Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΠΟΛΗ

Νέος Κόσμος: 5 μαγαζιά για τα οποία αξίζει να πάρεις το τραμ

Η γειτονιά πίσω από την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση κρύβει εκπλήξεις, πολλές από τις οποίες είναι και αρκετά νόστιμες. Μια βόλτα θα σας πείσει. Γράφει η Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι.
naif

Ο Νέος Κόσμος είναι από εκείνες τις περιοχές που καταφέρνουν και κρατούν την αίσθηση της γειτονιάς κι ας βρίσκεται μόλις ένα βήμα από το πολύβουο κέντρο και μια ανάσα πριν την παραλιακή και τα Νότια Προάστια. Η ξεχωριστή αυτή αθηναϊκή γειτονιά άρχισε να αποκτά χαρακτήρα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα όταν έφτασαν εκεί οι πρώτοι Αρμένιοι πρόσφυγες, ενώ σιγά-σιγά προστέθηκαν και Έλληνες πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

Από τις πιο γνωστές συνοικίες του Νέου Κόσμου ήταν το Δουργούτι, όπου εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες και μέχρι την δεκαετία του 1960 αποτελούνταν κυρίως από παραπήγματα, μέχρι που στην θέση τους ανεγέρθηκαν συγκροτήµατα προσφυγικών και λαϊκών κατοικιών. Στο Δουργούτι βρήκαν καταφύγιο την περίοδο του Εμφυλίου και πολλοί πολιτικά αντιφρονούντες, που επέλεγαν την περιοχή λόγω της δαιδαλώδους δοµής της και της υψηλής πυκνότητας κατοίκησης, που την έκανε ιδανική κρυψώνα. Ο πρώτος που έριξε φως στο τότε λαϊκό Δουργούτι ήταν ο Νίκος Κούνδουρος με την ταινία «Μαγική πόλις». Ο Νέος Κόσμος στην ταινία του σπουδαίου σκηνοθέτη αποδόθηκε με ρεαλισμό και ειλικρίνεια. Μέχρι τότε τα όσα γράφονταν στο τύπο για την γειτονιά την στιγματίζαν ως μια περιοχή όπου άνθιζε η παραβατικότητα. 

Fast forward στο 2022, ο Νέος Κόσμος εξελίσσεται σε μια από τις πιο hip γειτονιές της πρωτεύουσας. Σε κάθε γωνιά του ανοίγουν πλέον στέκια με χαρακτήρα και άποψη. Η Popaganda διάλεξε τα πέντε μαγαζιά που έβαλαν δυναμικά τον Νέο Κόσμο στον χάρτη της διασκέδασης. 

La Bella Napoli

Bella Napoli Νέος Κόσμος

Φωτογραφία: Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS

Ο Μάρκο Τζεναμπόνι μπορεί να είναι βέρος Μιλανέζος, αλλά μεγάλη του αγάπη είναι η ναπολιτάνικη πίτσα. Η άλλη του μεγάλη αγάπη είναι η σύζυγός του, ο έρωτας για την οποία τον έφερε στην Ελλάδα. Μπορούμε λοιπόν να πούμε πως σε εκείνη χρωστάμε την Bella Napoli, την πιο αυθεντική ιταλική πίτσα της Αθήνας. Οι πρώτες ύλες έρχονται από την Ιταλία, η ζύμη είναι λεπτή και τραγανή, ενώ η κάθε πίτσα ψήνεται το πολύ για  1 λεπτό και 10 δευτερόλεπτα. Στην πιτσαρία του Νέου Κόσμου τα τραπέζια είναι λίγα, αλλά η ζήτηση μεγάλη.

***La Bella Napoli: Ρουμπέση 64, Νέος Κόσμος. Τηλ: 2111150602


Τέρας

teras

Φωτογραφία: Νατάσα Πανταζοπούλου / FOSPHOTOS

Μπορεί το όνομά του να σε προδιαθέτει για πιο άγριες καταστάσεις, αλλά το Τέρας είναι μια φιλόξενη μονοκατοικία στον Νέο Κόσμο, που φιλοδοξεί να γίνει σημείο συνάντησης για μικρές και μεγάλες παρέες από το πρωί έως το βράδυ. Ο Χάρης Ρηγάλος, ο Πάνος Τερζόπουλος και ο Λεωνίδας Ζαρίφης είδαν το κτίριο του ’30 και αποφάσισαν πως ήταν ο πλέον κατάλληλος χώρος για να φιλοξενήσει το όραμά τους. Οι τρεις τους δεν ήθελαν να φτιάξουν ένα ακόμα μαγαζί σε μια πιάτσα γεμάτη μαγαζιά, αλλά ένα μέρος που θα αποτελεί προορισμό για όσους αγαπούν το καλό ποτό.  

