ΜΟΥΣΙΚΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Tι ακριβώς σημαίνει «επιτυχία» για μια μπάντα με εκατομμύρια views στο Youtube σαν τους Tango With Lions;

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου δίσκου τους, The Light, στην Inner Ear και την παρουσίαση στο AN Club (03/02), η Κατερίνα Παπαχρήστου μιλάει στην Popaganda.

Η περίπτωση των Tango With Lions θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί φαινόμενο για τα ελληνικά κι όχι μόνο δεδομένα, μιας και το τραγούδι τους “In A Bar” έχει «σπάσει» τo κοντέρ του Youtube, μετρώντας ήδη πάνω από 30 εκατομμύρια views. H μπάντα όμως με την frontwoman Kat ή αλλιώς Κατερίνα Παπαχρήστου δεν αποτελεί κάποια περίπτωση one hit wonder, κάτι που το αποδεικνύει τόσο η σχεδόν δεκαετής πορεία τους όσο και οι τρεις δισκογραφικές δουλειές τους, Verba Time (2010), A Long Walk (2013) αλλά και το νέοThe Light που μόλις κυκλοφόρησε από την Inner Ear.

Με όχημα την μελωδικότητα, τα ζεστά γυναικεία φωνητικά αλλά και την dream pop ατμοσφαιρικότητα, στη νέα τους δουλειά οι Tango With Lions ακροβατούν στιχουργικά στις αντιθέσεις του φωτός και του σκοταδιού, της χαράς και της λύπης. Λίγο πριν παρουσιάσουν το νέο τους δίσκο στη σκηνή του AN Club, το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, η Κατερίνα Παπαχρήστου μίλησε στην Popaganda για την έμπνευση, την επιτυχία αλλά και την πολύ δυνατή εγχώρια ανεξάρτητη σκηνή.

https://www.youtube.com/watch?v=Qa8NuctN6EM

Στον νέο δίσκο των Tango With Lions, The Light βλέπουμε στιχουργικά μια αναζήτηση που ακροβατεί μεταξύ μιας φωτεινής διάθεσης και σκοτεινών στιγμών. Για σένα, η μουσική δημιουργία προκύπτει κυρίως από τις όμορφες ή τις δύσκολες στιγμές και εμπειρίεςΟι δύσκολες εμπειρίες απαιτούν υπερβάσεις κι αναζήτηση νέων τρόπων επιβίωσης, οπότε αναγκάζεσαι και επιθυμείς κιόλας να επαναπροσδιορίσεις την οπτική σου στα πράγματα και πολλές φορές τον ίδιο σου τον εαυτό. Αυτό για μένα μεταφράζεται σε ανάγκη για έκφραση και δημιουργία. Τις φωτεινές στιγμές συνήθως απλά τις ζούμε και τις αναπολούμε γιατί μας τροφοδοτούν, έτσι κι αυτές μπορούν να μας ωθήσουν στη δημιουργία.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε 5 χρόνια μετά την τελευταία σας δουλειά, A Long Walk. Τον δουλεύατε όλα αυτά τα χρόνια; Ποιά διαδικασία ακολουθείτε όταν γράφετε, από την πρώτη ιδέα μέχρι την ολοκλήρωση ενός κομματιούΟ δίσκος άρχισε να δημιουργείται στα τέλη του 2015, με την έννοια ότι ιδέες που σχηματίζονταν πιο πριν δεν οδήγησαν κάπου, ενώ νέες ιδέες έμειναν και δουλεύτηκαν. Πρώτα έρχεται η ηχογράφηση του demo στο σπίτι και το pre-production, ακολουθεί ολοκληρωμένη ηχογράφηση στο στούντιο, επιπλέον ενορχήστρωση, παραγωγή, μίξη, mastering και φτάσαμε!

