Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΜΟΥΣΙΚΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Flying Vinyl: Χειροποίητα βινύλια έρχονται κάθε μήνα στο σπίτι σου.

Γράμμα από το Λονδίνο: Η Βασιλική Παναγιώτου μίλησε με τον Craig Evans, ιδρυτή της δισκογραφικής Flying Vinyl που κάθε μήνα για 30 ευρώ στέλνει παγκοσμίως ένα όμορφο κουτί με πέντε ειδικά κομμένα επτάιντσα βινύλια από νέες μπάντες.

 

IMG_9046
Λίγες απολαύσεις στη ζωή μπορούν να συγκριθούν με την αγαλλίαση που προκαλεί ο χτύπος του ταχυδρόμου που φέρνει φρέσκους λαχταριστούς δίσκους στην πόρτα. Οι φιλόμουσοι άνθρωποι πίσω από το Flying Vinyl μετουσιώνουν αυτή τη χαρά διαλέγοντας έναντι λογικού αντιτίμου (30 ευρώ) πέντε επτάιντσα από νέες μπάντες κάθε μήνα για κάθε συνδρομητή τους. Επιμελούνται πέρα από την επιλογή της μουσικής, την κοπή του βινυλίου και τις περισσότερες φορές τη δημιουργία του εξωφύλλου για κάθε δίσκο ξεχωριστά, φτιάχνοντας αυτόματα μια πηγή σπάνιων και συλλεκτικών κομματιών. Όλα αυτά καταφτάνουν μηνιαία στο κατώφλι μέσα σε ένα πανέμορφο χάρτινο κουτί γεμάτο και με άλλες εκπλήξεις, δώρα και προωθητικό υλικό από ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες. Τα Χριστούγεννα έφτασαν λίγο νωρίτερα φέτος…
 

Υπέροχη ιδέα! Πότε ξεκινήσατε και πως; Το site του Flying Vinyl βγήκε στον αέρα λίγο καιρό πριν το φετινό Record Store Day τον Απρίλιο και το πρώτο πακέτο εστάλη τον Ιούνιο. Η αρχική ιδέα βασίστηκε στο γεγονός ότι υπάρχει πολύς θόρυβος εκεί έξω τα τελευταία χρόνια, τόσο με το internet όσο και με την μεγαλύτερη ευκολία που υπάρχει στο να παράγει όποιος το επιθυμεί μουσική. Είναι εύκολο ο ακροατής να χαθεί αλλά και να χάσει πολλά καλά. Το Flying Vinyl απέκτησε λόγο ύπαρξης γιατί φροντίζει όλα τα μέλη του με το που αποκτούν συνδρομή να έχουν μηνιαία πρόσβαση σε ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί από την εναλλακτική σκηνή. 

Ήταν έμπνευση κάποιου συγκεκριμένα ή απλώς μια ομάδα φίλων με ένα κοινό όραμα που εξελίχθηκε σε ωραία επιχειρηματική ιδέα; Η αρχική ανάπτυξη ήταν δική μου και την μοιράστηκα με όσους φαντάστηκα ότι θα ενδιαφέρονταν. Όσοι θέλησαν να αποτελέσουν κομμάτι της ομάδας, συνέβαλαν στο να πάρει γρήγορα η ιδέα νέες και σπουδαίες διαστάσεις, πράγμα που δεν θα κατάφερνα μόνος. Σε σύντομο διάστημα ανακατεύτηκαν ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι που χρειάζονταν για να φτάσουν την ίδεα σε ένα υψηλής ποιότητας επίπεδο, πολύ ανώτερο της αρχικής σκέψης. 

Πως επιλέγετε τις μπάντες; Έχετε τμήμα A&R; Ὀλοι μας συμβάλλουμε στο A&R αλλά αν το ονομάσουμε έτσι ακούγεται πολύ πιο επίσημο από ότι είναι στην πραγματικότητα. Πάμε συνεχώς σε συναυλίες και ακούμε συνέχεια μουσική. Οταν έρχεται η ώρα να αποφασίσουμε τι θα βγάλουμε απλά καθόμαστε και το συζητάμε και έρχεται αβίαστα γιατί όλοι μας έχουμε πάνω κάτω παρόμοιο γούστο. Αποτελεί το πιο κεφάτο κομμάτι της δουλειάς φυσικά το να ακούμε συνεχώς μουσική και μιλάμε συνέχεια για μουσική μεταξύ μας. 

Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής του κουτιού που στέλνετε; Κόβουμε το βινύλιο μόνοι μας γιατί θέλουμε να προσφέρουμε την καλύτερη ποιότητα. Δεν μας ενδιαφέρουν οι φτηνές κοπές που θα αρχίσουν να χοροπηδούν μετά από τις δυο πρώτες φορές που θα παίξει ο δίσκος, οπότε τα παράγουμε στην έδρα μας για να έχουμε απόλυτο έλεγχο. Το ίδιο ισχύει και για το καλλιτεχνικό κομμάτι. Όλα φτιάχνονται εδώ. 

IMG_8984

Μπορείς να περιγράψεις την ιδανική μέρα στο γραφείο; Όλες οι μέρες είναι τέλειες. Είμαστε φίλοι με κοινό σκοπό να μεταφέρουμε την καλύτερη μουσική που υπάρχει προς τα έξω. Ο κάθενας είναι εξαιρετικός στον τομέα του και αυτό κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, ευχάριστα και το περιβάλλον ιδανικό για εργασία. 

Ακούγεται σαν όνειρο. Μήπως ψάχνετε για παιδί για θελήματα; Τα παρατάω όλα και έρχομαι. Έγινε. 

Το βινύλιο είναι ξανά της μόδας τον τελευταίο καιρό. Συνέβαλε αυτό στον λόγο δημιουργίας του Flying Vinyl; Δεν είχε να κάνει με κάποια μόδα. Πιστεύουμε ότι το βινύλιο είναι το καλύτερο μέσο για να παρουσιαστεί η μουσική στον κόσμο. Με κάνει έξαλλο ο σύγχρονος τρόπος με τον όποιο ακούμε μουσική, χωρίς καμιά διαδικασία. Απλά υπάρχει ήχος στο πίσω μέρος ενώ κάνουμε άλλα πράγματα. Με το βινύλιο ο ακροατής επικεντρώνεται στη μουσική χωρίς να έχει να πατάει κουμπιά όλη την ώρα και να παρασύρεται πηγαίνοντας από ενα άρθρο σε κάποια διαφήμιση. Το γεγονός ότι υπάρχει ξανά ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο μέσο φυσικά βοήθα, όπως και το ότι όλο και περίσσοτεροι άνθρωποι συλλέγουν πλέον δίσκους. 

Ποιά ειναι η πιο αγαπημενη σου μπάντα από όσες έχετε κυκλοφορήσει μέχρι τώρα; Δύσκολη ερώτηση, έχουμε ήδη βγάλει κάποια απίστευτα δισκάκια. Μου αρέσει πάρα πολύ μια μπάντα που βγάλαμε τον περάσμενο μήνα και λέγεται Kid Wave. Συναρπαστική μουσική. Αλλά πραγματικά είμαι περήφανος για οτιδήποτε έχουμε κυκλοφορήσει μέχρι τώρα. 

IMG_8843

Από τους Kid Wave έμαθα για την ύπαρξη σας. Ωραία μπάντα. Ποιά είναι η πιο παράξενη ηχογράφηση που σας έχει σταλεί μέχρι τώρα; Νορβηγικό black metal; Το πόνημα κάποιου όχι και τόσο ταλαντούχου hillbilly ξάδερφου του Will Oldham; Κάποιος μας έστειλε ένα αυτοσχέδιο spoken word πριν από αρκετό καιρό. Ο τύπος γυρνάει από μέρος σε μέρος με ένα κασετόφωνο, ηχογραφεί ό,τι αισθάνεται και τα βάζει στο δίκτυο. Δεν ήταν για εμάς φυσικά, αλλά είναι πάντα ενδιαφέρον να λαμβάνουμε διαφορετικές δουλειές, άσχετα από το πόσο παράξενες ή υπέροχες είναι. 

Αν κάποιος θέλει να αγοράσει μια συνδρομή για ένα φίλο που ζεί σε άλλη χώρα γίνεται; Εννοείται. Ας επικοινωνήσει μαζί μας. 

Και αν εγώ που μόλις απέκτησα συνδρομή θέλω να βάλω χέρι σε κουτιά προηγούμενων μηνών, θα τα καταφέρω; Τα αποθέματα του Ιούνη μόλις τελείωσαν αλλά ό,τι άλλο υπάρχει φυσικά και μπορεί να σταλεί.

Που βλέπεις το Flying Vinyl σε δυο χρόνια; Θα συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε, να εξελλισόμαστε και να ψάχνουμε για ότι καλύτερο υπάρχει εκεί έξω στη μουσική και στην τέχνη μέσω των εξωφύλλων, χρησιμοποίωντας πάντα βινύλιο, το πιο τραγανό και ενδιαφέρον μέσο που υπάρχει. 


Περισσότερες πληροφορίες: flyingvinyl.co.uk 
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.