8

Ένα επιτυχημένο πείραμα που εφ’ όσον ισχύει και σε μεγαλύτερη κλίμακα αναμένεται να αλλάξει μια για πάντα τα ταξίδια στο Διάστημα, πραγματοποίησε η NASA. Κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Κλίβελαντ, επιστήμονες της υπηρεσίας ανακοίνωσαν πως κατόρθωσαν να εξωθήσουν σε κίνηση σε μικρό κοντέινερ χωρίς την παραμικρή χρήση καυσίμου, παρά μόνο με μικροκύματα που μετακινούνταν μέσα –η κίνηση προκαλείτο λόγω της διαφοράς πίεσης ακτινοβολίας. Εφ’ όσον τα αποτελέσματα του πειράματος έχουν βάση και σε μεγαλύτερη κλίμακα, τότε, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν ερευνητές της NASA, η τελευταία θα μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους στον Άρη σε μερικές εβδομάδες και στο πλησιέστερο αστρικό σύστημα μετά το δικό μας σε περίπου 30 χρόνια.

Βέβαια όλα τα παραπάνω είναι καθαρά υποθετικά καθώς οι δοκιμές της NASA έχουν γίνει σε μόλις δύο κοντέινερ, ωστόσο αν μη τι άλλο οι πιθανότητες επιτυχίας δεν είναι και λίγες. Ακόμα κι έτσι πάντως, θα χρειαστεί να περάσουν κάμποσα χρόνια μέχρι το προαναφερθέν σύστημα να χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές αποστολές. Το ζήτημα είναι πως τα μαντάτα αυτά μεταφράζονται σε ένα ακόμα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση του Διαστήματος. Τελευταία μόδα στον χώρο ήταν τα «ταξίδια στο Διάστημα» που προσέφεραν εταιρείες σαν τη Virgin Galactic, τη SpaceX και τη United Launch Alliance και τα οποία υπόσχονταν έναντι αρκετών χιλιάδων δολαρίων να ταξιδέψουν τους λεφτάδες ταξιδιώτες μέχρι τα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας, σχεδόν στο Διάστημα (με ελάχιστες εξαιρέσεις) και κατόπιν πάλι πίσω στη Γη, ωστόσο όλα είναι στην καλύτερη περίπτωση σε δοκιμαστικό στάδιο.

Είναι σε θέση όμως η ανθρωπότητα να διαχειριστεί τέτοιου είδους πολυτέλειες όπως φερ’ ειπείν την αποστολή στο Διάστημα ανθρώπων που δεν έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση και προφανώς στερούνται εμπειρίας και πάθους επειδή απλά και μόνο διαθέτουν την επιφάνεια που τους επιτρέπει να πληρώσουν το ιδιαίτερα «αλμυρό» τίμημα; Αξίζει στον βωμό του χρήματος να απομυθοποιηθεί έτσι το «τελευταίο σύνορο»; Τα πράγματα δεν είναι απλά αφού όσα χρήματα κι αν δαπανήσει κανείς, ουδείς του εγγυάται την πλήρη ασφάλεια του εγχειρήματός του –φτάνει να ρίξει κάποιος μια ματιά στα σχετικά με διαστημικές αποστολές, εκτοξεύσεις και προσεδαφίσεις ατυχήματα που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια.

Η εξερεύνηση του Διαστήματος έχει πολλά κοινά με την εξερεύνηση των θαλασσών για τον Νέο Κόσμο τον 15ο αιώνα. Τότε τα χρήματα ήταν ο κινητήριος μοχλός, όμως όσοι δεν διέθεταν εμπειρία και πάθος έβγαιναν στην καλύτερη περίπτωση δεύτεροι και καταϊδρωμένοι –στη χειρότερη αναπαύονται μέχρι και σήμερα στον πάτο της θάλασσας. Τώρα;