Τι Φεστιβάλ (Αθηνών και Επιδαύρου) θέλουμε; Το ερώτημα μόνο ρητορικό δεν είναι. Μάλιστα, αναθερμάνθηκε κι έγινε σχεδόν επείγον να απαντηθεί μετά τα πρόσφατα γεγονότα που -μέσα απ’ την προχειρότητα και τους μικροπολιτικούς τακτικισμούς του υπουργείου Πολιτισμού- το σημάδεψαν, ξεκινώντας απ’ την αποπομπή του Γιώργου Λούκου, συνεχίζοντας με την ουρανοκατέβατη έλευση και εξίσου αιφνίδια αποχώρηση του Γιάν Φαμπρ, και καταλήγοντας στην πυροσβεστική ανάληψη των ηνίων του διαχρονικά κορυφαίου εγχώριου πολιτιστικού θεσμού απ’ τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο.
Τι Φεστιβάλ θελουμε, αλήθεια; Οι παραγωγικές καλλιτεχνικές δυνάμεις της χώρας, την ώρα που ακόμα τα πάντα βρίσκονταν πάνω σε κινούμενη άμμο (κανείς δεν ήξερε αν θα γίνει τελικά το Φεστιβάλ, από ποιον και σε ποιες συνθήκες), συναντήθηκαν στο θέατρο «Σφενδόνη» για να μιλήσουν για το φεστιβάλ που θέλουν, για το φεστιβάλ που πρέπει να έχουμε.Στην πρώτη και στη δεύτερη συνάντηση ήταν παρών και ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Στη δεύτερη είχε ήδη αναλάβει τα νέα του καθήκοντα. Οι συναντήσεις συνεχίζονται. Διατυπώθηκαν και διατυπώνονται πολλές γνώμες, υπήρξαν και υπάρχουν διαφωνίες. Η σύνθεσή τους αναμένεται να συνταχθεί και να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Οι νέοι επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου, αύριο Τετάρτη (22/6), στις 6 το απόγευμα, διοργανώνουν στην Πειραιώς 260 συνάντηση που θέτει το ίδιο ακριβώς ερώτημα, ζήτημα σχεδόν υπαρξιακό για τις τάξεις του εγχώριου πολιτισμού, που ωστόσο κατά βάση συνδέεται αποκλειστικά με την (ανύπαρκτη) πολιτιστική πολιτική αυτής της χώρας, η οποία, στην περίπτωση που υπήρχε, θα όφειλε να ορίζει από τον διαφανή τρόπο επιλογής των διευθυντών και διορισμού των Δ.Σ., μέχρι τους άξονες, τα κριτήρια, τα ζητούμενα του καλλιτεχνικού προγράμματος, τη σχέση με την Πολιτεία (αρμόδια υπουργεία), τη φύση των συνεργειών με άλλους θεσμούς, τους εργασιακούς όρους και τις αμοιβές,τις αναγκαίες διασυνδέσεις με την κοινωνία κ.ο.κ.
Στη μεγάλη δημόσια συζήτηση που αισίως ξεκινάει συμμετέχει και η Popaganda θέτοντας το ίδιο ερώτημα σε 15 ιστορικούς και κριτικούς τέχνης, curator, συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς αλλά και θεσμικούς του πολιτισμού.
Απαντούν στις επόμενες σελίδες οι: Γιάννης Λεονταρής, Χρηστος Αγγελάκος, Άντζελα Μπρούσκου, Θεόφιλος Τραμπούλης, Γιάννης Αναστασάκης, Ντένης Ζαχαρόπουλος, Βασίλης Νούλας, Βασίλης Μαζωμένος, Γιάννος Περλέγκας, Mαρία Μαγκανάρη, Ένκε Φεζολάρι, Βασίλης Κουκαλάνι, Λουίζα Κωστούλα (Violet Louise), Φωτεινή Παπαδοδήμα, Κώστας Κουτσουλέλος
Εκδήλωση “Τι Φεστιβάλ Θέλουμε;”, Τετάρτη 22 Ιουνίου, 6μ.μ, Πειραιώς 260.
Εναρκτήρια εισήγηση: Σάββας Πατσαλίδης, Καθηγητής Θεατρολογίας στο ΑΠΘ.
Συμμετέχουν οι: Matthias von Hartz, Καλλιτεχνικός διευθυντής του θερινού φεστιβάλ του Βερολίνου «Foreign Affairs » & Σύμβουλος του ελληνικού φεστιβάλ για τις διεθνείς παραγωγές
Κατερίνα Κοσκινά, Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Βίκυ Μαραγκοπούλου, πρώην Καλλιτεχνική διευθύντρια Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, Γιάννης Σβώλος, Μουσικοκριτικός. Συντονίζει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.