Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΟΠΕΡΑ

10 λόγοι για να δει κανείς το Europeras 1 & 2 του Τζων Κέιτζ στην Εναλλακτική Σκηνή για τα 80 χρόνια της ΕΛΣ

Με αφορμή τον εορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυση της ΕΛΣ, η Εναλλακτική Σκηνή παρουσιάζει την εμβληματική μετα-όπερα Europeras 1 & 2 του πάπα της αβανγκάρντ Τζων Κέιτζ για πρώτη φορά στην Ελλάδα (+ αποκλειστικές φωτογραφίες).
Φωτογραφίες: Valeria Isaeva

Το Europeras 1 & 2 παίρνει το όνομά του από τις λέξεις «Europe» και «Opera», υποδηλώνοντας το περιεχόμενό του και ηχώντας σαν «Your Opera» – μια νύξη στις λαϊκές τάσεις του. Οι αριθμοί 1 και 2 του τίτλου παραπέμπουν σε δύο άνισα μέρη – το ένα διάρκειας 90 λεπτών και το άλλο 45.

Το Europeras 1 & 2 είναι, όπως όλα τα έργα του Κέιτζ από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και εξής, φτιαγμένο αποκλειστικά μέσω αλεατορικών διαδικασιών. Οι αλεατορικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται, ωστόσο, είναι ανεπανάληπτα σύνθετες ακόμα και για τον ίδιο τον Κέιτζ, λόγω της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών για τη λειτουργία του «IC», ενός αυτόνομου λογισμικού προγράμματος ειδικά σχεδιασμένο για να προσομοιάζει στη μαντεία του κινεζικού βιβλίου των χρησμών I Τσινγκ.

Το μουσικό «περιεχόμενο» του έργου είναι η παρουσίαση ενός συνόλου από άριες και ντουέτα που ακούγονται ταυτόχρονα με μουσικά αποσπάσματα αποκομμένα από 64 ευρωπαϊκές όπερες του παρελθόντος, από τον Γκλουκ μέχρι τον Πουτσίνι.

Η ομάδα των λυρικών καλλιτεχνών είναι, για τα οπερατικά δεδομένα, κάπως μικρή: 19 τραγουδιστές, 12 χορευτές/αθλητές και μια 24μελής ορχήστρα, χωρίς το συνηθισμένο συγκρότημα εγχόρδων, αλλά με την ασυνήθιστη προσθήκη του τμήματος κρουστών της «Truckera», μιας live ηχογράφησης από 101 διαστρωματωμένα αποσπάσματα από ευρωπαϊκές όπερες.

Τα εξωμουσικά στοιχεία, κι αυτά επιλεγμένα μέσω αλεατορικών διαδικασιών, είναι αυτά που συνήθως συνδέονται με το είδος της όπερας: περίτεχνοι φωτισμοί, κοστούμια και αξεσουάρ, ποικίλες και γεμάτες ζωντάνια σκηνικές δράσεις, χορευτικά ιντερλούδια, καθώς κι ένα ευφάνταστο εναλλασσόμενο σκηνικό.

Και αυτοί είναι 10 λόγοι, που σύμφωνα με την σκηνοθέτιδα της παράστασης Ζωή Χατζηαντωνίου, δεν πρέπει να χάσει κανείς το Europeras 1 & 2:

  1. Για να δει πώς μια αλγοριθμική διαδικασία δημιουργεί ποίηση.
  2. Για να ακούσει μια πρωτάκουστη ησυχία, μετά. Οι νέοι ήχοι δημιουργούν νέα ησυχία.
  3. Για να παρακολουθήσει την απόλυτη μεταμοντέρνα εκδοχή στο είδος της όπερας ή να δει τί προέκυψε όταν ένας ευρωπαίος ζήτησε από έναν αμερικανό να αναιρέσει με ένα έργο την ευρωπαϊκή όπερα εν γένει.
  4. Για να μπει στο μυαλό μιας ιδιοφυίας, του Τζων Κέητζ.
  1. Για να ακούσει τις αγαπημένες του άριες σε ένα εντελώς διαφορετικά επεξεργασμένο μουσικό και σκηνικό περιβάλλον.
  2. Για να ανακαλύψει ότι μια όπερα μπορεί να έχει χιούμορ χωρίς να είναι ποπ.
  3. Για να κρυφοκοιτάξει στην ιστορία της όπερας και της ΕΛΣ μέσω ενός οπερατικού τσίρκου.
  1. Για να αντιληφθεί ότι η συνύπαρξη μπορεί να μην προϋποθέτει την ένταξη ή την ενσωμάτωση σε ένα σύστημα. Ένα αν – αρχικό σύστημα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς μία αρχή όταν ο κάθε ένας μπορεί να άρχει τον εαυτό του.
  2. Για να έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει εν δράσει μια όπερα, να κάνει προσωπικές επιλογές στο χώρο και το χρόνο, δημιουργώντας την δική του Europera / YourΟpera.
  3. Για να γιορτάσει τα 80 χρόνια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μέσω ενός αμερικάνικου έργου, που φτιάχτηκε με την μέθοδο ενός κινέζικου χρησμού, με υλικά της ευρωπαϊκής οπερατικής παράδοσης.
Τζων Κέιτζ, Europeras 1 & 2  Μουσικό θέατρο, Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση για τα 80 χρόνια της ΕΛΣ, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 5, 6, 7 Μαρτίου 2020, Ώρα έναρξης: 20.30 Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας Σκηνοθεσία: Ζωή Χατζηαντωνίου, Εικαστική επιμέλεια χώρου, σκηνικών και ιστορικών κοστουμιών της ΕΛΣ: Πέτρος Τουλούδης, Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου, Video mapping: Παντελής Μάκκας, Επιλογή ιστορικών φωτογραφιών και ηχογραφήσεων από το αρχείο της ΕΛΣ: Γιάννης Σβώλος, Ανάπτυξη λογισμικού και επιμέλεια ηλεκτροακουστικού ήχου: Γιώργος Μιζήθρας, Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου. Με τη συνεργασία των «Νέων της Όπερας». Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά): Μαρία Γουγούση, Βασίλειος Γκουνέλας, Κωνσταντίνος Ζαμπούνης, Δροσιέλλα Καλούδη, Ανδρέας Καραούλης, Μαξίμ Κλονόφσκι, Λιάνα Κοκόση, Ζωή Λιάπη, Κατερίνα Μήρτσιου, Κατερίνα Μποτώνη, Γιώργος Παπαδημητρίου, Ιουλία Σπανού, Παρασκευή Συκιώτη, Μαρίνος Ταρνανάς
POP TODAY
ΠΡΟΣΩΠΑ
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.