Desde-allá-4

Από Μακριά (Desde allá) *****

Μεξικό, Βενεζουέλα, 2015, Έγχρωμο

 Σκηνοθεσία: Lorenzo Vigas

 Πρωταγωνιστούν: Alfredo Castro, Luis Silva, Jericó Montilla

 Διάρκεια: 93’

Ο Armando είναι ένας μεσήλικας κρυπτομοφυλόφιλος, ο οποίος φτιάχνει μασέλες σε ένα κατάστημα. Όλες του οι σχέσεις περιορίζονται σε πλατωνικής φύσεως ηδονοβλεπτικές περιπτύξεις με νεαρά αγόρια. Όταν γνωριστεί με τον Elder, έναν παραβατικό, βίαιο έφηβο, θα αποκτήσει μια εμμονή μαζί του. Οι δύο άνδρες θα έρθουν πιο κοντά με τον καιρό και η συναναστροφή τους θα έχει αβέβαια αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές.

https://youtu.be/dGxY3tu9mDg

Ταγμένο στον arthouse σκοπό, το ντεμπούτο φιλμ του Ε επιστρατεύει μια σειρά από σκηνοθετικά κλισέ του χώρου, παρατάσσοντάς τα το ένα δίπλα στο άλλο με ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Λιγομίλητο, αποπνικτικό και πάνω απ’ όλα ενδιαφέρον, το ύφος του δίνει υποσχέσεις για ένα λαμπρό μέλλον. Και δεν αναφερόμαστε ακόμα στο παρόν, καθότι σε θέμα πλοκής βγάζει μια ανασφάλεια στο τι ακριβώς θέλει να εκφράσει, με ορισμένα σημεία του να αγγίζουν οριακά το αδικαιολόγητο. Ενώ οι χαρακτήρες του έχουν ψυχή, οι πράξεις τους σε συνδυασμό με την ελλειματική αφήγηση μπερδεύουν ως προς τα αίτια που τους οδηγούν στις επιλογές του, ενώ το παρελθόν τους δε σκιαγραφείται με τον καταλληλότερο τρόπο. Μάλλον θα περάσει δυστυχώς απαρατήρητο λόγω της εβδομάδας που κυκλοφορεί, αλλά οι λίγοι σινεφίλ που επιμένουν ακόμα και αυτές τις μέρες να τιμούν τις «δυσκολότερες» προτάσεις θα δουν ένα υποσχόμενο ξεκίνημα. 


https://youtu.be/D7FBrFUsNAg

Μια Αγελάδα στο Παρίσι (La Vache) *****

Γαλλία, 2016, Έγχρωμο

Σκηνοθεσία: Mohamed Hamidi

 Πρωταγωνιστούν: Fatsah Bouyahmed, Lambert Wilson, Jamel Debbouze

 Διάρκεια: 92’

Ο Αλγερινός αγρότης Fatah δείχνει τεράστια περηφάνια για τη Jacqueline, την αγελάδα του, την οποία θέλει να παρουσιάσει στη διεθνή αγροτική έκθεση του Παρισιού. Όταν τελικά λαμβάνει την πολυπόθητη πρόσκληση, ταξιδεύει στη Μασσαλία μέσω πλοίου και από εκεί διασχίζει τη Γαλλία με τα πόδια. Μέχρι να φτάσουν στο Παρίσι, ο Fatah θα γνωριστεί με πολλούς ανθρώπους και ακόμα περισσότερες καταστάσεις που θα τον γεμίσουν με αξέχαστα στιγμιότυπα. Μια κωμωδία που προσπαθεί να λειτουργήσει σαν ένα εκκεντρικό road movie με καλή καρδιά, αλλά ποτέ δεν καταφέρνει να δώσει αυτό το κάτι παραπάνω. Τα αστεία της παραμένουν προβλέψιμα, όπως και η πλοκή της, δημιουργώντας μια κάποια αίσθηση πως βλέπουμε πράγματα που έχουν ξαναειπωθεί στο παρελθόν. Κάποιες φορές, όμως, δείχνει να έχει μια κάποια πλάκα στα γενικότερα «λεγόμενά» της, αν και αναλογικά το ποσοστό είναι κάπως άνισο. 


