Υπάρχουν κάποιοι που δεν μπορούν να χωνέψουν τις διασκευές των Νοuvelle Vague. Ουδείς όμως μπορεί να πει ότι είναι του συρμού, ότι δεν έχουν αυτό το «κάτι» που αν μη τι άλλο μπορεί να δώσει σε μια διασκευή διαχρονική αξία και τη δυναμική μιας crossover επιτυχίας, όπως συμβαίνει και εν προκειμένω με τις α λα Nouvelle Vague βερσιόν τραγουδιών-τοτέμ όπως είναι το «Love Will Tear Us Apart» των Joy Division ή το «Fade to Grey» των Visage, μεταξύ πολλών άλλων. Οι εγκέφαλοι της μπάντας, Marc Collin και Olivier Libaux μιλάνε στην Popaganda λίγο πριν την επερχόμενη συναυλία τους στην Αθήνα, που σίγουρα θα εξελιχθεί σε ένα μεγάλο πάρτι για τα δέκατα γενέθλιά τους.

Θα σας εξομολογηθώ κάτι. Όταν σας άκουσα για πρώτη φορά, θεώρησα ότι είστε γυναικεία μπάντα. Είναι αστείο! Πρώτη φορά ακούω από κάποιον ότι νόμιζε κάποτε πως οι Nouvelle Vague είναι  γυναικεία μπάντα! Τα γυναικεία φωνητικά προέκυψαν γιατί κάνουμε διασκευές σε punk και new wave κομμάτια από τα late 70s και early 80s. Τότε τα κομμάτια στην αυθεντική τους μορφή είχαν ανδρικά φωνητικά με περισσότερο νεύρο και θυμό, το Punk και το New Wave άλλωστε ήταν επαναστατικά μουσικά κινήματα. Σκεφτήκαμε ότι αν προσθέταμε  γυναικεία φωνητικά θα έφερναν μια ενδιαφέρουσα προοπτική στον συγκεκριμένο ήχο.

Σε παλαιότερη συνέντευξη σας είχατε αναφέρει ότι προσπαθείτε οι εκάστοτε τραγουδιστές να μην έχουν ακούσει τα τραγούδια πριν μπουν στο στούντιο. Ισχύει; Πράγματι, έτσι κάναμε, όταν ξεκινούσαμε, στο πρώτο άλμπουμ. Εκείνο το διάστημα η νέα, τότε, γενιά δεν γνώριζε πολλά πράγματα για το punk και το new wave, τα οποία αφορούσαν κυρίως ηλικίες από τα 40 και πάνω, καταλαβαίνεις. Οπότε συνειδητοποιήσαμε ότι οι καλλιτέχνες που έρχονταν για να δουλέψουν στις διασκευές των κομματιών, δεν τα γνώριζαν καν! Ίσως να είχαν ακούσει ονόματα από κάποιες μπάντες.. Όπως είπε η Camille, μια ωραία μέρα το 2003: «οι Clash είναι μουσική για τους γονείς μου, δεν με αφορούν». 

Φέτος σβήσατε δέκα κεράκια. Νιώθετε έτοιμοι να ξεκινήσετε ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία της μπάντας; Θεωρώ ότι οι Nouvelle Vague είναι μια μπάντα που προέκυψε από την έξαρση του Διαδικτύου και του Youtube, όταν άρχισαν να αναπτύσσονται γύρω στο 2005. Ήμασταν τυχεροί  που ο κόσμος διέδωσε τον ήχο μας. Κυρίως γιατί κυκλοφορήσαμε το υλικό μας μέσω μιας εντελώς ανεξάρτητης εταιρείας, χωρίς μεγάλη οικονομική βοήθεια και πάει λέγοντας. Ποιος ξέρει, λοιπόν, τι θα γίνει στο μέλλον;

http://youtu.be/8oWO7Om17v0

Δεν σας έχει κουράσει ούτε λίγο η υπόθεση «διασκευές»; Οι Nouvelle Vague ήταν (και ακόμα είναι) μια ιδέα, με σκοπό τις bossa nova εκδοχές punk και new wave κομματιών. Τόσο το new wave όσο και η bossa nova μεταφράζονται ως Nouvelle Vague (το Νέο Κύμα) στα Γαλλικά. Αυτός ήταν πραγματικά ο στόχος όταν ξεκινήσαμε. Θέλαμε να πειραματιστούμε με τη μουσική που ακούγαμε πολύ όταν ήμασταν έφηβοι. Aυτός ο ήχος αποτελεί τη μουσική μας βάση. Οι εναλλακτικές μπάντες ήταν το οξυγόνο μας όταν ήμασταν έφηβοι, γιατί κατά τα άλλα η εμπορική πλευρά των 80’s ήταν απαίσια. 

Με τι κριτήρια επιλέγετε τα τραγούδια που θα διασκευάσετε; Είναι όσα απολαμβάνουμε να ακούμε. Πάντα υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στο να διασκευάσεις κομμάτια που έχεις ακούσει εκατοντάδες φορές.  

Πες μου ένα τραγούδι που θα θέλατε πολύ να διασκευάσετε και ένα που δε θα διασκευάζατε για κανένα λόγο. Θα ήθελα να διασκευάσω κάτι από Queens of The Stone Age – αλλά νομίζω πως ήδη το κάνω! Από την άλλη, δε θα διασκεύαζα ποτέ ένα εμπορικό τραγούδι κάποιου mainstream συγκροτήματος. Εκτός βέβαια αν το ίδιο το κομμάτι ήταν πάρα πολύ καλό. Συμβαίνει μερικές φορές. 

http://youtu.be/Hapufz1NFkY

Έχετε έρθει αρκετές φορές, οπότε τι διαφορετικό να περιμένουμε σε λίγες μέρες; Πρώτα από όλα είναι Χριστούγεννα! Ενθουσιαστήκαμε όταν μάθαμε ότι θα εμφανιστούμε στην Ελλάδα την Παραμονή των Χριστουγέννων. Ξέρεις, στη Γαλλία όλες οι συναυλίες σταματούν από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Πέρα από αυτό, γιορτάζουμε δέκα χρόνια πάνω στη σκηνή μαζί με τις τραγουδίστριες Melanie Pain και Phoebe Killdeer που είναι υπεύθυνες για την επιτυχία των συναυλιών των Nouvelle Vague τη σεζόν 2005/6. Θα δείτε πραγματικά ζωντανά τους Nouvelle Vague!

Οι Nouvelle Vague θα εμφανιστούν την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου στο Fix Factory of Sound (26ης Οκτωβρίου 15, Θεσσαλονίκη) και την Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου στο Fuzz Live Music Club (Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος, Αθήνα).
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00 μ.μ.
Η προπώληση ξεκινά στα 23 € και για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων. Μετά την εξάντλησή τους, θα συνεχιστεί στα 26 € . Στο ταμείο, το βράδυ της συναυλίας, η τιμή θα είναι 29 €.