Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΠΟΛΗ

Forget Me Not: Ένα «επαναστατικό» μαγαζί με άρωμα Ελλάδας

Βρίσκεται στο σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πλάκα και το εκθειάζουν οι New York Τimes, οι Guardian και όλοι οι τουρίστες.
Φωτογραφίες: Αγγελος Χριστοφιλόπουλος / FOSPHOTOS
Πρώτη Δημοσίευση: 05/2019
souvenir

Στο πρώτο σπίτι που έμεινε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στην Αθήνα, στο νούμερο 100 της οδού Αδριανού στην Πλάκα, άνοιξε τον Μάρτιο του 2014 το Forget Me Not, με σκοπό να δημιουργήσει μια άλλου τύπου ”επανάσταση” στο χώρο του ελληνικού design.

Το όνομα  «Forget me not» παραπέμπει στη μετάφραση του «μη με λησμόνει», μια φράση άμεσα συνδεδεμένη με το ενθύμιο και το σουβενίρ.

Εκεί συναντήσαμε τον Φίλιππο Xoύρι, διακοσμητή, ιδιοκτήτη και εμπνευστή του Forget Me Not, ο οποίος μας μίλησε για την μετάβαση, από μια φιλόδοξη και αρκετά ριψοκίνδυνη ιδέα στην επιτυχή πραγματοποίησή της. 

«Πριν λίγα χρόνια, εν μέσω οικονομικής κρίσης τα παράτησα όλα και πήγα να ζήσω στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και περισσότερες ευκαιρίες. Όταν μάζεψα κάποια χρήματα αποφάσισα να επιστρέψω στη Χώρα μου και να ξεκινήσω κάτι δημιουργικό, κάτι πρωτότυπο και επαναστατικό για τα ελληνικά δεδομένα. Στην αρχή οι φίλοι και οι συγγενείς με αποθάρρυναν, λέγοντάς μου πως οι καιροί είναι δύσκολοι και το ρίσκο μεγάλο. Δεν τους άκουσα και δεν το μετανιώνω. Ήμουν βλέπεις αισιόδοξος και αποφασισμένος. Σύντομα κατάφερα να στήσω το μαγαζί και να προσελκύσω κόσμο. Δεν περίμενα ποτέ πως θα επιτύχω τον στόχο μου μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. 

Ήθελα όλη η ιδέα να είναι ανατρεπτική, να μην είναι αναμενόμενη. Για αυτό διάλεξα και αυτό το σημείο. Μπορεί να βρεις ένα αντίστοιχο μαγαζί στα Εξάρχεια ή στο Κολωνάκι αλλά στη Πλάκα, δίπλα σε τόσα τουριστικά μαγαζιά κάνει τη διαφορά.

Ο Φίλιππος είναι έτοιμος να σε ξεναγήσει στον υπέροχο χώρο του Forget Me Not και να σε βοηθήσει να βρεις το πιο όμορφο σουβενίρ

souvenir

Για να βάλουμε ένα προϊόν στο μαγαζί πρέπει να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις, να είναι ποιοτικό και να μου αρέσει αισθητικά το design. Θα πρέπει να έχει δουλευτεί με αγάπη από τους σχεδιαστές. Ωστόσο δεν υπάρχει όριο στα αντικείμενα. Εδώ θα βρεις από κοσμήματα μέχρι μουσική και από τρόφιμα μέχρι ρούχα και γυαλιά ηλίου.

Το Forget Me Not δεν θα μπορούσε να υπάρχει πέντε χρόνια πριν γιατί τότε δεν υπήρχαν τα προϊόντα που θα βρεις σήμερα εδώ. Μεγάλοι, ταλαντούχοι και δημοφιλείς Έλληνες σχεδιαστές και designers υπάρχουν εδώ και χρόνια στο χώρο. Αντίστοιχα προϊόντα όμως, τα οποία παράγουν και σχεδιάζουν οι ίδιοι οι designers, εμφανίστηκαν στην ελληνική αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι Έλληνες παραγωγοί και designers δίνουν μεγάλη σημασία στην ποιότητα. Αγαπάνε τα προϊόντα τους και κάνουν το καλύτερο δυνατόν για να τα προωθήσουν με το σωστό τρόπο.

souvenir
souvenir

Το εμπορικό κέντρο χρειάζεται αναδόμηση και πολύ δουλειά. Οι νέοι ωστόσο έχουν πάρει τα πράγματα στα χέρια τους και έχουν αρχίσει να το ξεσκονίζουν. Γίνονται πολύ ωραίες προσπάθειες, οι οποίες αναγνωρίζονται από τον κόσμο όπως το Νeon Raum, κάποια εστιατόρια ή ξενοδοχεία. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες ιδέες και επιχειρήσεις αυτή την εποχή. Το ζήτημα είναι να φτιάξουμε εμείς οι ίδιοι το branding του ελληνικού προϊόντος, δημιουργώντας μια καλύτερη εικόνα για αυτό. Όχι τόσο με σκοπό να αναγνωριστούμε στο εξωτερικό όσο για να αισθανόμαστε περήφανοι όταν αγοράζουμε κάτι ελληνικό και να μην το κάνουμε από υποχρέωση.

Τα media ξαφνικά αγάπησαν πάρα πολύ το ελληνικό design. Όταν άνοιξα το μαγαζί ποτέ δεν φαντάστηκα πως θα πρότειναν το μαγαζί μου στους αναγνώστες της New York Τimes και της Guardian, που επισκέπτονται την Ελλάδα. Νιώθω περήφανος και χαρούμενος.

Αυτό που ικανοποιεί περισσότερο είναι όταν οι πελάτες που μπαίνουν στο μαγαζί, πιάνουν το χιούμορ και γελάνε. Και φυσικά όταν ενθουσιάζονται με την ποικιλίατων προϊόντων.

Δεν σκέφτομαι ποια θα είναι η επόμενη μου κίνηση. Είναι νωρίς ακόμα για όνειρα. Μόλις άνοιξα το e-shop και πίστεψέ με, ήταν σαν να ανοίγω ένα νέο μαγαζί.»

Το Forget Me Not βρίσκεται στην Αδριανού 100, στην Πλάκα, το διαδικτυακό του σπίτι είναι το www.forgetmenotathens.gr και η σελίδα του στο facebook θα την βρείτε εδώ.

souvenir
souvenir
souvenir
souvenir
souvenir
souvenir
souvenir
souvenir
souvenir
souvenir
souvenir
souvenir
souvenir
souvenir
souvenir
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.