Οι εκλογές για τις 577 έδρες στην Εθνοσυνέλευση της Κάτω Βουλής είναι μια διαδικασία δύο γύρων. Το σχήμα του νέου κοινοβουλίου θα ξεκαθαρίσει μόνο μετά τον δεύτερο γύρο, μια εβδομάδα αργότερα, στις 19 Ιουνίου. Στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας μια εκλογική περιφέρεια κερδίζεται εάν ένας υποψήφιος έχει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων και ταυτόχρονα τουλάχιστον το 25% των εκλογέων.

Ενώ οι εκλογές θα καθορίσουν τη μορφή της πολιτικής της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια, υπάρχει ανησυχία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για την πιθανότητα μεγάλης αποχής ψηφοφόρων.

Οι κάλπες ανοίγουν στην ηπειρωτική Γαλλία στις 8:00 π.μ. (06:00 GMT), αφού οι ψηφοφόροι σε υπερπόντια εδάφη ψήφισαν νωρίτερα το Σαββατοκύριακο.

Το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης είναι αν ο επανεκλεγείς τον Απρίλιο πρόεδρος Μακρόν θα διαθέτει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ως το 2027.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο ηγέτης της αριστερής αντιπολίτευσης La France Insoumise, βλέπει τα ποσοστά του ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις και ελπίζει στο σενάριο της «συγκατοίκησης», ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δηλαδή θα είναι διαφορετικού κόμματος από τον πρόεδρο.

Η γαλλική ακροδεξιά, με επικεφαλής τη Μαρίν Λεπέν, εκπροσωπείται από το Rassemblement National. Η Λεπέν ήρθε δεύτερη κατά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές και ελπίζει να αξιοποιήσει αυτή την επιτυχία και να καταφέρει να εκλέξει τους 15 βουλευτές που απαιτούνται για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας.

Οι κάλπες θα κλείσουν σήμερα στις 21.00 ώρα Ελλάδας, όποτε θα δημοσιοποιηθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα.