Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΠΟΛΗ

Μάχη σώμα με σώμα στο «Krav Maga Kolonaki»

Ο Μιχάλης Καφετζής μας μυεί στην «τέχνη» του Krav Maga και μας μαθαίνει τις βασικές του αρχές, λίγο πριν ξεκινήσει το πρώτο μάθημα.
Φωτογραφίες: Άγγελος Χριστοφιλόπουλος/ FOSPHOTOS
14AM3_6296

«Krav Maga» σημαίνει «Μάχη Επαφής» δηλαδή «Μάχη Σώμα με σώμα». Το Krav Maga δεν είναι ένα άθλημα, γιαυτό και δεν διεξάγονται ανταγωνιστικά πρωταθλήματα, ούτε υπάρχουν φόρμες εξάσκησης, διαιτητές ή κανόνες, όπως πολλοί μπορεί να πιστεύατε μέχρι σήμερα. Το Krav Maga είναι ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό στυλ αυτοάμυνας, ένα σύστημα πρακτικής που διδάσκει τον εκπαιδευόμενο πώς να αποφεύγει, να αντιμετωπίζει μια πιθανή επίθεση, ή να υπερασπίζεται εκείνον που το έχει ανάγκη, σε ένα βίαιο περιστατικό. 

Η Όλγα Νικολαΐδου παίρνει τα πρώτα της μαθήματα.

Η Όλγα Νικολαΐδου παίρνει τα πρώτα της μαθήματα.

Το Krav Maga έχει τη δική του, ενδιαφέρουσα ιστορία. Στην προσπάθεια μου να την ανακαλύψω ζήτησα από τον Μιχάλη Καφετζή την πολύτιμη βοήθεια του. Τον επισκέφθηκα στη σχολή Krav Maga Kolonaki, όπου από τον Σεπτέμβρη «στεγάζει»  την αγάπη του για τον αθλητισμό και επιδιώκει να τη μεταδώσει στον κόσμο που τον επισκέπτεται. Αφού κάναμε ένα εισαγωγικό μάθημα στην «τέχνη» του Krav Maga, μιλήσαμε για την ιστορία του, τις τέσσερις βασικές αρχές και τη δύναμη του μυαλού και την σημασία της παρατηρητικότητας. 

Μιχάλης Καφετζής

Μιχάλης Καφετζής

Έμαθα λοιπόν πως το Krav Maga αναπτύχθηκε από τον -γεννημένο στην Μπρατισλάβα- Ίμι Λίχτενφελντ, γιο ενός περίφημου αξιωματικού της αστυνομίας. Ως παιδί, ο Ίμι διέπρεψε σε πολλά αθλήματα, μεταξύ των οποίων η πυγμαχία και η πάλη, ενώ εξασκήθηκε και σε πολλές πολεμικές τέχνες. Όταν οι αντισημιτικές ομάδες άρχισαν να απλώνονται στη γενέτειρά του, ο Ίμι και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για την τότε Παλαιστίνη, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κράτος του Ισραήλ. Σύντομα, μετά την ίδρυση του Ισραηλινού κράτους, το 1948, η  Ισραηλινή Δύναμη Άμυνας ζήτησε από τον Ίμι να δημιουργήσει ένα σύστημα μάχης και αυτοάμυνας, βασισμένο στην εμπειρία του από τη διδασκαλία σε ομάδες όπως οι Χαγκανά, Παλμάκ και Παλγιάμ. Ο Ίμι, κατά τη διάρκεια της 20ου ετούς καριέρας του, ως επικεφαλής εκπαιδευτής της ΙDF, στη μάχη σώμα με σώμα, ανέπτυξε σταδιακά και προσεκτικά το Krav Maga, καθιστώντας το τελικά, το επίσημο μαχητικό εκπαιδευτικό σύστημα για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ.

