Παρακολούθησε τη διαδραστική διαδικτυακή παρουσίαση στις 26 Αυγούστου 2020 και μάθε περισσότερα για τις Σχολές και τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει. Δήλωσε συμμετοχή ΕΔΩ

Είτε βρίσκεσαι σε εκείνη την καθοριστική στιγμή της ζωής σου όπου καλείσαι να αποφασίσεις για τις σπουδές σου, είτε πιστεύεις πως ήρθε η κατάλληλη στιγμή να κάνεις ένα νέο ακαδημαϊκό και επαγγελματικό ξεκίνημα στο εξωτερικό, ο κλάδος της ψυχολογίας παραμένει μία από τις κορυφαίες επιλογές.

https://www.youtube.com/watch?v=aeoEVlGf7To&feature=youtu.be

Η λέξη ψυχολογία αναλύεται ως ο λόγος, δηλαδή η μελέτη της ψυχής και η Ψυχολογία ορίζεται ως η επιστήμη που μελετά όλες τις εκφάνσεις της συμπεριφοράς, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα κίνητρα που σχετίζονται με αυτήν. Κατανοούμε, δηλαδή, πως η ψυχολογία αφορά ένα μεγάλο και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και για το λόγο αυτό αποτελεί και έναν δυναμικό τομέα σπουδών, συνεχώς εξελισσόμενο, που προσφέρει πληθώρα επιλογών επαγγελματικής αποκατάστασης.

Την αυξημένη ζήτηση για σπουδές  στον κλάδο της ψυχολογίας φαίνεται να επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (EUC), που δέχεται ένα σημαντικό αριθμό φοιτητών ετησίως στο τετραετές προπτυχιακό πρόγραμμα της Ψυχολογίας που προσφέρεται είτε με τον συμβατικό τρόπο εκπαίδευσης είτε με την μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Όπως σημειώνει η Δρ. Μόνικα Σιακού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον τομέα της Ψυχολογίας στο EUC, ο πλανήτης νοσεί, οι ψυχιατρικές διαταραχές αυξάνονται και ο κόσμος αναζητεί ολοένα και περισσότερο την στήριξη ενός ψυχολόγου, πολύ πιο εύκολα από ότι στο παρελθόν. Γι’ αυτό και όσοι ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν τον τομέα της Ψυχολογίας, πρέπει να έχουν ευαισθησία και έντονη περιέργεια γύρω από την ανθρώπινη συμπεριφορά και τα ανθρώπινα προβλήματα. Μάλιστα, το Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Συμπεριφοράς και το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας και Προσωπικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου διεξήγαγε τον Απρίλιο του 2020 διαδικτυακά σεμινάρια, παρέχοντας συμβουλές για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας κατά τη  διάρκεια της καραντίνας, καθώς και τρόπους αντιμετώπισης της τρέχουσας κατάστασης, ειδικά για γονείς.

Όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση, η Δρ. Σιακού τονίζει πως οι απόφοιτοι πτυχίου Ψυχολογίας έχουν μπροστά τους αμέτρητες προοπτικές καθώς εκτός από τον «παραδοσιακό» δρόμο του θεραπευτή και του ερευνητικού ψυχολόγου, με το πτυχίο αυτό, αναπτύσσονται δεξιότητες που επιτρέπουν την απασχόληση σε σχεδόν όλους τους σύγχρονους επαγγελματικούς τομείς. Προοπτικές εργοδότησης στο χώρο υπάρχουν στην Εφαρμοσμένη Έρευνα, στη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, σε Σχολεία, σε Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα, ως Ελεύθεροι Επαγγελματίες και σε πολύ συγκεκριμένες ειδικότητες όπως η Κλινική, Δικανική, Εργασιακή και Αθλητική Ψυχολογία.

Εάν, λοιπόν, ενδιαφέρεσαι για σπουδές Ψυχολογίας στο εξωτερικό, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει ένα 4ετές προπτυχιακό πρόγραμμα που διδάσκεται στα ελληνικά και αποτελεί μια εξαιρετική βάση για εξειδίκευση και συνέχιση των σπουδών σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Στο αντίστοιχο 2ετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου, στην Κλινική Ψυχολογία οι απόφοιτοι μπορούν να εγγραφούν στο Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων Κύπρου. Και για όσους επιθυμούν να διεξάγουν εμπεριστατωμένη έρευνα στον κλάδο της Ψυχολογίας, ως υποψήφιοι διδάκτορες, το Διδακτορικό Πρόγραμμα του EUC δίνει την δυνατότητα μετεκπαίδευσης στους εξής κλάδους: Κλινική, Συμβουλευτική, Αναπτυξιακή, Σχολική, Κοινωνική Ψυχολογία ή Νευροψυχολογία.

Εκτός, όμως, από την μεγάλα γκάμα επιλογών εξειδίκευσης, το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι η ποικιλία ειδικοτήτων και ενδιαφερόντων του ακαδημαϊκού προσωπικού, σύμφωνα με την Δρ. Σιακού. Εξέχουσα σημασία έχουν και οι σχέσεις των φοιτητών με τους καθηγητές, με την πολιτική του «open door», καθώς πολλοί από τους φοιτητές ακολουθούν τους καθηγητές τους σε διεθνή συνέδρια, παρουσιάζουν τις μελέτες τους σε εξειδικευμένα έντυπα του χώρου και ταυτόχρονα με τις σπουδές τους, «χτίζουν» τα βιογραφικά τους για το μέλλον. Επιπλέον, η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας κατά τη διάρκεια της φοίτησης, μέσω πρακτικής κατάρτισης υπό την επίβλεψη καθηγητών του τμήματος, είναι αρωγός στην σύνδεση της σύγχρονης παιδείας με τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Απόδειξη, αποτελεί το ποσοστό εργοδότησης των αποφοίτων του EUC, το οποίο φτάνει το 87%, των απόφοιτων  να εργοδοτούνται στο τομέα τους σε διάστημα έξι μηνών από την αποφοίτηση τους.

Περισσότερες πληροφορίες για τις σπουδές Ψυχολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://euc.ac.cy/ και στο [email protected] ή τηλεφωνικώς στο 00357 22713000.