DESIGN

Δύο διαμερίσματα του γραφείου T.SquareArchitects γεμάτα φυσικά υλικά και φως

Η αρχιτεκτονική ομάδα του γραφείου T.SquareArchitects στοχεύει στο να δημιουργεί έναν νέο τρόπο συμπεριφοράς και κίνησης κάθε φορά που αναλαμβάνει να σχεδιάσει τους χώρους που κατοικούμε.
Φωτογραφίες: Ιωάννα Ρουφοπούλου

Με έδρα τους την Θεσσαλονίκη, τα τελευταία 12 χρόνια, η Χριστίνα Αλεξοπούλου, Φένια Δούκα και η Έλενα Σίτη συνδυάζουν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με την τέχνη, τη γραφιστική και τα φυσικά υλικά για να δώσουν σχήμα και μορφή σε νέες εμπειρίες κατοίκησης.

Οι τρεις τους αποτελούν την αρχιτεκτονική ομάδα του  γραφείου T.SquareArchitects που στοχεύει στο να δημιουργεί έναν νέο τρόπο συμπεριφοράς και κίνησης μέσα στους χώρους που κατοικούμε, όπως συμβαίνει στα παρακάτω διαμερίσματα που έχουν την υπογραφή τους.

Bright House

Αυτή η κατοικία 400 τετραγωνικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη εκτείνεται σε τρία επίπεδα. Ο σχεδιασμός της πραγματοποιήθηκε με βασικό άξονα το συνδυασμό των φυσικών υλικών, όπως το ξύλο και το μάρμαρο, τα οποία συνδιαλέγονται αρμονικά με τις λευκές επιφάνειες των τοίχων και των ειδικών κατασκευών.

Η κεντρική είσοδος οδηγεί στους χώρους διημέρευσης, το σαλόνι, την κουζίνα και την τραπεζαρία. Πρόκειται για χώρους ιδιαίτερα φωτεινούς λόγω των μεγάλων ανοιγμάτων, αλλά και και λόγω της επιλογής των ανοιχτόχρωμων επίπλων και των ειδικών κατασκευών.  

«Το μάρμαρο σε γκρι απόχρωση, εκτός από την κεντρική είσοδο, αποτελεί σημαντικό στοιχείο και στους χώρους διημέρευσης, προσδίδοντας μία ιδιαίτερη ένταση. Η κουζίνα και η τραπεζαρία μοιράζονται το ίδιο υλικό στο δάπεδο, ωστόσο ο ενοποιημένος χώρος της τραπεζαρίας και του σαλονιού οριοθετείται με την διαφοροποίηση του δαπέδου τόσο σε υλικό όσο και σε υψομετρικό επίπεδο. Στο σαλόνι το δάπεδο είναι φυσικός δρυς, και το μαρμάρινο δάπεδο συνεχίζεται, ως βάση της βιβλιοθήκης και της κατασκευής της τηλεόρασης και του τζακιού», περιγράφει η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου T.SquareArchitects

Στον χώρο της κεντρικής εισόδου βρίσκεται και το κεντρικό κλιμακοστάσιο της κατοικίας, «το οποίο σχεδιάστηκε με μία αφαιρετική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας το ξύλο ως κυρίαρχο στοιχείο, έχοντας μία φωτεινή σχισμή για κουπαστή».  Το κλιμακοστάσιο οδηγεί στο πιο ιδιωτικό μέρος της κατοικίας, όπου βρίσκονται το κύριο υπνοδωμάτιο με το δικό του ιδιωτικό μπάνιο και τα άλλα υπνοδωμάτια. «Εκεί ξεχωρίζει η ξυλεπένδυση στον ένα τοίχο, από τον οποίο δίνεται πρόσβαση στο μπάνιο και στην γκαρνταρόμπα Στους υπόλοιπους χώρους της κατοικίας, δίνεται έμφαση στη χρήση των φυσικών υλικών και στην καθαρότητα των γεωμετρικών όγκων. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αίσθηση του οικείου περιβάλλοντος και μίας ήρεμης ατμόσφαιρας»

