pop_bitcoin
Ερώτημα 1

Άκουσα να λένε για το Bitcoin και με ενδιαφέρει. Αλλά μου είπανε ότι είναι φούσκα. Είναι φούσκα;

Απάντηση

Το δίχως άλλο. Το μόνο που χρειάζεσαι για να το καταλάβεις είναι να δεις αυτό: bitcoinrichlist.com/top100: όταν γράφτηκε αυτό το κείμενο, από τους 100 που έχουν τα περισσότερα BTC, κανείς δεν είχε κάνει καμία συναλλαγή από τον Μάϊο του 2013, όταν η τιμή ήταν στα 100$. Και οι περισσότεροι κάνανε την τελευταία τους συναλλαγή το 2012 και το 2011 και το 2010, όταν η τιμή ήταν πολύ πολύ πολύ πιο χαμηλή. Τύπου, cents. Ούτε καν 1$. Τώρα σκέψου, αν όλοι αυτοί ΟΥΤΕ αγόρασαν ΟΥΤΕ πούλησαν έστω 1 btc από τον Μαϊο, εσύ γιατί να το κάνεις τώρα που είναι στα $1000+; Πρόσεξε ότι δεν πούλησαν ούτε όταν πήγε στο 1000 και κατέβηκε στο 380 σε λίγες ώρες. Μόνο κρατάνε.

Ερώτημα 2

Και ας είναι φούσκα, εγώ να μπω τώρα που είναι στα 1000$;

Απάντηση

Το BTC ήταν ακριβό στα 5$ και είναι ακριβό στα 1000$. Και το ακριβώς αντίθετο. Ήταν φθηνό στα 5$ και παραμένει φθηνό στα 1000$. Έτσι είναι η ζωή. Οπότε, ας πάμε στους πίνακες.

Αν το υπολογίσεις με το Elliot Wave, ναι θα πάει και πιο πάνω, μπορεί να πάει και $1200 – μπορεί και παραπάνω κάποια στιγμή, ίσως μετά από ένα pullback. Αν το υπολογίσεις με το ότι (τώρα) είναι 12.000.000 όλα μαζί τα νομίσματα, θα πάει πάρα πολύ παραπάνω – κάποια στιγμή, μπορεί να πάει και $100.000. Αλλά, τώρα που ζεστάθηκες, κοίτα πάλι το Ερώτημα 1 και συγκεντρώσου. Ο κόσμος φτιάχτηκε από κορόϊδα που δουλεύανε για κάποια ελάχιστα γατόνια, μην το ξεχνάς.

Ερώτημα 3

Οκ, τα διάβασα, το κατάλαβα και δεν θα μπω. Πρέπει όμως να με ενδιαφέρει το BTC;

Απάντηση

Ναι ρε. Όλη η ιστορία με το BTC είναι η επανάσταση που φέρνει: μιλάμε για peer2peer νόμισμα, χωρίς κεντρική επίβλεψη από κάποιο κέντρο (π.χ. Κεντρική Τράπεζα). Το ίδιο το πρωτόκολλο είναι που αλλάζει τα πάντα στην λογική της ανταλλαγής χρήματος. Αν θεωρείς ότι όλα τα διαπραγματευόμενα στις διεθνείς αγορές προϊόντα (χρυσός, μετοχές, καφές, καλαμπόκι, κλπ) χειραγωγούνται από κάποιους (Κράτη, πλούσιοι, κλπ), ορίστε εδώ η ευκαιρία σε ένα εντελώς νέο και –κυρίως – ανεξέλεγκτο προϊόν. Τέτοιο volatility (από 200$ στα 1000$ σε 10 μέρες, από τα 1000$ στα 380$ και πίσω στα 900$ σε ένα βράδυ) δεν υπάρχει πουθενά.

(Ψιτ, κοίτα πάλι το Ερώτημα 1: μάλλον κάποιο λάκο έχει η φάβα και αυτά τα περί μη κεντρικής επίβλεψης, είναι ψιλο-χοντρο-ψέμα).

Ερώτημα 4

Ντάξει ρε, κατάλαβα, να μην μπω. Εξήγησέ μου όμως γιατί είναι τόσο γουάου όλο αυτό το πράγμα και ασχολείται τόσος κόσμος πια.

Απάντηση

Γιατί πλέον το BTC είναι το 5ο δίκτυο πληρωμής στον πλανήτη (πάνω από το Paypal και την Western Union) σε ημερήσιο τζίρο και 9ο στον κόσμο σε αριθμό transactions. Οπότε, ναι, είναι λίγο μεγάλο το όλο θέμα πια. Προχθές, ένας αγόρασε ένα (πανάκριβο, υπεραυτοκίνητο) Tesla με bitcoins. Άρα, αν έχεις κατάστημα και κάποιος σου πει να σε πληρώσει σε BTC, όντως πρέπει να μπεις σε δίλημμα. Άσε που πιθανότατα θα είναι από την Κίνα ο επίδοξος πελάτης-κάτοχος BTC, οπότε το δίλημμα θα είναι ακόμα πιο ζόρικο.

