Το World Class by Diageo είναι ο σημαντικότερος διαγωνισμός στον κλάδο του ποτού, αναδεικνύοντας ετησίως τον καλύτερο bartender του κόσμου μέσα από διαδικασίες όπου κρίνονται η φιλοξενία, η ευγένεια, η αντίληψη, η ομαδικότητα, η υπομονή, η δημιουργικότητα και το όραμα του κάθε διαγωνιζόμενου.

Το επίπεδο δυσκολίας είναι αρκετά απαιτητικό και εξουθενωτικό, κάνει όμως τους διαγωνιζόμενους να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και να καταφέρουν να προσαρμοστούν στις δεδομένες απαιτήσεις που θα μπορούσαν να συναντήσουν και στο εργασιακό περιβάλλον. Επίσης μέσω της φαντασίας και του challenging χαρακτήρα του, καταφέρνει να πλάθει το κατάλληλο terroir για να προβληθούν νέες ιδέες, δημιουργώντας τάσεις σε ποτά, υλικά και τεχνικές.

Ο διαγωνισμός μετρά συμμετοχές από περισσότερες από 60 χώρες από το 2009 μέχρι και σήμερα και αποτελεί ανεξάντλητη πηγή γνώσεων, ενημέρωσης, έμπνευσης για χιλιάδες bartenders παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Ο φετινός νικητής Πάνος Κανατσούλης (αριστερά) με τον περυσινό νικητή Αλέξη Σιμωνίδη (δεξιά)

Ο Πάνος Κανατσούλης το σήκωσε!

Ο Alex Kratena, ο bartender με τη μεγαλύτερη επιρροή σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδρυτής της εταιρίας P(our), και κριτής στον φετινό ελληνικό τελικό, πιστεύει πως ο διαγωνισμός είναι τόσο επιτυχημένος και γνωστός, όχι μόνο επειδή αποθεώνει την κουλτούρα του fine drinking, αλλά επειδή ενισχύει και ξεχωρίζει όλα τα στοιχεία / εργαλεία στη δουλεία του bartender. «Σήμερα ψάχνουμε διαφορετικά πράγματα, από το πως συνεργάζεσαι με το team σου, μέχρι το πως διαχειρίζεσαι όλο το μπαρ σου», λέει στην Popaganda. «Επίσης ο διαγωνισμός είναι ένα μεγάλο community. Οι διαγωνιζόμενοι γνωρίζονται μεταξύ τους, ανταλλάσσουν ιδέες και επικοινωνούν. Αυτή η αλληλεπίδραση είναι σημαντική. Το σημαντικό όταν μιλάμε για fine drinking είναι να καταλάβουμε ότι πρόκειται για ένα αντικείμενο που βασίζεται σε πολλά στοιχεία. Όταν καταφέρουμε να ισορροπήσουμε όλα αυτά τα στοιχεία, τότε έχουμε βρει την απάντηση»

Ο ίδιος μας επισκέπτεται συχνά για δουλειά και πιστεύει ότι η Ελλάδα κάθε χρόνο ανεβάζει τον πήχη. «Πραγματικά βλέπω τη διάθεση και την εξέλιξη κάθε χρόνο. Τους ενδιαφέρει να βάλουν κάτω τα δεδομένα και να βελτιωθούν. Πάντα λέω σε κάποιον ότι όταν μιλάμε για ταξίδι bar experience, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι από τους must σταθμούς.»

O Πάνος Κανατσούλης με τον David Beatty, European Brand Ambassador της βότκας Ketel One.

Ο φετινός νικητής, όπως αναδείχθηκε από τον τελικό της Τετάρτης είναι ο Πάνος Κανατσούλης από το The Clumsies, ο οποίος διαδέχεται τον Αλέξη Σιμωνίδη (επίσης από το The Clumsies, αν και όταν πέρυσι κέρδισε την πρώτη θέση εργαζόταν στο Theory Bar & More). «Είμαι πολύ συγκινημένος που έκλεισε όλο αυτό το κεφάλαιο και για τη χρονιά που πέρασε. Αρχικά για όλα αυτά που ήρθαν με τη νίκη από το διαγωνισμό, αλλά και για το γεγονός πως παραχώρησα το βραβείο σε φίλο μου»,  λέει ο Αλέξης Σιμωνίδης. Η συμμετοχή του στο World Class και σε παγκόσμιο επίπεδο του έδωσε εφόδια που θα κουβαλάει πάντα με αγάπη. «Το World Class για εμένα έχει διπλή αξία. Αρχικά είναι μια ισχυρή πλατφόρμα εκπαίδευσης, σε ότι πιο σύγχρονο αφορά το μπαρ, από τους κορυφαίους της βιομηχανίας αλλά και μια παγκόσμια πλατφόρμα δικτύωσης. Έχω κάνει φίλους από Γερμανία μέχρι την Ινδία και Μεξικό. Στο φετινό τελικό μου άρεσε ιδιαίτερα το επίπεδο όλων, άλλα και η δυναμική παρουσία bartender από την επαρχία, που προδίδει την συλλογική προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών μας».