OFP_10

Είναι δυνατόν να γυριστεί μια ταινία με 132 διαφορετικούς σκηνοθέτες, χωρίς κανένας να γνωρίζει ολόκληρο το σενάριο; Είναι δυνατόν μια τέτοια ταινία να δημιουργηθεί μέσα από την πλατφόρμα του Instagram; Το onefilm_project είναι η πρώτη ταινία μικρού μήκους, που φτιάχτηκε μέσω του Instagram, με την βοήθεια 132 χρηστών του, από 9 διαφορετικές  χώρες. Κάθε συμμετέχων ήταν υπεύθυνος για ένα πλάνο του μυστικού σεναρίου. Ύστερα o κάθε χρήστης ανέβαζε στο Instagram το πλάνο που είχε γυρίσει με το hashtag  #onefilm_project. Ο κάθε σκηνοθέτης ανέβαζε το βίντεο του την ημερομηνία που του είχε ζητηθεί. Έτσι, σιγά σιγά δημιουργήθηκε μια ολόκληρη ταινία μικρού μήκους. Eμπνευστές αυτού του εγχειρήματος είναι δύο φίλοι και συνάδελφοι, ο Δημήτρης Μιχαηλίδης και η Ράνια Διβάνη. Ο Δημήτρης μίλησε, λοιπόν, στην Popaganda, για το οnefilm_project, καθώς σε λίγες μέρες ανεμένουμε την πρεμιέρα της ταινίας στο ΒΙΟS.

Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για τη δημιουργία της ταινίας; Ας συστηθούμε λοιπόν! Είμαι ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, εργάζομαι τα τελευταία 14 χρόνια περίπου σαν Art Director στον υπέροχο και κάποτε λαμπερό χώρο της διαφήμισης. Ο πρώτος άνθρωπος, με τον οποίο μοιράστηκα την ιδέα του onefilm_project, ήταν η κειμενογράφος και για πολλά χρόνια συνάδελφος, μα πάνω από όλα πολύ καλή φίλη, η Ράνια Διβάνη. Με τη Ράνια δουλεύαμε πάντα σαν δίδυμο, με μεγάλη επιτυχία. Αυτό ακριβώς κάναμε και στο onefilm_project. Ξεκινήσαμε με ένα ατελείωτο brainstorming, όπως συνηθίζουμε να λέμε στον κλάδο μας, μέχρι που καταλήξαμε στον τρόπο και τη μορφή που θέλαμε ιδανικά να έχει.

O Δημήτρης και η Ράνια.

O Δημήτρης και η Ράνια.

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του onefilm_project; Το onefilm_project γεννήθηκε ως ιδέα την πρώτη εβδομάδα που έδωσε το instagram στους χρήστες του τη δυνατότητα να ανεβάζουν μικρά βίντεο των 15”. Εκείνη την περίοδο ήταν σε εξέλιξη το πρώτο μας project μέσα από το instagram, το oneweek_project, όπου κάθε εβδομάδα και για 52 συνεχόμενες, όσο ένας χρόνος δηλαδή, κάθε χρήστης ανέβαζε τη δική του εβδομάδα σε φωτογραφίες, με τον μοναδικό όρο να αναγράφεται η ημέρα πάνω σε κάθε φωτογραφία. Το oneweek_project είχε πολύ μεγάλη απήχηση στον κόσμο, όποτε το μικρόβιο και η ανάγκη να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο υπήρχε έντονα μέσα μας. Mας γοήτευε πολύ η ιδέα να φέρουμε κοντά πολλούς ανθρώπους με διαφορετικές ματιές και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό αποτέλεσμα. Έτσι σκεφτήκαμε να κάνουμε μια ταινία μικρού μήκους. Μια τετράγωνη ταινία, γυρισμένη μέσα από την πλατφόρμα του instagram, από πολλούς χρήστες.

Πώς μπορούσε κάποιος να πάρει μέρος στο onefilm_project; Το onefilm_project ήταν εξ’ αρχής ανοιχτό σε όλους. Το κάλεσμά μας αφορούσε οποιονδήποτε ήθελε να πάρει μέρος σε αυτό το πείραμα, αρκεί να διέθετε ένα smartphone και φυσικά ένα λογαριασμό στο instagram. Η διαδικασία ήταν απλή. Το μόνο που έπρεπε να κάνεις ήταν να στείλεις ένα μήνυμα στο inbox της σελίδας μας στο facebook και ήσουν μέσα.

Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για την ιστορία που εκτυλίσσεται; Το σενάριο θέλουμε να παραμείνει μυστικό, μέχρι την τελευταία στιγμή. Άλλωστε κάθε συμμετέχων ήξερε μόνο τη δική του σκηνή και κανείς δεν γνώριζε όλο το σενάριο. Η ιστορία ολοκληρωμένη θα αποκαλυφθεί στην πρεμιέρα.

Ποιος είναι υπεύθυνος για το σενάριο της ταινίας; Το σενάριο βασίζεται στο κείμενο ενός Έλληνα καλλιτέχνη. Αυτή την πληροφορία την αποκαλύπτουμε για πρώτη φορά, σε αποκλειστικότητα. Αλλά δυστυχώς, δεν μπορώ να σας πω περισσότερα. Έχοντας αυτό το κείμενο ως αφετηρία, η Ράνια και εγώ, σκεφτήκαμε τις σκηνές που θα το συνοδεύουν και θα του δώσουν ζωή.

