Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΠΟΛΗ

Desired Landscapes: Ένα περιοδικό φτιαγμένο από ανθρώπους που γράφουν τις ιστορίες των σημερινών πόλεων

Η γραφίστρια Νατάσσα Παππά και η αρχιτέκτονας Εύη Σουγκάρα παρουσιάζουν σε ένα νέο έντυπο τη Μόσχα μέσα από μια φωτογράφηση μόδας, την Αθήνα χρησιμοποιώντας ένα σκηνικό Καραγκιόζη κι αναζητούν τα βήματα των Σουρεαλιστών στο Παρίσι του 20ου αιώνα.

Φανταστείτε το ιστορικό κέντρο της Αθήνας χωρίς τη θέα προς την Ακρόπολη, μπορείτε; Ή ακόμα, σκεφτείτε μια άλλη αγαπημένη σας πόλη μακριά από τουριστικά κλισέ, ποια είναι η δική σας εικόνα γι’ αυτή; Πώς θα αποτυπώνατε ένα οποιοδήποτε αστικό περιβάλλον μέσα από ένα ποίημα ή πώς θα περιγράφατε με λέξεις τη ζωή μιας πόλης χωρίς να την κατονομάσετε;

Στο πρώτο τεύχος ενός νέου ανεξάρτητου biannual (θα κυκλοφορεί δτο φορές τον χρόνο) περιοδικού βλέπουμε τη Μόσχα μέσα από μια φωτογράφηση μόδας, την Αθήνα χρησιμοποιώντας ένα σκηνικό Καραγκιόζη, τη Βηρυτό μέσα από φωτογραφικές περιπλανήσεις, το Μπουένος Άιρες ως τον αντίποδα της Αθήνας.

Το Desired Landscapes θέλει να «διαβάζει» τις πόλεις μέσα από διαφορετικές οπτικές, είναι μια συλλογή από αστικές παρατηρήσεις και ποιητικά στιγμιότυπα και δημιουργήθηκε από ανθρώπους που γράφουν τις ιστορίες των σημερινών πόλεων.

Όταν πριν πέντε χρόνια επέστρεψε από την Ολλανδία στην Ελλάδα άρχισε να ασχολείται συστηματικά με κάτι πολύ συγκεκριμένο, με οδηγούς πόλεων που δεν ακολουθούν την πεπατημένη. Με το βιβλίο της Εντός Στοάς, η γραφίστρια Νατάσσα Παππά μας έδωσε ένα πρώτο δείγμα γραφής της, μας έδειξε τη δική της Αθήνα που είναι κρυμμένη αλλά και τόσο δίπλα μας.

Έπειτα λοιπόν από αυτή την πρωτότυπη χαρτογράφηση μιας φαινομενικά ανεξάρτητης πόλης μέσα στην πόλη, το επόμενο και φρέσκο προσωπικό της εγχείρημα που θα φτάσει σύντομα στα χέρια μας είναι  το Desired Landscapes. «Ως ιδέα το περιοδικό έχει γεννηθεί χρόνια πριν κι η κυκλοφορία του συνοψίζει όλη αυτή την έρευνα που έχω κάνει τελευταία σχετικά με την εμπειρία της πόλης και τη σχέση της με τη γραφιστική. Όταν θέλεις να παρουσιάσεις μια πολύπλοκη πόλη όπως το Τόκιο –με επιγραφές σε άγνωστο για σένα αλφάβητο και συστήματα διαφορετικά από τα δυτικά που έχεις συνηθίσει– πώς σχεδιάζεις τον οδηγό της;» αναρωτήθηκε. «Αντί λοιπόν να προτείνω αποσπασματικά τα σημεία που ξεχώρισα στο ταξίδι μου, περιέγραψα μέσα από λέξεις και διαγράμματα τους ρυθμούς της ροής της πόλης. Έτσι δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη να γράψει πάνω σε αυτή τη βάση τη δική του αφήγηση». 

Σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Εύη Σουγκάρα, στο Desired Landscapes παρουσιάζουν ματιές ανθρώπων με κοινή αισθητική: Designers, αρχιτέκτονες, συγγραφείς αποτυπώνουν με τον δικό τους, ρεαλιστικό ή πλασματικό τρόπο την πόλη της αρεσκείας τους.

Παράλληλα, οι δύο δημιουργικές συνεργάτιδες ενδιαφέρονται για τις απαρχές της καταγραφής της εμπειρίας της μητρόπολης. Συζητούν με τον συλλέκτη Ευστάθιο Φινόπουλο και τους επιμελητές της πρόσφατης έκθεσής του στο Μουσείο Μπενάκη για τα χρονικά του 16ου αιώνα και τις αναπαραστάσεις φανταστικών τοπίων. Επίσης μέσα από το κείμενο της ιστορικού τέχνης Lori Waxman αναζητούν τα βήματα των Σουρεαλιστών στο Παρίσι των αρχών του 20ου αιώνα.

Αντλώντας  έμπνευση από το πιο απρόβλεπτο Flaneur Magazine μέχρι το πιο κλασικό και πλέον καθιερωμένο Apartamento, η Νατάσσα Παππά και η Εύη Σουγκάρα δημιούργησαν ένα έντυπο γεμάτο αντιθέσεις που αποδεικνύει ότι μια πόλη έχει πολλούς τρόπους ανάγνωσης, ότι μπορεί να περιγραφεί μέσα από επιθυμητά τοπία ή μέσα από αυτά που παρατηρούν λίγοι όταν τις περπατούν.

Με αφετηρία την Αθήνα, θα ξεφυλλίσουμε πόλεις όπως το Κουβέιτ, το Λος Άντζελες, η Μόσχα, το Παρίσι και η Βηρυτός. Παράλληλα, σε κάθε τεύχος υπάρχει ένα section που το ονόμασαν City Guide, «είναι ένα πεδίο πειραματισμού σε σχέση με το τι μπορεί να σημαίνει χαρτογράφηση και αναπαράσταση της εμπειρίας της πόλης».

Στο πρώτο τεύχος θα διαβάσουμε για ένα ταξίδι στο Τόκιο.

Σε μια εποχή που τα έντυπα μαζικής και τυποποιημένης κατανάλωσης φυτοζωούν, φαίνεται ότι εκείνα που απευθύνονται σε ειδικά κοινά ανθίζουν. Σε ποιους απευθύνεται τελικά το Desired Landscapes; «Σε όλες τις ηλικίες, σε ανθρώπους που τους αρέσει να εξερευνούν και δεν κάθονται σε ένα σημείο. Μπορεί να είναι freelancers και να δουλεύουν σε διαφορετικές πόλεις μέσα στον χρόνο, ίσως έχουν φίλους σε πολλές πόλεις του κόσμου. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι οι τουρίστες που θα πάρουν έναν οδηγό για να σημειώσουν και να επισκεφθούν τα κλασικά αξιοθέατα, είναι αυτοί που αφήνουν την ίδια την πόλη να τους οδηγήσει, είναι πιο χαλαροί.  

Το επίσημο launch του Desired Landscapes θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου στο Vessel Athens (Καΐρη 6, Μοναστηράκι, 105 51 Αθήνα, στις 20:00). Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση με τα πρωτότυπα έργα επιλεγμένων συντελεστών του πρώτου τεύχους. Τα ποτά είναι ευγενική χορηγία από το Spiti Bar στο Χαλάνδρι (#spitibarlovesyou), σε μια βραδιά με ήχους από Noff Weezy and Andreas Palmer.

Το περιοδικό θα κυκλοφορεί από την επόμενη μέρα στα εξής μαγαζιά (Flaneur, Neon Raum, Φωταγωγός και International Press στην Ομόνοια) καθώς και σε άλλα επιλεγμένα σημεία της πόλης.

Περισσότερες πληροφορίες για το Desired Landscapes θα βρείτε εδώ, στο Facebook και στο Instagram.
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.