Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDESIGN

Στην Κυψέλη, σε ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα του 1950 που διατηρεί και σήμερα την αίγλη του

Η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου Molonglo επανασχεδίασε την "Troias", ένα κλασικό κομψοτέχνημα της παλιάς Αθήνας, με διαλεχτά υλικά που έχουν ταξιδέψει από διάφορες μεριές του κόσμου.
Φωτογραφίες: Lorenzo Zandri

Με όραμα να δημιουργήσει έναν χώρο που συμπυκνώνει την αίγλη της παλιάς εποχής της Αθήνας, το αρχιτεκτονικό γραφείο Molonglo επανασχεδίασε μια κομψή, κλασική κατοικία στην περιοχή της Κυψέλης σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Royffe Flynn.

Το διαμέρισμα της δεκαετίας του 1950 βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τροίας και Δροσοπούλου, στον τρίτο όροφο μιας εξαώροφης πολυκατοικίας, με μια γοητευτική είσοδο με μαρμάρινα σκαλοπάτια σε περίοπτη γωνία.

Η ανακαίνιση επανεξέτασε πλήρως τον σχεδιασμό του διαμερίσματος, διατηρώντας την αυθεντική του ταυτότητα. Το “Troias”, όπως ονομάστηκε το σπίτι από την οδό στην οποία βρίσκεται, αποτελείται από δύο υπνοδωμάτια, δύο μπάνια, μία κουζίνα, ένα καθιστικό και έναν χώρο εργασίας. Οι μεγάλες γαλλικές πόρτες και τα τρία ανεξάρτητα μπαλκόνια επιτρέπουν στο φως και τον αέρα να κυκλοφορούν στα 130 τ.μ. του χώρου.

Η αρχική διάταξη του διαμερίσματος έχει διατηρηθεί, μαζί με τα περισσότερα μέρη της κουζίνας, όπως τα ντουλάπια, τα κουφώματα και η λειτουργική παρουσία μιας σειράς πάγκων σε διάφορα ύψη. Η ομάδα επικεντρώθηκε στο να τιμήσει το αρχικό όραμα των δημιουργών της οικίας, χρησιμοποιώντας παράλληλα ποικίλες μορφές δεξιοτεχνίας για να αναδείξει τον χώρο και να του δώσει νέα πνοή.

Το δάπεδο είναι κατασκευασμένο από ένα σετ τερατζό μεγάλου μεγέθους μέσα σε μια σειρά από ορθογώνιες, κυκλικές και ημικυκλικές πλάκες. Ο συγκεκριμένος γρανίτης εξορύχθηκε 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης, οι πλάκες κόπηκαν χωρίς να αφήσουν πίσω τους απόβλητα και οι τομές διαλύθηκαν και αξιοποιήθηκαν σε άλλα σημεία του διαμερίσματος.

Στο διαμέρισμα υπάρχουν διάφορα ανακυκλωμένα κομμάτια, που έχουν συλλεχθεί από πολυάριθμες μαρμάρινες αυλές της Αθήνας για την κατασκευή των νεροχυτών, των σκαλοπατιών και της ντουζιέρας.

Τα αντικείμενα και τα έπιπλα φέρουν μια μακρά ιστορία χειροτεχνίας από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1970, καθώς για την κατασκευή τους έχει χρησιμοποιηθεί ένας πλούτος διεθνών υλικών που καλύπτει τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του εικοστού αιώνα: τσέχικο γυαλί, ιταλικό μάρμαρο, δανέζικο μπαμπού, ελβετικό δέρμα και αμερικανικό λουσίτι, βελούδο και ορείχαλκος.

Κάθε τι που θα συναντήσει κάποιος ερχόμενος στον χώρο, κουβαλάει τη δική του ιστορία, έχοντας πάντα την πυξίδα του στραμμένη στο μέλλον. Σε μία γειτονιά που συνεχώς εξελίσσεται και αναπτύσσεται, η διατήρηση του χαρακτήρα των κάποτε αρχοντικών κατοικιών της, αποτέλεσε βασικό μέλημα των ανθρώπων της Molonglo.

Περισσότερες πληροφορίες για το γραφείο μπορείτε να βρείτε εδώ
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.