Η σκηνή της κεραμικής τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα έχει βρει τεράστια άνθιση, με κλασικούς καλλιτέχνες και δασκάλους όπως ο Νίκος Σκλαβενίτης και ο Μένανδρος Παπαδόπουλος να διδάσκουν τις γενιές κεραμιστών που με τη σειρά τους έχουν ανοίξει τα δικά τους εργαστήρια και κάνουν μαθήματα σε όλη την Αθήνα. Η οποία και ζει σε ρυθμούς κεραμικής, δεδομένου ότι είναι πιο πιθανό να βρεις δίκλινο στην Ανάφη τον Αύγουστο παρά θέση σε σεμινάρια κεραμικής. Όλοι αυτοί οι νέοι καλλιτέχνες που καταπιάνονται με τον πηλό έχουν δημιουργήσει μικρά brands και πωλούν τις δημιουργίες τους μέσω social media και e-shops, μέχρι που η Μελίνα Ξενάκη είχε την ιδέα να κάνει το Fired Up.

Η Μελίνα Ξενάκη είναι κεραμίστρια και καλλιτέχνης, και μετά την επιστροφή της στην Αθήνα από το Λονδίνο είχε την ανάγκη να έρθει σε επαφή τόσο με το κοινό όσο και με άλλους κεραμίστες. Το κορίτσι πίσω από τη διοργάνωση του Fired Up ήθελε να φέρει στο προσκήνιο τους δημιουργούς που συνήθως βρίσκει κανείς χωμένους στα εργαστήριά τους ανάμεσα σε τροχούς, φούρνους, χρώματα, πινέλα, εργαλεία. Οπότε οργάνωσε στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης ένα διήμερο event, όπου οι κεραμίστες της πόλης μπορούσαν να πουλήσουν τα πράγματα τους και να έρθουν σε επαφή με το κοινό τους, που ήθελε να συναντήσει τους ίδιους τους δημιουργούς, να δει τα έργα τους, να ρωτήσει για τις τεχνικές τους, την έμπνευσή τους, να κλείσει ραντεβού για να ανακαλύψει τα εργαστήριά τους και φυσικά, να δώσει τη δική του παραγγελία.

fired up

Η Μελίνα έχει πει σε συνεντεύξεις ότι τέτοιες αγορές-συναντήσεις είναι ζωτικής σημασίας για τους κεραμίστες, γιατί μπορούν διαθέσουν τα έργα τους δίχως μεσάζοντα. Και το κοινό της πόλης που κατέκλυσε το Fired Up το προηγούμενο Σαββατοκύριακο φαίνεται να συμφωνεί, καθώς η ζήτηση για χειροποίητα μοναδικά κεραμικά αντικείμενα είναι τεράστια και χαρακτηρίζει το σύγχρονο design και την αισθητική της νέας γενιάς.

Κάνοντας βόλτα στο Fired Up, είδαμε τη δουλειά πολλών καλλιτεχνών και μιλήσαμε με ακόμα περισσότερους. Η Elina Belou, μια καλλιτέχνις από τη Γαλλία που κάνει κεραμικά εφτά χρόνια και ζει ήδη πέντε στην Κυψέλη, μας είπε ότι στην αρχή δεν έκαναν πολλοί άνθρωποι κεραμικά στην πόλη και τώρα η σκηνή έχει γίνει πολύ μεγάλη με πολλούς καλλιτέχνες να έχουν αναδυθεί. «Θα ήθελα να δουλεύω με περισσότερους κεραμίστες γιατί μου αρέσει η αίσθηση της κοινότητας» μας είπε η δημιουργός. «Ο κόσμος φαίνεται να στηρίζει πολύ την κεραμική πλέον. Δεν ξέρω πόσο θα διαρκέσει αλλά ελπίζω να μην είναι ένα κύμα απλά. Έχει ξαναγίνει στα 80s και μετά έφθινε» συμπληρώνει. Ο Δαυίδ, που σχεδίαζε κοσμήματα, πριν τρία χρόνια καταπιάστηκε με την κεραμική και από το τότε είναι το μέσο που χρησιμοποιεί για να δημιουργεί. «Η κεραμική είναι ατελείωτη για να πειραματιστείς. Η αίσθηση του να πλάθεις κάτι από την ανυπαρξία με ένα πολύ ευτελές υλικό όπως ο πηλός και να κάνεις έργα τέχνης με ιντριγκάρει πολύ» μας λέει ο δημιουργός. «Στο Fired Up πρώτη φορά συναντιούνται τόσοι κεραμίστες μαζί και έχω δει πολλές ωραίες δουλειές. Ελπίζω να συνεχιστεί, γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη να έχει μοναδικά αντικείμενα και όχι προϊόντα μαζικής παραγωγής» ολοκληρώνει ο καλλιτέχνης μιλώντας για την άνθιση της τέχνης.

