Φωτογραφία: Θοδωρής Βρανάς

Φωτογραφία: Θοδωρής Βρανάς

Πίσω στο 2013, η αγάπη για τις 60s ψυχεδελικές κιθάρες, αλλά και για πιο σκληρούς stoner ήχους, οδήγησαν μία παρέα να δημιουργήσει τους Whereswilder. Ο πρώτος τους δίσκος που ήρθε ένα χρόνο αργότερα με τίτλο Yearning, ένωσε αυτές τις δύο αγάπες σε μία vintage νεοψυχεδέλεια, με τη μπάντα να κερδίζει συνεχώς έδαφος στην εγχώρια σκηνή, που οφείλεται ιδιαίτερα και στις live εμφανίσεις της. Πρόσφατα, κυκλοφόρησαν στο label της Inner Ear το νέο τους album, Hotshot, με νέο line up και σε αυτό, κρατούν τον old school κιθαριστικό τους ήχο, μπλέκοντάς τον συνθετικά με την 70s singer-songwriter παράδοση σε έντεκα feelgood ροκ κομμάτια.
Με το album να συζητιέται ήδη, ο κιθαρίστας της μπάντας, Αλέκος Βουλγαράκης, αποκάλυψε μικρότερα ή μεγαλύτερα μουσικά μυστικά στην Popaganda – ξεκινώντας από τους Bazooka και φτάνοντας μέχρι τους Guns N’ Roses.

https://www.youtube.com/watch?v=CRo-jHhQyxY

Ποιός είναι ο πρώτος δίσκος που αγόρασες; Πότε; Πού βρήκες τα λεφτά; Green Day – Dookie. 1994. Ενδοοικογενειακό δάνειο.

Ποιός είναι ο τελευταίος; Bazooka – Άχρηστη Γενιά.

Ποιοί είναι οι 3 δίσκοι που έχεις στη δισκοθήκη σου αλλά ντρέπεσαι γι’αυτό; Και ποιοι οι 3 που δεν έχεις και ντρέπεσαι ακόμη περισσότερο γι’ αυτό; Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που δεν έχω ξεπερνούν κατά πολύ τις τρεις εκατοντάδες, οπότε δεν ξέρω ποιον να πρωτοδιαλέξω. Από την άλλη, σίγουρα δεν θυμάμαι να έχω δίσκο για να τον οποίο να ντρέπομαι. Το ομώνυμο των Van Halen ή το Appetite for Destruction των GnR για παράδειγμα είναι δίσκοι που τους ακούω ακόμα και σήμερα (έχοντας περιορίσει το air guitar).

Ποιούς δίσκους έχεις δανειστεί από φίλους σου και δεν τους επέστρεψες ποτέ; The Strokes – Is this it.

Ποιά είναι η καλύτερη συναυλία που έχεις δει στη ζωή σου μέχρι σήμερα; Η συναυλία των Pearl Jam στο κλειστό του ΟΑΚΑ το 2006. Καμία φιοριτούρα, μόνο αγνό rock από το πρώτο δευτερόλεπτο!

Ποιό είναι το πρώτο τραγούδι που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι sex, drugs και rock ‘n’ roll (το καθένα από αυτά ξεχωριστά);
Sex: “Come together” – Beatles.
Drugs: “The needle and the damage done” – Neil Young.
Rock n roll: “Fortunate son” – CCR.

Φωτογραφία: Θοδωρής Βρανάς

Φωτογραφία: Θοδωρής Βρανάς

Είναι πρωί Κυριακής. Το κεφάλι σου κοντεύει να σπάσει από τον πονοκέφαλο και το στομάχι σου είναι σαν πλυντήριο στη λειτουργία του στυψίματος. Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς όλα όσα συνέβησαν το προηγούμενο βράδυ. Τι μουσική θα βάλεις να παίζει για να έρθεις στα ίσια σου; Μάλλον δεν υφίσταται τέτοιο σαββατόβραδο, επομένως, δεν υπάρχει και το αντίστοιχο πρωινό Κυριακής. Παρόλα αυτά, στο rotation των κυριακάτικων δίσκων εξέχουσα θέση κατέχει το Wild Tales του Graham Nash.

