ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Don Letts Ήταν Πάντα Εκεί

Σε 22 φωτογραφίες η ζωή του τύπου που γεφύρωσε την reggae με το punk ως ντοκιμαντερίστας/DJ/ιστορικός της σύγχρονης νεανικής κουλτούρας στη Μεγάλη Βρετανία. Από τον Παναγιώτη Μένεγο που θα τον συναντήσει την Κυριακή 20/10 στο επόμενο SNFCC Session.

Για να μη χαλάμε το σασπένς, δεν ήθελα να κάνω μια ιδιωτική συνέντευξη με τον Don Letts που θα προλόγιζε τη… δημόσια συζήτησή μας την Κυριακή 20/10 στο ΚΠΙΣΝ (19.30, θα ακολουθήσει και dj set από τον man himself). Ούτε ένα προφίλ που να διατρέχει την ζωή-καριέρα του θα είχε ιδιαίτερο νόημα, οι ιστορίες είναι καλύτερο να ακουστούν από τον ίδιο σε ζωντανή μετάδοση.

Έτσι κι αλλιώς, αυτή είναι η δουλειά του. Η αποστολή του, καλύτερα. Να καταγράφει την ιστορία και μετέπειτα να την αφηγείται. Αυτό κάνει από τα μέσα των 70s όταν και υπήρξε καθοριστικός πρωταγωνιστής στην punk σκηνή του Λονδίνου. Έκτοτε, ο Letts με πολλαπλές ιδιότητες (κυρίαρχες αυτές του DJ/ντοκιμαντερίστα/σκηνοθέτη μουσικών βίντεο, χωρίς όμως να αγνοοούμε ότι έχει υπάρξει μέλος συγκροτημάτων, ηθοποιός, συγγραφέας, μάνατζερ μουσικών συγκροτημάτων, «φασαίος» ανεξαρτήτως σκηνής ή ηλικίας) λειτουργεί ως ιστορικός της μεταπολεμικής βρετανικής νεανικής κουλτούρας.

Έχει μιλήσει για όλους και για όλα: για τους mods και τους rockers, τους skinheads,  τους ravers, τους casuals, φυσικά τους πάνκηδες κι όσους συνέβαλλαν για να ταξιδέψει και να επιβιώσει ο πολιτισμός των Δυτικών Ινδιών (κατάγεται άλλωστε από την Τζαμάικα) σε βρετανικό έδαφος. Έχει στο βιογραφικό του μια backstage γνωριμία με όποιον μπορείτε να φανταστείτε, έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας σε όλα τα σημαντικά στιγμιότυπα των τελευταίων 4 δεκαετιών, έχει ζήσει την ακμή και τον θάνατο κάθε σημαντικής υποκουλτούρας μέχρι να πεθάνουν (ή να συγχωνευθούν) όλες μαζί τη σημερινή εποχή.

Μια φωτογραφική αναδρομή, λοιπόν, σε όλη αυτήν την πορεία είναι μάλλον ο καλύτερος τρόπος για να μπει στο κάδρο το πρόσωπο του ρασταφάρι που αναμένουμε στην Αθήνα. Όπως θα δείτε, ο Don Letts ήταν πάντα εκεί. Και είναι ακόμα…

 

Οι γονείς του ανήκαν στη «γενιά του Windrush», που πήρε το όνομά της από το πλοίο με το οποίο οι μετανάστες από τις Δυτικές Ινδίες έφταναν σε βρετανικό έδαφος. Έφτασαν στην Αγγλία το 1955. Ο Don Letts γεννήθηκαν στο νότιο Λονδίνο, ένα χρόνο αργότερα.

Στην σκηνή του Λονδίνου αναδείχθηκε ως ο τύπος που έτρεχε το Acme Attractions, μια μπουτίκ στο Τσέλσι που άραζαν τα cool kids του Λονδίνουν λίγο πριν – λίγο αφού έσκασε το πανκ.

Το πλήθος του Acme Attractions χρειαζόταν ένα μέρος για να ακούει τη θορυβώδη μουσική που έβγαζαν τα καινούρια συγκροτήματα που ξεπηδούσαν συνεχώς. Ο promoter Andrew Czezowski είχε την ιδέα του Roxy, εδώ δίπλα στον Letts έξω από κλαμπ. Οι πρώτες μέρες του Roxy (Δεκέμβριος 1976 – Απρίλιος 1977) ήταν ο χρόνος και ο χώρος που στην ουσία γεννήθηκε το punk.

Φυσικά, ο Don Letts ήταν ο DJ του κλαμπ. Ο μύθος λέει ότι επειδή τα περισσότερα συγκροτήματα που έπαιζαν live δεν είχαν προλάβει να δισκογραφήσουν, εκείνος έπαιζε ανάμεσα στα σύντομα live sets τους μουσικές από την Τζαμάικα, τον τόπο καταγωγής του. Έτσι έγινε ο άνθρωπος που γεφύρωσε το punk με την reggae…

Ήταν βέβαια και μια φιγούρα που δεν περνούσε απαρατήρητη, η επιτομή του λονδρέζικου late 70s coolness

Στην ιστορία όμως πέρασε, μόλις στα 20 του χρόνια, και για έναν άλλον λόγο. Γι΄αυτήν την εμβληματική φωτογραφία του από τις ταραχές στο καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ τον Αύγουστο του 1976. Οι Clash την χρησιμοποίησαν δύο φορές ως εξώφυλλο, εδώ κι εδώ.

