Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
ΠΟΛΗ

Strange Brew: Το πρώτο taproom της Αθήνας δίνει άλλο νόημα στο «πάμε για μια μπύρα»

Τρεις νομάδες μικροζυθοποιοί δημιούργησαν ένα μπαρ «ειδικού σκοπού» και σκοπεύουν να μας συστήσουν τις δικές του αλλά κι όλες τις υπόλοιπες ωραίες craft μπύρες της Ελλάδας σε έναν χώρο που φαίνεται ότι θα γίνει το επόμενο hip στέκι του κέντρου.
Φωτογραφίες: Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS

Στα τέλη του 2015, τρεις φίλοι και οικοζυθοποιοί αποφάσισαν ότι οι πλαστικοί κουβάδες -στους οποίους πειραματίστηκαν πολύ- δεν τους ήταν πλέον αρκετοί, και γι’ αυτό δύο χρόνια μετά παρουσίασαν τη Jasmine IPA, μια έντονα αρωματική, με γεμάτη γεύση τροπικών και εσπεριδοειδών φρούτων χωρίς όμως να έχει κανένα από αυτά ως συστατικό, μια μπύρα που σηματοδοτεί το ξεκίνημα της Strange Brew.

Πολύπλοκη και δροσιστική, η Jasmine είναι ιδανική επιλογή για να σας εισάγει στον κόσμο της ποιοτικής craft μπύρας.

Και λέω να εισάγει αφού σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής ένωσης ζυθοποιών, στην Ελλάδα η κατανάλωση μπύρας είναι πολύ μικρή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κατά άτομο ετήσια κατανάλωση στην Ελλάδα είναι 35 λίτρα, στην Γερμανία 101, στην Τσεχία φτάνει τα 138 λίτρα, οι Έλληνες φαίνεται να είναι πιο κοντά στα ποτήρια των Ιταλών και των Γάλλων αλλά τα στατιστικά υπάρχουν για να αλλάζουν.

Οι δύο εκ των τριών δημιουργών της Strange Brew, ο Αντώνης (αριστερά) και ο Ορέστης (δεξιά)

Σε αυτή την προσπάθεια αλλαγής, στο εγχώριο craft κίνημα ανήκουν και ο Αντώνης, ο Ορέστης και ο Γιώργος, ένας μαθηματικός, ένας μηχανικός υλικών και ένας τοπογράφος που από χόμπι εξελίχθηκαν σε gypsy brewers και ξεκίνησαν το νομαδικό ταξίδι μας από τη Λακωνική Ζυθοποιία, έξω από τη Σπάρτη.

Εκεί κατάφεραν να κυκλοφορήσουν τρεις ακόμα μπύρες σε ένα one-off project, το Uncle Jam’s Brewhouse Tales, ένα «δημιουργικό τζαμάρισμα» όπως το χαρακτηρίζουν, που αντί για κιθάρες, νότες και ρυθμό, έχει καζάνια, βύνες, λυκίσκους, μαγιά και ακολουθούσε τις εποχές.

Η Strange Brew αποφάσισε να δημιουργήσει έναν χώρο λιανικής πώλησης για να τη μάθουμε περισσότεροι…

για να μας συστήσει τόσο τις μπύρες της όσο και άλλων Ελλήνων μικροζυθοποιών.

Στις αρχές του 2018 μετέφεραν την παραγωγή τους στη Μικροζυθοποιία Χίου, θέλοντας να αλλάξουν την αντίληψη περί μπύρας στην Ελλάδα και να συμβάλλουν στη συνεχή ποιοτική της αναβάθμιση.

Εκτός του ότι οι πραγματικά πολύ ιδιαίτερες και γευστικές μπύρες τους βρίσκονται στα μπαρ της Αθήνας, οι τρεις ζυθοποιοί από αγάπη αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα σημείο λιανικής πώλησης προκειμένου να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Στο Strange Brew Taproom & Bottleshop θα δοκιμάσετε την πρώτη και βασική μπύρα, την προαναφερθείσα Jasmine, τη Mandy Black, μια λιγότερο καβουρδισμένη και φρουτώδη tropical stout μαύρη μπύρα, τη Dr Haze, μια Double IPA με κρεμώδη γεύση και μια ετικέτα που έχει βραβευτεί στα ΕΒΓΕ.