https://youtu.be/CTE-kk4gJMo

Χωρίς Παιδιά (Sin hijos) *****

Αργεντινή, 2015, Έγχρωμο

 Σκηνοθεσία: Ariel Winograd

 Πρωταγωνιστούν: Diego Peretti, Maribel Verdú, Guadalupe Manent

 Διάρκεια: 90’

Από τότε που χώρισε, ο Gabriel έχει αφιερώσει τη ζωή του στο μεγάλωμα της οκτάχρονης κόρης του, Sofia, αρνούμενος να ξαναφτιάξει τη ζωή του. Θα αναθεωρήσει, ωστόσο, όταν γνωριστεί με την όμορφη Vicky, η οποία έχει ως κεντρικό κανόνα της ζωής της να μη δεσμευτεί ποτέ με κάποιον άντρα που έχει παιδί. Προκειμένου να την κρατήσει κοντά του, ο Gabriel θα πρέπει να χρησιμοποιήσει διάφορα ψέματα που θα τον οδηγήσουν σε διάφορες θεότρελα γεγονότα. Η συγκεκριμένη κωμωδία καταστάσεων έχει πάρα πολλές ευκαιρίες να κάνει τον κόσμο να γελάσει με δόσεις πικρόχολου μαύρου χιούμορ. Αυτό δε σημαίνει πως τις εκμεταλλεύεται, καταλήγοντας να απογοητεύει όσους περίμεναν μια ταινία που φλερτάρει με το σόκιν στοιχείο. Ως έχει, είναι μια τυπική κωμωδία, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο να την απογειώνει που βλέπεται ευχάριστα, αλλά ως επί το πλείστον ξεχνιέται όταν τελειώσει. 


https://youtu.be/3Y39eAmcO6E

Ραντεβού στην Ελλάδα (Highway to Hellas) *****

Ελλάδα, 2016, Έγχρωμο

 Σκηνοθεσία: Aron Lehmann

 Πρωταγωνιστούν: Christoph Maria Herbst, Αδάμ Μπουσδούκος, Ακύλλας Καραζήσης

 Διάρκεια: 88’

 O τραπεζικός Jörg επισκέπτεται ένα μικρό ελληνικό νησί, προκειμένου να ελέγξει τη λήψη δανείων που πραγματοποιήθηκε πριν από κάποια χρόνια από το δήμο, διότι υποψιάζεται πως οι εγγυήσεις που δόθηκαν είναι ανύπαρκτες. Ο δε συνοδός του στο ταξίδι, ο Πάνος, φροντίζει διαρκώς να αποτρέπει την αίσια έκβαση των ερευνών του. Όσο περισσότερο μένει στο νησί, όμως, ο Jörg αρχίζει να δένεται με τους κατοίκους και το δίλημμα σχετικά με το τι αξίζει να σωθεί, η τράπεζα ή το νησί, οξύνεται. Λαϊκιστική ταινία που θέλει μεν να δείξει συμπόνια για την κατάσταση που ως χώρα διανύουμε τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχει τίποτα να πει με «δικά της λόγια». Αντιθέτως, καταλήγουμε σε ασφαλείς επιλογές που κάποιες φορές (λίγες) λειτουργούν, ενώ άλλες προκαλούν αμηχανία. Το καστ δε μπορεί να αντισταθμίσει το σενάριο, όσες προσπάθειες και αν καταβάλλει.


https://youtu.be/ebyALRLNdpA

Έρωτας αλά Καταλανικά (Ocho apellidos catalanes) 1/2*****

Ισπανία, 2015, Έγχρωμο

 Σκηνοθεσία: Emilio Martínez Lázaro

 Πρωταγωνιστούν: Dani Rovira, Clara Lago, Karra Elejalde

 Διάρκεια: 99’