Είσαι backstage, έτοιμος να ανέβεις στη σκηνή για μία συναυλία. Ξαφνικά σε ενημερώνουν ότι στο venue έχει έρθει ο Iggy Pop. Ποιό είναι το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό σου; Το επικό piano arrangement του “I wanna be your dog”.

Μιας και τον έφερε η κουβέντα: David Bowie ή Iggy Pop; Ziggy Stardust.

Πόσες φορές στη ζωή σου μέχρι σήμερα έχεις μετανιώσει που παίζεις μουσική και δεν ζεις μία «κανονική» ζωή; Έχω την πεποίθηση ότι το να παίζεις μουσική είναι μέρος μιας κανονικής ζωής. Επίσης, είμαι σίγουρος ότι όλοι οι τρόφιμοι της ψυχιατρικής κλινικής στην οποία διαδραματίζεται το One Flew Over The Cuckoo’s Nest ήταν πεπεισμένοι πως δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα.

Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του Rob Gordon στο High Fidelity. Το έτερόν σου ήμισυ σε έχει μόλις αφήσει σύξυλο, της σέρνεις τον εξάψαλμο από το παράθυρο και όταν το κλείνεις, βάζεις τέρμα τη μουσική. Ποιο τραγούδι ακούγεται; “Good Times, Bad Times” – Led Zeppelin.

Τι μουσική άκουγες την τελευταία φορά που σου έκαναν παρατήρηση οι γείτονες για να χαμηλώσεις την ένταση; Blur – “Caravan”.

Κρατάς στα χέρια σου το τιμόνι ενός Delorean. Ποιες τρεις από τις παρακάτω χωροχρονικές περιόδους θα ήθελες να επισκεφτείς και γιατί; 1) To 1962 στην Ύδρα, με τον Leonard Cohen. 2) Το 1968 στην Καλιφόρνια, με τον Neil Young. 3) To 1960 στην Ινδία με τους Beatles. 4) Το 1973 στη Νέα Υόρκη με τους New York Dolls. 5) Το 1977 στο Λονδίνο με τον Joe Strummer. 5) Το 1979 στο Manchester με τους Joy Division. 6) Το 1987 στη Θεσσαλονίκη με τον Γιάννη Αγγελάκα. 7) Το 1990 στο Seattle με τον Kurt Cobain. 8) Το 1993 στο Περιστέρι με τους Στέρεο Νόβα. Την California του 1968 καθώς, μεταξύ άλλων, θα γνώριζα την τρομερή boyband των Crosby, Stills, Nash & Young. Επιπλέον, η γνωριμία μου με το Neil Young «μελλοντικά» θα μου εξασφάλιζε απροβλημάτιστη πρόσβαση στον Cobain, αλλά και γενικότερα σε όλη τη σκηνή του Seattle. Η περίπτωση του Joe Strummer αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν ακόμα ελκυστικότατο προορισμό για βόλτα με το Delorean.

https://www.youtube.com/watch?v=93Pp6Ug4ReM

Ποιά μπάντα θα ήθελες να παίξει live στην κηδεία σου; The Band, το set που έπαιξαν στο The Last Waltz.

Με ποιόν από τη «μεγάλη μπάντα του ουρανού» θα έκανες κολλητή παρέα; Θεωρητικά με τον Keith Richards, παρόλο που έχω βάσιμες υποψίες ότι δεν θα είναι εκεί όταν θα πάω.

Είναι τέλικα ο Morrissey ο Μεγαλοδύναμος; Σίγουρα o Jim Morrisey δεν είναι ο Μεγαλοδύναμος. Η αποχώρηση του από τους The Doors του στέρησε αυτό το δικαίωμα.

Περισσότερες πληροφορίες για τους Wherswilder: Facebook / Soundcloud