Urban Country House

Στην περιοχή της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, ένα διαμέρισμα 200 τετραγωνικών μέτρων εκτείνεται σε δύο επίπεδα.  Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η ενοποίηση των χώρων της κατοικίας τόσο στο χώρο διημέρευσης όσο και στις κρεβατοκάμαρες, όπως εξηγεί η αρχιτεκτονική ομάδα. Στον σχεδιασμό χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία βιομηχανικού design όπως τσιμεντοκονία, τουβλάκι και μέταλλο σε συνδυασμό με ξύλο σε φυσικές αποχρώσεις.  

«Η κεντρική είσοδος οδηγεί άμεσα στους χώρους κύριας χρήσης της κατοικίας στην κουζίνα και στο καθιστικό δημιουργώντας μια ομαλή  αλληλουχία ανοικτών χώρων με ενιαία λειτουργία. Ο σχεδιασμός και η επιλογή των υλικών δημιουργούν μια αίσθηση φιλόξενου και οικείου περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την αφαιρετική προσέγγιση και τις καθαρές γεωμετρίες».

Ο ενοποιημένος χώρος της κουζίνας και του σαλονιού οριοθετείται με τη διαφοροποίηση του δαπέδου, καθώς τη πατητή τσιμεντοκονία στη κουζίνα και στο κλιμακοστάσιο διαδέχεται δρυς φυσικής απόχρωσης με ιδιαίτερο μοτίβο σε διάταξη γαλλικού ψαροκόκαλου. Επίσης, το σαλόνι απομονώνεται και διαχωρίζεται μερικώς, με κατακόρυφα πηχάκια από φυσική δρυς. Με αντίστοιχα πηχάκια επενδύεται και η οροφή της κουζίνας, η οποία ακολούθησε σχεδιαστικά βιομηχανικό ύφος.

Όσον αφορά λεπτομέρειες που ξεχωρίζουν «το τζάκι, αποτελεί μέρος μιας επιβλητικής, μέσω της λιτής γεωμετρίας, σύνθεσης από πατητή τσιμεντοκονία. Η κατασκευή περιλαμβάνει τη τηλεόραση. Διαθέτει μεγάλο αποθηκευτικό χώρο. Στην απέναντι πλευρά του σαλονιού δημιουργείται μια βιβλιοθήκη από ξύλινα ράφια με κρυφό φωτισμό η οποία κλείνει με ψηλά κατακόρυφα συρόμενα μεταλλικά πάνελ από το δάπεδο ως την οροφή». Στο επόμενο επίπεδο  βρίσκονται το κύριο υπνοδωμάτιο με ενσωματωμένη γκαρνταρόμπα, ένα μεγάλο μπάνιο και το παιδικό υπνοδωμάτιο με το δικό του μπάνιο.

Στον χώρο του κυρίως υπνοδωματίου η γκαρνταρόμπα ενσωματώνεται οπτικά αλλά και διαχωρίζεται με ειδική κατασκευή από μεταλλικά στοιχεία και γυαλί σε ανάλογο γεωμετρικό μοτίβο με αυτό της βιβλιοθήκης του σαλονιού. «Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται η οπτική επαφή από την κρεβατοκάμαρα, ο φυσικός φωτισμός της γκαρνταρόμπας ενώ προσδίδεται διαφάνεια καθιστώντας τον  χώρο πιο ευχάριστο».

Το κύριο υπνοδωμάτιο ακολουθεί το ύφος της υπόλοιπης κατοικίας καθώς διαθέτει έπιπλο από δρυς φυσικής απόχρωσης συνδυασμένο με επένδυση πατητής τσιμεντοκονίας στους νιπτήρες. Επιπλέον, την οροφή του μπάνιου διατρέχουν ξύλινα δοκάρια δίνοντας αίσθηση βάθους και ζεστασιάς. O φυσικός φωτισμός του μπάνιου πραγματοποιείται με ένα φεγγίτη στην οροφή.

Περισσότερες πληρoφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ.
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2019 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.