14AM3_6272

Όπως με πληροφορεί ο Μιχάλης, οι τεχνικές του Krav Maga διαφέρουν πολύ από αυτές των υπολοίπων πολεμικών τεχνών. «Αρχικά είναι πολύ πιο πρακτικές και εφαρμόσιμες σε αληθινές συνθήκες, κάτι που επιτρέπει στον ασκούμενο να χρησιμοποιεί τα φυσικά του ένστικτα.» Όσο για τους κανόνες, το Krav Maga αναπτύχθηκε για χρήση στον δρόμο, και για αυτό δεν ακολουθεί κανένα κανόνα. «Όταν κάποιος δέχεται μία βίαιη επίθεση στον δρόμο δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει πόσους αντιπάλους ή όπλα θα αντιμετωπίσει. Το κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει οποιεσδήποτε τεχνικές είναι απαραίτητες, χωρίς φυσικά να υπερβαίνει το όρια που ορίζει ο νόμος της κάθε χώρας, για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.» 

14AM3_6202

Και δεν απευθύνεται μόνο σε γυμνασμένους άντρες, όπως μερικοί έχουμε λανθασμένα στο μυαλό μας, αλλά και στις ευπαθείς ομάδες, εκείνες που πραγματικά το έχουν ανάγκη, στις γυναίκες και τα παιδιά. Άλλωστε, όπως με πληροφορεί ο δάσκαλος, η ανάγκη για την προστασία των πολιτών ήταν εκείνη που δημιούργησε το προσαρμοσμένο Krav Maga. «Η παιδική αυτοάμυνα καθιστά ικανά τα παιδιά, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, να μάθουν τεχνικές αυτοάμυνας προσεκτικά προσαρμοσμένες στην ηλικία τους, καθώς και τις φυσικές και πνευματικές τους ικανότητες. Τα παιδιά μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια διδάσκονται πως να αναγνωρίζουν συνηθισμένες απειλές, bullying και απαγωγείς.»

Μια προπόνηση στο Krav Maga Kolonaki, δεν θα σου δείξει μονάχα τον τρόπο να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, σε μια δύσκολη στιγμή, αλλά θα εξασκήσει όλο σου το σώμα, αφού περιλαμβάνει έναν αριθμό από καρδιαγγειακές και ενδυναμωτικές ασκήσεις γυμναστικής, αλλά και ασκήσεις για την απόκτηση ελαστικότητας, που ενεργοποιούν όλο το ανθρώπινο μυοσκελετικό σύστημα. «Μέσω της καρδιοναναπνευστικής προπόνησης αλλά και των ασκήσεων δύναμης, μάχη σώμα με σώμα, τεχνικές σε ασπίδες, οι αθλούμενοι επιτυγχάνουν την καύση θερμίδων και την μυϊκή τους ενδυνάμωση.»

Επειδή όμως το Krav Maga εκτός από το σώμα, ”γυμνάζει” και το μυαλό, στόχος του Μιχάλη είναι, οι αθλούμενοι του να κατανοήσουν πως πρέπει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση, να σκέφτονται λογικά και να μπορούν να διαχειριστούν την όποια κατάσταση, όσο το δυνατό πιο σύντομα.

Διαβάζοντας λίγα πράγματα για τον Imi Lichtenfeld, τον ιδρυτή του Krav Maga, βρήκα ένα μότο του: «May walk in peace», δηλαδή, «Πορεύεσθε έν Ειρήνη».  Εάν λοιπόν μάθουμε και κατανοήσουμε τι πραγματικά πρεσβεύει το Krav Maga, δεν θα χρειασθεί ποτέ να το χρησιμοποιήσουμε. Εξού και οι αρχές του: Πρόληψη, αποτροπή, αποφυγή και διαφυγή!

 

14AM3_6224


*Ο Μιχάλης είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής Krav Maga της IKMF (International Krav Maga Federation) και ιδιοκτήτης της σχολής Krav Maga Kolonaki. Βαθμός G3 και εξουσιοδοτημένος εκπαιδευτής για Πολίτες, Παιδιά, Προσωπικό ασφαλείας. Τα σχολεία που έχω περάσει είναι τα παρακάτω: VIP Protection, Sea Marshal, KIC. Απόφοιτος Presenter’s Elite της Α.F Studies. Κάτοχος Διπλώματος Fitboxe από τον Fausto Di Julio στην Ιταλία και πιστοποιημένος Kettlebell Lifting Trainer από την Ghiri Sport Italia. Crossfit Level1. Πολυετή εμπειρία ως δάσκαλος πολεμικών τεχνών και εισηγητής σεμιναρίων σε πανελλήνιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.