O δίσκος αποτελεί την πρώτη κυκλοφορία της Inner Ear για το 2018. Το label έσβησε πρόσφατα δέκα κεράκια, αποτελώντας την πιο ισχυρή indie δισκογραφική στέγη στα εγχώρια πράγματα. Πώς βρίσκεις την εξέλιξη της ανεξάρτητης ελληνικής σκηνής τα τελευταία χρόνια; Οι μπάντες σήμερα, και έχουμε πολλές αξιόλογες indie μπάντες στην Ελλάδα, έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση (και σε αυτό βοηθούν οι δισκογραφικές), τολμούν περισσότερα, κάνουν περιοδείες, φροντίζουν την επαγγελματική τους εικόνα και συνεννόηση. Σκηνή πιστεύω ότι έχουμε εδώ και πολλά χρόνια, απλά πάντα αναρωτιόμαστε και κάνουμε το λάθος να συγκρίνουμε παραδοσιακά τιτάνιες μουσικές αγορές με τη δική μας.

Θεωρείς ότι εδώ τα πράγματα είναι δυσκολότερα σε σχέση με το εξωτερικό για κάποιο σχήμα σαν κι εσάς που κάνει μουσικήΠιστεύω ότι παντού είναι δύσκολο να δουλεύεις στη μουσική, επειδή απαιτεί μεγάλη αφοσίωση, γνώση και συνεννοήσεις και συνήθως δεν υπάρχει ανάλογο οικονομικό αντίκρυσμα ούτε άμεση αποδοχή από το κοινό, τα venues ή τον τύπο. Σε κάποια σημεία του εξωτερικού είναι πιο εύκολο να μετακινηθείς από χώρα σε χώρα ή από πόλη σε πόλη, πράγμα που μπορεί να διευκολύνει μια περιοδεία σε κόστος και χρόνο.

Η επιτυχία του In A Bar” (που έχει αγγίξει τον εντυπωσιακό αριθμό των 30 εκατομμυρίων views στο Youtube) πόσο βοήθησε να «ανοίξουν πόρτες»; Ένιωσες κάποια στιγμή ότι ίσως και να ήταν κάτι που σας στιγμάτισε κι ο κόσμος μετά να σας συνδύαζε στο μυαλό του μόνο με αυτό;  Επειδή το “In Α Bar” είναι το μόνο κομμάτι μας με τόσα views, είναι αναπόφευκτο ο κόσμος όταν ακούει το όνομα Tango with Lions να έχει στον νου του κάτι πιο ακουστικό, ήσυχο. Ωστόσο αυτό έχει βοηθήσει πολύ την επαφή μας με το εξωτερικό, γιατί σε επαγγελματικό επίπεδο ίσως δείχνει μια δυναμική κι αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη. Επίσης, μέσω του “In A Bar” οι ακροατές οδηγούνται και σε άλλα κομμάτια μας, οπότε μας γνωρίζουν καλύτερα!

https://www.youtube.com/watch?v=IhqqZN0H7CI

Ποιά ήταν η στιγμή που ένιωσες ότι αυτό που κάνατε είχε πραγματική ανταπόκρισηΝομίζω δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στιγμή. Και μόνο που συνεχίζουμε την πορεία μας, παράγουμε έργο και υπάρχει ακρόαση και αποδοχή, είναι μεγάλη ικανοποίηση! 

Τελικά, για σένα τι σημαίνει επιτυχία; Και τι ακόμη θα ήθελες να πετύχεις στην πορεία μέσα από τη μουσικήΤο οποιοδήποτε έργο (λογοτεχνικό, εικαστικό, μουσικό) όταν φεύγει από τα χέρια του δημιουργού αρχίζει ένα ταξίδι και αλλάζει μορφές μέσα από τους δέκτες του. Με κάποιο τρόπο μάλιστα επιστρέφει αλλαγμένο στον δημιουργό, μεταμορφωμένο, και ο δημιουργός ανατροφοδοτείται. Αυτή η ανταλλαγή είναι για μένα επιτυχία.

Οι Tango With Lions θα ανέβουν στη σκηνή του AN Club το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου για να παρουσιάσουν τη νέα τους δουλειά The Light. Την συναυλία ανοίγει ο Γάλλος Octave Lissner. Το The Light κυκλοφορεί από την Inner Ear και μπορείτε να το αποκτήσετε εδώ.
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2019 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.