Σε μία από τις πιο όμορφες και γραφικές μονοκατοικίες της Δημοφώντος των Άνω Πετραλώνων, άνοιξε πριν μερικές εβδομάδες το καφενείο-μεζεδοπωλείο-μπαρ Κύριος Χου. Μία προσωπικότητα, διακριτική, με γούστο και φινέτσα ο οποίος, λένε, ξυπνάει το πρωί με όρεξη για ταξίδια. Καθημερινή του βόλτα, η τοπική αγορά των Πετραλώνων όπου ξετρυπώνει ψαγμένα τυριά κι αλλαντικά για να υποδεχτεί τους καλεσμένους που χτυπούν την πόρτα καθημερινά για περγαμόντο γλυκό στην ανθισμένη αυλή του.
Μεγάλο ατού του μαγαζιού, το παρουσιαστικό, στα χρώματα του βεραμάν (ή πράσινου για τους άντρες) με τις ψηλοτάβανες σάλες σε διαρρύθμιση παλιού αρχοντικού, το περίτεχνο μωσαϊκό, οι καρέκλες παραδοσιακού καφενείου και η αυλή -χάρμα οφθαλμών- που παραμένει ήρεμη όλες τις ώρες καθώς βρίσκεται σε δρόμο που καταλήγει σε αδιέξοδο χωρίς να πολυχρησιμοποιείται.
Πίσω απ’ το εγχείρημα αυτό, βρίσκονται τέσσερις παιδικοί φίλοι από το σχολείο, 29 χρόνων όλοι, ο Λάμπρος (φυσικοθεραπευτής), ο Ερρίκος (δάσκαλος οδήγησης), ο Θανάσης (πολιτικός μηχανικός) και ο δίδυμος αδελφός του Γιάννης (προγραμματιστής) οι οποίοι -με ακράδαντη πίστη στο πεντάπτυχο υγιεινό-φρέσκο-ποιοτικό-γρήγορο-τίμιο- κατάφεραν να δώσουν ένα στίγμα με ταυτότητα στην ψυχαγωγία της πόλης.
«Από μικροί είχαμε στα πλάνα να στήσουμε ένα μαγαζί στα δικά μας μέτρα» μου εξηγεί ο Λάμπρος «κάτι απλό, με «προσωπικότητα» και χαμηλές τιμές για να το χαίρονται όλοι. Μόλις βρέθηκε αυτό το φανταστικό κτίριο στα Πετράλωνα που αγαπάμε, με την βοήθεια του αρχιτέκτονα Γιάννη Αρβανίτη έγινε η αναπαλαίωση και πήρε ζωή ο κ. Χου, ένα καφενείο-μπαρ που ανά καιρούς θα εμπλουτιστεί και με άλλες ιδέες όπως π.χ την συνεργασία με νέους καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να φιλοξενηθούν στο χώρο για εκθέσεις ζωγραφικής, κοσμήματος, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α»
Καθημερινά από τις 11, στα τραπέζια του (που είναι διακοσμημένα με κρυστάλλινες φοντανιέρες) σερβίρονται ωραία πρωινά για όλα τα γούστα – αυγά με μπέικον (3,30), σπιτικές μπάρες δημητριακών (3,00), διάφορα τοστ με κορυφαίο αν είσαι του γλυκού, αυτό που φτιάχνεται με μπανάνα σοκολάτα, ρικότα και μέλι (2,80) ή για αλμυρό πρωινό εκείνο με το λουκάνικο chorizo, τσένταρ, ρόκα και μανιτάρια. Όλα αυτά φυσικά συνοδεύονται με φρεσκοκαβουρδισμένο ελληνικό καφέ στο μπρίκι (1,5), φρέντο εσπρέσο (2,50), καπουτσίνο (2,80), φρέσκους χυμούς με μπανάνα, φράουλα, κράνμπερι, γιαούρτι, μέλι και άλλα πολλά (4 ευρώ) ή αν είσαι παραδοσιακός με ένα υποβρύχιο σε δροσερό νερό για να αρχίσει η μέρα με γλύκα.