Ερώτημα 5

Ρε δεν καταλαβαίνω τι γίνεται. Εσύ μου λες ότι είναι φούσκα, αλλά ταυτόχρονα είναι το 5ο δίκτυο πληρωμής στον κόσμο. Πώς γίνεται αυτό;

Απάντηση

Μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται. Εδώ εσύ πιστεύεις ότι αυτό που ζούμε είναι πραγματικά «οικονομική κρίση» και «φταις εσύ που τόσα χρόνια ανεχόσουν καταστάσεις» και ότι θα σε σώσουν οι ίδιοι πολιτικοί που σε φέρανε σε αυτό το χάλι. Τι να σου πω ρε φίλε. Αν δεν έχεις καταλάβει μέχρι σήμερα ότι επί 3 χρονια δίνεις χάρισμα τα λεφτά σου στους πολύ πλούσιους, έτσι χωρίς λόγο, ε άστο. Δεν πειράζει.

Όσο για το 5ο δίκτυο πληρωμής, ναι είναι πολύ σημαντικό. Αλλά η τεράστια ζήτηση για BTC είναι από την Κίνα. Εσύ όμως δεν ζεις στην Κίνα. Την Κομμουνιστική Κίνα. Και δεν ξέρεις τι γίνεται στην Κίνα. Οπότε, άσε τους Κινέζους στην ησυχία τους. Εδώ δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται στην δική μας (τάχαμου) καπιταλιστική Ελλάδα, θες να μπλέξεις με τους κομμουνισταί;

Ερώτημα 6

Τι μου λες τώρα ρε. Μπλέξιμο. Αλλά ρε, τώρα ψήθηκα με το virtual νόμισμα. Σίγουρα να μην μπω;

Απάντηση

Ε, δεν τρώγεσαι. ΟΧΙ, δεν είναι τώρα η στιγμή. Όπου ακούς πολλα κοκκόρια… Αλλά επειδή σε βλέπω ότι δεν σώζεσαι με τίποτα, μάθε ότι υπάρχουν κάποιες δεκάδες virtual νομίσματα. Απλά το BTC έχει πάρει πολλή διαφήμιση εσχάτως. Αλλά μπορεί κάποιο άλλο να είναι ο πραγματικός θησαυρός. Και να σου κάτσει η καλή. Οπότε, ψάχτο λίγο, δες τι αντέχει το πορτοφόλι σου, θεώρησε τα πεταμένα λεφτά και άστα να δεις τι θα γίνουν. Και που’σαι, αν αυγατίσουν, δώσε μου και μια προμήθεια που σου άνοιξα τα μάτια.

Updates

1) Από τις 25 Νοεμβρίου και έκτοτε, η λίστα με τους 100 μεγαλύτερους κατόχους άλλαξε και πλέον σχεδόν όλοι έχουν κάνει transaction τις τελευταίες μέρες. Όμως, το συνολικό ποσοστό των νομισμάτων που κατέχουν ανέβηκε (από 20% σε 21%), οπότε το επιχείρημα παραμένει.

2) Η τιμή του BTC συνεχίζει να κινείται άγρια. Πήγε στα 1200$, πίσω στα 800$, ξανά στα 1200$, στα 900$, ξανά στα 1200 και πάλι στα 700$.

3) Ο λόγος της μεγάλης πτώσης των τελευταίων ημερών είναι ότι η Κίνα απαγόρευσε το BTC από τις τράπεζές της (όχι όμως και ως μέσο συναλλαγής ανάμεσα σε ανθρώπους). Και όσο να’ναι, οι Κινέζοι που χρησιμοποιούν το BTC για να αποφύγουν τους περιορισμούς του καθεστώτος και ίσως για να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, μάλλον την πάθανε για τώρα.

4) Πάντως, τα κράτη δεν θα είναι το μεγάλο εμπόδιο για το BTC. Όπως είπαμε, η ουσία δεν είναι το νόμισμα, αλλά το πρωτόκολλο του BTC. Το οποίο σίγουρα σε κάποια φάση θα κινήσει το ενδιαφέρον της MPAA και της RIAA, δηλαδή θα ανακύψουν θέματα περί πνευματικής ιδιοκτησίας και P2P τεχνολογίας. Αν αναλογιστούμε το μπάχαλο που επικρατεί επί δεκαετία με την πειρατεία και τα πνευματικά δικαιώματα στη μουσική, το σινεμά (βλ. πρόστιμο 475.000 Ευρώ για κατέβασμα μίας (1) ταινίας) κλπ, βλέπουμε ότι οι οργανώσεις προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας εκεί δεν χειρίστηκαν καθόλου σωστά ούτε όμορφα το θέμα (μηνύσεις προς κάθε κατεύθυνση, three strikes, κλπ). Γιατί να θεωρήσουμε ότι όταν έρθει η ώρα, θα είναι διαφορετικά για το BTC;