***Τέρας: Θεοδώρητου Βρεσθένης 45, Νέος Κόσμος


Naif

naif Νέος Κόσμος

Φωτογραφία: Νατάσα Πανταζοπούλου / FOSPHOTOS

Άνοιξε το καλοκαίρι του 2020, όταν βγαίναμε από την πρώτη καραντίνα. Τι κι αν ήμασταν όλοι μουδιασμένοι από τα όσα είχαμε ζήσει εκείνη την Άνοιξη, το Naif αγαπήθηκε και δεν άργησε να γίνει στέκι ακόμα και για όσους δεν ζούσαν στην περιοχή. «Το σημείο είναι αυτό που λέμε κέντρο – απόκεντρο κι αναπόφευκτα δημιουργούμε μια άλλη σχέση με όσους έρχονται. Προσωπικά ,απολαμβάνω τα μέρη στα οποία ξέρω ότι μπορώ να πάω από το πρωί μέχρι το βράδυ νιώθοντας το ίδιο άνετα, ξέροντας ότι θα βρω ηρεμία», λέει χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης του, Πέτρος Ζήσου κι εμείς δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε. 

***Naif: Λεοντίου 10 και Ευρυδάμαντος, Νέος Κόσμος


ΦΙΤΑ

FITA

Φωτογραφία: Νατάσα Πανταζοπούλου/ FOSPHOTOS

Στον αριθμό 1 της οδού Ντουρμ, δίπλα από τις ράγες του τραμ, ανάμεσα στις χαμηλές προσφυγικές κατοικίες άνοιξε του 2019 ένα εστιατόριο που ως στόχο είχε να αναδείξει την καλή πρώτη ύλη. Στο ΦΙΤΑ ακόμα και σήμερα το μενού αλλάζει καθημερινά και εξαρτάται από το τι θα βρουν φρέσκο στις αγορές οι μάγειρές του. «Η αναζήτηση της πρώτης ύλης που θέλουμε να έχουμε είναι μια καθημερινή μάχη», λένε οι ιδιοκτήτες του Φώτης Φωτεινόγλου και του Θοδωρής Κασσαβέτης. «Εκπληρώνουμε το όνειρο κάθε μάγειρα τυπώνοντας κάθε μέρα ένα καινούριο μενού».

***ΦΙΤΑ: Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος


Fika

fika Νέος Κόσμος

Φωτογραφία: Νατάσα Πανταζοπούλου/ FOSPHOTOS

Στα σύνορα Νέου Κόσμου και Ακρόπολης υπάρχει ένα μαγαζί που θυμίζει Κοπεγχάγη και σερβίρει λαχταριστά κρουασάν από το πρωί. Στο Fika τα κρουασάν φρεσκοφουρνίζονται καθημερινά από τις 05:30 το πρωί. Περνώντας την πόρτα του, το πρώτο που προσέχεις, μετά τα αρώματα που σε καλωσορίζουν, είναι η λιτή και προσεγμένη διακόσμηση που θυμίζει αρκετά τα μίνιμαλ, αλλά ζεστά σκανδιναβικά καφέ. Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός της Ιφιγένειας Ζάχου, να δημιουργήσει ένα κατάστημα που θα σε μεταφέρει στις πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού βορρά, αλλά θα έχει γεύσεις Γαλλίας. Μετά από 2,5 χρόνια θητείας στον Ρίζο, τον ιστορικό φούρνο στο Κουκάκι, αποφάσισε πως ήθελε να κάνει κάτι δικό της, αφιερωμένο στο προζύμι και στα κρουασάν. «Είχα σπουδάσει συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης αλλά είχα μανία με το κρουασάν και το προζύμι», λέει χαρακτηριστικά η ίδια. «Με γοήτευε ιδιαιτέρως το ζυμάρι, που είναι ένα ζωντανός οργανισμός, σε κρατά σε εγρήγορση». Στο Fika το αλεύρι είναι πάντα βιολογικό και το προζύμι ωριμάζει τρεις μέρες πριν μεταμορφωθεί σε κρουασάν. 

***Fika Athens: Βούρβαχη 6, σύνορα Ακρόπολης-Νέου Κόσμου

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.