«Μικρό μενού στη λογική του τσιμπολογήματος» μου λέει ο Στέφανος, μάγειρας του μαγαζιού, που βγαίνει από την κουζίνα. Αγαπημένος του προμηθευτής το εργαστήριο Μιράν (γνωστό μαγαζί στην οδό Ευριπίδου από το 1922) που φέρνει αλλαντικά από την Κερκίνη Σερρών, παλαιωμένα τυριά και αλίπαστα από μικρούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. «Με αυτά ετοιμάζεται η ποικιλία αλλαντικών και τυριών του μαγαζιού -σερβίρεται σε δίσκο με κασέρι Ξάνθης (ποπ προέλευσης), πεκορίνο με πιπεριά, σαλάμι αέρος, πίκλες, ντοματίνια, αγγούρι, κριτσίνια, αυγό και άλλα στα 6 ευρώ η μικρή στα 10 η μεγάλη» ενώ στον κατάλογό τους έχουν διάφορες επιλογές σε σνακ και σε μεζέδες- λαχματζούν με γιαούρτι και μπαμπαγκανούς (6,5), περιποιημένο ντάκο (3,60), σκοπελίτικη τυρόπιτα, αυθεντική (6,00) και διάφορες σαλάτες με αγαπημένη μου, τη σαλάτα Χου με λάχανο, καρότο, πράσινο μήλο και σπιτική βινεγκρέτ δική τους. Για επιδόρπιο έχουν μωσαϊκό με λουκούμι, αμύγδαλα και φουντούκια, γλυκό του κουταλιού καρότο με γιαούρτι (2,00) και σούπερ μπανόφι με πτι μπερ (3,5) ενώ από χειμώνα, όπως ενημερώθηκα αναμένονται νέες αφίξεις –σούπες, χειμωνιάτικα γλυκά και σνακ ιδανικά για ελληνικό κρύο.
Στην μπάρα συναντώ διάφορα μπαχαρικά που βάζουν στα ποτά τους -τσίλι, κάρδαμο, κόλιανδρο, γαρύφαλλο- και σπιτική σανγκριά (5,00) σε βάζο που φτιάχνεται καθημερινά όπως και «η λεμονάδα μας και η ρακί» μου λέει, κάνοντας είσοδο στην παρέα ο Ερρίκος. Με τη βοήθεια του «αναδευτή» (με κούρασε το mixologist) Γιάννη Χατζηαργυρού, έφτιαξαν μία λίστα με κοκτέιλ, με υλικά, φρέσκα φρούτα και μυρωδικά από τις γλάστρες που ευωδιάζουν στην αυλή τους. Κοκτέιλ deep purple –φανταστικό κι ελαφρύ- με μαστίχα, λευκό κρασί, lime, πικραμύγδαλο και άγριο μύρτιλο, δροσιστικό icy who με κάρδαμο, βασιλικό, αγγούρι, lime, βότκα, το έμπειρο grandpa’s με αρμπαρόριζα, γλυκό του κουταλιού κυδώνι, lime, πικραμύγδαλο, λικέρ πορτοκαλιού και τσίπουρο και το 2Spicy για τους τολμηρούς με κόλιανδρο, τσίλι, μάνγκο, passoa, λικέρ πορτοκαλιού, lime, κίτρινη τεκίλα (όλα 7,5 ευρώ) ενώ σε στιλ πιο παραδοσιακό, στο μαγαζί σερβίρονται ούζο, μπύρες (κορυφαία η μοναστηριακή grinberger blanche) και ρακί (2,5 το ποτήρι, 3,5 το καραφάκι 100 ml) που είναι σπιτική (από τον πατέρα του Ερρίκου -σε λίγο καιρό τα παιδιά θα οργανωθούν και θα φτιάξουν τη δική τους).
Τελευταία στάση μου, η αυλή που είναι καλοφτιαγμένη με γλάστρες, αρωματικά φυτά, ρίγανη, δυόσμο, βασιλικό, λεβάντα αρμπαρόριζα, λευκές κρεμαστές λάμπες που παραπέμπουν σε χωριό και κόσμο όλων των ηλικιών -στο πεζοδρόμιο, στα τραπέζια- που διασκεδάζουν χαλαρά όχι ακριβώς σαν πελάτες μα πιο πολύ σαν φίλοι-γνωστοί σε πάρτι γενεθλίων.
Αθάνατα Πετράλωνα -σκέφτομαι πριν φύγω από εδώ -πόσο όμορφο θα ήταν να αναπαλαιωθούν όλα τα νεοκλασικά σου και το παράδειγμα αυτό να εξαπλωθεί σε όλη την Αθήνα κι ας μην γίνει από κρατικούς φορείς. Ελπίδα υπάρχει ακόμη, όσο ανάμεσά μας έχουμε καλαίσθητους ιδιώτες…
Κύριος Χου, Δημοφώντος και Υπερίωνος 1, Πετράλωνα. Ανοιχτό από τις 10.00 έως τις 2.30 και βάλε, τηλ. 210 3423. 972.