Για όσους δεν βρέθηκαν στο Fired Up

Σας προτείνουμε οχτώ κεραμίστες που είδαμε τη δουλειά τους από κοντά στην Κυψέλη και αξίζει να ανακαλύψετε τα αντικείμενά τους μέσα από τα social media τους:

Φανή Σκουλικίδη Μπουκουβάλα

Οι σχεδόν πρωτόγονες φιγούρες της κεραμίστριας και οι tribal αναφορές της από άλλες κουλτούρες που αποτυπώνεται στη ζωγραφική της συναντά τα μοναδικά σχήματα των κεραμικών της και το αποτέλεσμα είναι ωμή σαγήνη.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fani Skoulikidi Boukouvala (@fa_____ni)


Elina Belou

Σχήματα και υλικά φαίνεται να ορίζουν τη δουλειά της Γαλλίδας κεραμίστριας που εμπνέεται από τη νεολιθική περίοδο και δημιουργεί αντικείμενα που χαρακτηρίζονται για την απλότητα και την αβίαστη κομψότητα τους.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elina (@elinabelou)


Δημήτρης Σπύρος

Κεραμικά γλυπτά που εμπνέονται από τις καμπύλες της φύσης και υπάρχουν οργανικά σε κάθε χώρο. Οι δημιουργίες του Δημήτρη Σπύρου είναι λόγος για να επενδύσει κανείς σε κεραμικά για το design του σπιτιού του.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dimitris Spyros (@dimitris_spyros)


Δαυίδ
 

Χρηστικά και καλλιτεχνικά αντικείμενα που εμπνέονται από το φυσικό περιβάλλον. Οι μοναδικές δημιουργίες του Δαυίδ σε κερδίζουν για τα χρώματα και τα σχήματα τους που δεν είναι ποτέ τα ίδια. Ο Δαυίδ δεν έχει ακόμα account για τη δουλειά του, αλλά ένα καταπληκτικό ταξιδιωτικό!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΔΑVIΔ (@panoramadavid)


Ena Mikro Kerameio
 

Μοναδικά γυαλώματα, παράξενες υφές, χαρακτηριστικά σχήματα κερδίζουν το βλέμμα όλων συναντώνται πάνω στα κεραμικά του brand που δεν φοβάται τα pop χρώματα και ξεχωρίζει.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EmK (@enamikrokerameio)


Άννα Καρούντζου

Τα πιο ωραία κηροπήγια που έχουμε δει. Η Άννα Καρούντζου παίζει με τη φόρμα και τις υφές και δημιουργεί αντικείμενα που παραπέμπει σε οργανική αρχιτεκτονική.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anna Karountzou | Ceramics (@anna.karountzou_ceramics)


Mariadora Strevina

Η νίκη της απλότητας αποτυπώνεται στις καμπύλες των κεραμικών της καλλιτέχνιδος που ξεχωρίζουν για τις λεπτομέρειες.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mariadora Strevina Ceramics (@mariadorastrevina)


Maria Economides

Ρεαλιστικές αναπαράστεις, pop αναφορές, έντονα χρώματα, ενδιαφέρουσες αντιθέσεις, ντανταϊστική απόδοση της παράδοσης. Όλα αυτά σε καθημερινά αντικείμενα που μοιάζουν να έχουν βγει από μουσείο.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maria Shanghai Official Account (@maria.economides)