

Υπάρχει ένα συστατικό σε όλα τα είδη σοκολάτας -ιδίως στην μαύρη σοκολάτα- που λέγεται θεοβρωμίνη και είναι επικίνδυνο για τη γάτα σου. Η κατανάλωσή του μπορεί να της προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες και μυϊκούς σπασμούς. Μην ξεχνάς επίσης ότι η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη. Κράτα όλη τη σοκολάτα για τον εαυτό σου.

Γαλακτοκομικά ( εκτός από γιαούρτι)

Μπορεί τα μικρά γατάκια να λατρεύουν το γάλα, όμως πολλές γάτες, όταν ενηλικιώνονται, αποκτούν δυσανεξία στη λακτόζη. Οπότε -επειδή δεν μπορείς να είσαι σίγουρος- μην τους δώσεις τυριά ή γάλα. Μπορείς να δοκιμάσεις να τους βάλεις ελάχιστο άγλυκο γιαούρτι για να δεις πως θα αντιδράσουν. Η δική μου η γάτα το λατρεύει και κάθε τόσο της βάζω 1 κ.γ. απλωμένο σε ένα πιατάκι για να το γλύψει, σαν treat.

Ωμό κρέας, ωμά αυγά, ωμό ψάρι

Με τίποτα! Γενικά πρέπει πάντα να συμβουλεύεσαι τον κτηνίατρό σου πριν εντάξεις αυτές τις τροφές στη δίαιτα της γάτας σου, καθώς υπάρχει πιθανότητα εμετών και διάρροιας όπως και το να κολλήσει σαλμονέλα ή E. coli. Να αποφεύγεις επίσης να της δίνεις τα λίπη από το μαγειρεμένο κρέας, γιατί μπορεί να της προκαλέσουν παγκρεατίτιδα.

Σταφύλια και σταφίδες

Γενικά οι γάτες αποφεύγουν αυτές τις δύο τροφές και δεν έχουν σημειωθεί σημαντικά περιστατικά στα οποία να τις έφαγαν και να αρρώστησαν. Παρόλα αυτά επειδή τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορούν να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια στα σκυλιά, είναι καλύτερα να τα αποφύγεις και για τις γάτες.

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου στο madameginger.com 
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.