Πόσο καιρό σας πήρε για να ολοκληρώσετε αυτή τη ταινία μικρού μήκους και ποια ήταν η διαδικασία δημιουργίας της; Πρώτα ξεκινήσαμε να εξηγούμε στον κόσμο τι είναι το onefilm_project. Αμέσως μετά, αρχίσαμε να μαζεύουμε συμμέτοχες. Μόλις οι συμμετοχές έφτασαν τον αριθμό που αντιστοιχούσε στις σκηνές μας, ξεκίνησε το upload στο instagram με το hashtag #onefilm_project. Όταν ολοκληρώθηκε η συλλογή των σκηνών, έγινε πρώτα το μοντάζ και αμέσως μετά ξεκίνησε μια σκυταλοδρομία μεταξύ τριών Ελλήνων μουσικών, για τη σύνθεση της μουσικής επένδυσης της ταινίας μας, των οποίων τα ονόματα θα αποκαλυφθούν στη πρεμιέρα.

Υπήρχε ανταπόκριση από τον κόσμο; Εκτός από την Ελλάδα, σε ποιες άλλες χώρες έγιναν γυρίσματα για την ταινία σας; Ο κόσμος αγάπησε το project και την ιδέα του και έτσι καταφέραμε σχετικά γρήγορα να μαζέψουμε τον επιθυμητό αριθμό συμμετοχών. Στο σύνολό του αριθμεί 132 χρήστες του instagram. Εκτός από την Ελλάδα, είχαμε συμμετοχές και από άλλες χώρες και πόλεις όπως Αγγλία, Ελβετία, Αυστρία, Σκωτία, Κόστα Ρίκα, Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Λος Άντζελες, Ουάσινγκτον και άλλες.

Μια σκηνή από την ταινία.

Μια σκηνή από την ταινία.

Ποια είναι η προσωπική σχέση σας με το instagram; Είμαι φανατικός! Πολύ νωρίς, σχεδόν με την εμφάνισή του ως εφαρμογή, την κατέβασα και τσίμπησα αμέσως, κυρίως γιατί λατρεύω τη φωτογραφία. Πριν από αυτό διατηρούσα ένα προφίλ στο flickr. Το instagram όμως ήταν πιο άμεσο. Kαι στον τρόπο που ανεβάζεις μια φωτογραφία αλλά και στην επαφή σου με τους άλλους χρήστες. Θα με βρείτε με το nickname dimitrism_ και θα σας παρακαλούσα να με ακολουθήσετε, γιατί έχω κολλήσει στους 1.000 followers.

Με ποιο τρόπο πιστεύετε πως έχει αλλάξει το instagram τη ζωή μας αλλά και τη τέχνη της φωτογραφίας; Το instagram έχει επηρεάσει την ζωή όλων όσοι ασχολούνται με αυτό, θετικά και αρνητικά. Αρνητικά γιατί δημιούργησε την ανάγκη του like. Μια ανάγκη πολύ καινούργια, που εξ’ αιτίας της δημιουργούνται παρεξηγήσεις, χαλάνε ακόμα και σχέσεις. Θετικά γιατί έχει εκπαιδεύσει τη ματιά του μέσου ανθρώπου και γιατί όχι, ακόμα και την αισθητική του.

Η σχέση σας με τον κινηματογράφο και το βίντεο ποια είναι; Απλά αγαπάμε τον κινηματογράφο και οποιαδήποτε ταινία είναι αληθινή και έχει κάτι ωραίο να μας πει. Με την κινηματογράφηση γενικά ασχολούμαστε τόσο εγώ όσο και η Ράνια, φτιάχνοντας βιντεάκια από τις καλοκαιρινές μας διακοπές, από τις βόλτες μας, από τα πιο σημαντικά ως το τίποτα, απλά για να έχουμε κάτι να θυμόμαστε αύριο, μεθαύριο, χρόνια μετά.

Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι σκηνοθέτες, όπως ο Park Chan-wook για παράδειγμα, επιχείρησαν να γυρίσουν ταινίες μέσω της κάμερας του κινητού τους; Ποια είναι η γνώμη σας; Οι σκηνοθέτες και ολόκληρη η βιομηχανία του κινηματογράφου πάντα θα ψάχνει τρόπους να τραβήξει την προσοχή του κοινού χρησιμοποιώντας νέα μέσα και τεχνικές. Αυτό είναι επιθυμητό, αρκεί ό,τι κάνουν να εξυπηρετεί το ίδιο το σενάριο, να υπάρχει ένας ουσιαστικός λόγος από πίσω και να μην είναι απλά για τον εντυπωσιασμό.

Πιστευέτε πως η η εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά κυρίως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν ωθήσει περισσότερο κόσμο να ασχοληθεί με την φωτογραφία και τον κινηματογράφο; Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι πλέον με ένα πολύ χαμηλό budget μπορείς να κάνεις κινηματογράφο ή μια έκθεση φωτογραφίας. Ταυτόχρονα να κάνεις πολύ πιο εύκολα promotion του έργου σου και, αν υπάρχει ουσία πίσω από αυτό, να γνωρίσει, γιατί όχι, και την ανάλογη επιτυχία.

Ετοιμάζεται κάτι καινούριο για του χρόνου; Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι στο μυαλό μας. Αλλά όπως και τα δύο προηγούμενα project, μπορεί να γεννηθεί κάτι νέο εκεί που δεν το περιμένουμε. Ίσως σε ένα από τα αγαπημένα μας μπαράκια στο κέντρο της Αθήνας, πίνοντας τα gin tonic μας.

Η πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει το Σάββατο 12 Ιουλίου, στο Bios, Πειραιώς 84

Ώρα έναρξης : 20:30

Θα ακολουθήσει  πάρτυ στην ταράτσα του Bios.

http://vimeo.com/100692813