Ο χώρος του δεν θυμίζει σε τίποτα τις μπυραρίες της Αθήνας.

Πρόκειται για ένα μπαρ «ειδικού σκοπού»

Τι είναι η IPA; Τα αρχικά της σημαίνουν India Pale ale και πρωτοεμφανίστηκε τον 18ο αιώνα στην αποικιοκρατική Αγγλία. Φτιαχνόταν για καταναλωθεί από το αγοραστικό κοινό της Ινδίας μέσω του μεγαλύτερου και μοναδικού εκείνη την εποχή πολυεθνικού συνεταιρισμού: της East India Company και καθώς έκανε μεγάλο ταξίδι, είχε  μεγάλη ποσότητα λυκίσκου (ο οποίος έχει αντισηπτικές ιδιότητες) και υψηλά ποσοστά αλκοόλης προκειμένου να συντηρείται και να αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες. Επέστρεψε μέσα από συνταγές Αμερικανών μικροζυθοποιών στις αρχές των ‘00s, πέρασε στην Ευρώπη και αποτελεί το αγαπημένο είδος της ομάδας της Strange Brew.

Ξέρεις από IPA;

Δεν χρειάζεται όμως να γνωρίζετε τα παραπάνω trivia για να επισκεφθείτε το taproom της Strange Brew, παρά μόνο να απολαμβάνετε τη μπύρα και το να δοκιμάζετε διαφορετικές κάθε φορά γεύσεις.

Από τον αριθμό 86 της οδού Φαλήρου και τα δέκα βαρέλια που διαθέτει πρόκειται να περάσουν όλες οι μικροζυθοποιίες της Ελλάδας αλλά και συνταγές από άλλες χώρες, αφού όπως εξηγούν οι εμπνευστές της Strange Brew « υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας στην κοινότητα των μικροζυθοποιών, ανταλλάζουμε γνώσεις και απόψεις, γίνονται συνεργασίες που δίνουν πολύ ωραία αποτελέσματα και one-off μπύρες».

Φυσικά διαθέτει και κατάλογο με μπύρες που προσφέρονται σε μπουκάλι, αφού το Strange Brew είναι κάτι μεταξύ ενός χαλαρού μπαρ και μιας κάβας, είναι ένα «μπαρ ειδικού σκοπού» κατά τους δημιουργούς του.  

Τα δέκα βαρέλια στο taproom της Strange Brew θα αλλάζουν για να δοκιμάζουμε συνέχεια κι άλλες ποιοτικές μπύρες.

Το πρώτο του είδους του taproom της Αθήνας δεν μοιάζει με καμία μπυραρία παρά πρόκειται για έναν λιτό χώρο που θυμίζει καφέ της σκανδιναβικής σχολής, με μοναδικά του διακοσμητικά του στοιχεία το logo της Strange Brew και την art προσέγγιση που θα παρατηρήσετε ότι έχουν οι περισσότερες ελληνικές μικροζυθοποιίες κοιτώντας προς το σημείο με τα βαρέλια.

Τοποθετημένο σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία για έξοδο στο Κουκάκι και χάρη στον μοναδικό του χαρακτήρα, το Strange Brew φαίνεται ότι θα γίνει ένα από τα hip στέκια της Αθήνας.

Οι ειδικοί μας εξηγούν τι πίνουμε…

δίνοντας άλλο νόημα στο «πάμε για μια μπύρα».

Από την Τρίτη μέχρι την Πέμπτη λειτουργεί έως τις 00:00, την Παρασκευή και το Σάββατο έως τις 2:00 μπορεί να μην ξενυχτάει αλλά σίγουρα στο Strange Brew θα δούμε σεμινάρια για το πως να φτιάξουμε τη δική μας μπύρα στο σπίτι, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε μπάντες και Dj’s να κάνουν την εμφάνιση τους εκεί. Οι τιμές στις μπύρες από βαρέλι κινούνται από 5 έως 8 ευρώ, μπύρες που θα σας επανασυστήσουν αυτό το είδος ποτού, αυτή τη μικρή απόλαυση. 

Strange Brew Taproom & Bottleshop,  Φαλήρου 86, Κουκάκι. 
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.