 Η Amaia χωρίζει με τον Rafa και αυτή τη φορά γνωρίζει τον έρωτα στα μάτια ενός Καταλανού. Ο πατέρας της, Koldo, όμως, δε μπορεί να ανεχτεί το γεγονός ότι η κόρη του, μια Βάσκη είναι ερωτευμένη με έναν Καταλανό και γι’ αυτό θα κάνει έναν τελευταίο ελιγμό σωτηρίας: θα ταξιδέψει στη Σεβίλλη και θα συναντηθεί με τον Rafa, πείθοντάς τον να ταξιδέψουν μαζί και να αποτρέψουν τη συνέχεια της σχέσης της Amaia. Αν η πρώτη ταινία δεν είχε και πολλά να δώσει στο (τουλάχιστον ελληνικό) κοινό, αυτή εδώ η συνέχεια μάλλον δεν απευθύνεται σε σχεδόν κανέναν ακόμα και σε τοπικό επίπεδο. Και αυτό διότι προσπαθεί πάρα πολύ να φανεί αστεία, χωρίς ωστόσο να έχει το παραμικρό ψήγμα χιούμορ. Τα διάφορα ευτράπελα μοιάζουν βγαλμένα από κάποια αμερικάνικη κωμωδία-ξεπέτα ενώ οι πρωταγωνιστές μοιάζουν να διεκπεραιώνουν τους ρόλους τους, τους οποίους αποδίδουν μάλλον άκεφα. Μια ατυχής σύμπτωση το γεγονός ότι ονομάζεται κωμωδία αυτό εδώ το πράγμα.


https://youtu.be/tLn2xGyngSs

Ο Ιδιωτικός Βίος του Μάξουελ Σιμ (La vie très privée de Monsieur Sim)

Γαλλία, 2015, Έγχρωμο

 Σκηνοθεσία: Michel Leclerc

 Πρωταγωνιστούν: Jean-Pierre Bacri, Isabelle Gélinas, Mathieu Amalric

 Διάρκεια: 102’

Η ζωή του Maxwell Sim κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρα μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς έχει μείνει ολομόναχος, χωρίς οικογένεια και φίλους, αποκληρωμένος και χωρισμένος, με μια κόρη που αρνείται να επικοινωνήσει μαζί του. Ξαφνικά η ζωή του δείχνει να φωτίζεται από μια επαγγελματική ευκαιρία, η οποία τον θέλει να γυρνά τη Γαλλία με το αμάξι του πουλώντας οδοντόβουρτσες. ο Maxwell θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία προκειμένου να συναντηθεί με ανθρώπους που γνώρισε και να προσπαθήσει να επανοικοδομήσει τα όσα γκρεμίστηκαν στη ζωή του.


https://youtu.be/fPOamb6d_20

Ο Πιτ και ο Δράκος του (Pete’s Dragon)

ΗΠΑ, 2016, Έγχρωμο

 Σκηνοθεσία: David Lowery

 Πρωταγωνιστούν: Bryce Dallas Howard, Robert Redford, Karl Urban

 Διάρκεια: 103’

Η δασοφύλακας Grace σε μια από τις περιπολίες τις συναντά τον μικρό Pete, ο οποίος τα τελευταία 6 χρόνια ζούσε στο δάσος παρέα με τον φίλο του Elliott. Ο Elliott, όμως, είναι ένας φίλος ασυνήθιστος, καθώς τυχαίνει να είναι δράκος. Με τη βοήθεια του πατέρα της και της κόρης του μυλωνά, Natalie, θα προσπαθήσει να βρει τι συνέβη στο παρελθόν του ορφανού αγοριού, προσπαθώντας να τον προφυλάξει από τα σχέδια του κακόβουλου κυνηγού Gavin.