Οι Clash ήταν η μπάντα με την οποία συνδέθηκε περισσότερο απ’ όλες. Τους φίλμαρε για το πρώτο του θρυλικό doc The Punk Rock Movie, τους έκανε τα περισσότερα βίντεο κλιπ (ανάμεσά τους τα “London Calling”, “Rock the Casbah”, “Should I Stay or Should I Go”) και γύρισε γι’ αυτούς το ντοκιμαντέρ Westway of the World με το οποίο κέρδισε Grammy το 2003. Εδώ, πάνω από την κονσόλα με τον Joe Strummer και τον Mick Jones.

Κι εδώ με τον Paul Simonon.

Ο Letts ακολούθησε τους Clash στις ΗΠΑ με την αυγή των 80s. Ανακαλύπτοντας μαζί τους την disco και, φυσικά, ένα νέο είδος που παιζόταν από τεράστια boomboxes: το hip hop.

Οι Clash έπαθαν αυτό που παθαίνει κάθε μεγάλη μπάντα που σέβεται τον εαυτό της και πετυχαίνει γρήγορα. Φαγώθηκαν από τις εσωτερικές έριδες και διαλύθηκαν. Ο Letts διάλεξε πλευρά, εκείνη του Mick Jones: μαζί του σχημάτισε τους Big Audio Dynamite το 1984. Δική του δουλειά: τα samples, λίγα φωνητικά, φυσικά τα βίντεο και τα dj sets πριν/μετά τα live.

All Punk Star team: John Lydon/ Joe Strummer/ Don Letts/ Paul Simonon, στα γυρίσματα του βίντεο κλιπ για το “Medicine Show” των Big Audio Dynamite (τα πάθη είχαν υποχωρήσει στο μεταξύ).

Φωτογραφίες του Letts με Πολύ Διάσημους Φίλους του vol. I: με τον Andy Warhol (από την αυτοβιογραφία του Culture Clash: Dread Meets Punk Rockers)

Φωτογραφίες του Letts με Πολύ Διάσημους Φίλους του vol. IΙ: με τον Bob Marley, τον οποίο λάτρευε. Ο μύθος λέει ότι μετά από ένα live του θρύλου της reggae στο Hammersmith Odeon το 1976, τρύπωσε στα παρασκήνια, τον γνώρισε κι έγινε φίλος του μέχρι ο Marley να φύγει πρόωρα από τη ζωή το 1981.

Φωτογραφίες του Letts με Πολύ Διάσημους Φίλους του vol. IΙI: με τον John Lydon. Ο μύθος λέει ότι όταν ο Lydon, μετά την απότομη διάλυση των Sex Pistols, για να αποφύγει τα media μπήκε σε ένα αεροπλάνο του Richard Branson της Virgin κι απέδρασε στην Τζαμάικα, ήταν κι ο Letts μαζί τους. Ήταν η πρώτη του φορά στα πάτρια εδάφη.

Φωτογραφίες του Letts με Πολύ Διάσημους Φίλους του vol. IV: flash forward στα mid 00s, ο Letts δίπλα στο χρυσό αδικοχαμένο κορίτσι. Την Amy Winehouse.

Φωτογραφίες του Letts με Πολύ Διάσημους Φίλους του vol. V: σε secret gig των επανενωμένων Stone Roses τον Αύγουστο του 2012 στο Λονδίνο. Μαζί του, καλή παρέα: Goldie, Mick Jones; Paul Weller (φωτό: Dave Benett)

 

Ο Don Letts πάντα θεωρούσε τα ρούχα που φοράς και τη μουσική που ακούς ως τον πιο εύκολο τρόπο να μιλήσεις για τον εαυτό σου. Εδώ κάνει το μοντέλο σε φωτογράφιση μόδας για τον σχεδιαστή Nicholas Daley που τον αποκάλεσε «μούσα» του.

Ξυπόλητος στο σαλόνι του σπιτιού του, Αύγουστος του 2018 (φωτό: Linda Nylind/The Guardian)

Μπρίξτον, καλοκαίρι του 2017 (photo: Andrew Upton)

The Don: αυτή είναι η promo φωτογραφία για τη ραδιοφωνική εκπομπή του στο BBC 6.

Φυσικά, σχεδόν 45 χρόνια τώρα δεν έχει λείψει ποτέ από τα decks. Την Κυριακή στο ΚΠΙΣΝ, θα παίξει ένα dub/reggae set βασισμένο στο «μεγαλύτερο δώρο που έχει κάνει η Τζαμάικα στον κόσμο: το μπάσο».

SNFCC Sessions: Don Letts
Κυριακή 20/10 στο ΚΠΙΣΝ.
19:30 συζήτηση / 21.00 dj set (ΦΑΡΟΣ)
είσοδος ελεύθερη
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.