Ναι, είναι πραγματική ανακούφιση όταν επιτέλους συναντήσεις ένα μαγαζί εμπνευσμένο, ιδιαίτερο που γεννήθηκε από πραγματική αγάπη και όχι από “τάσεις” και αμιγώς εμπορικό ενδιαφέρον. Γι’ αυτό και το Taverna Catalana είναι γεμάτο κάθε μέρα. Στο μπαρ, στα stools, στα τραπεζάκια και στη πριβέ σάλα ετερόκλητες παρέες -από trendy πιτσιρικάδες ως white collars τύπους και βέρους Κολωνακιώτες απολαμβάνουν την κουζίνα και τις οινικές επιλογές του Βαγγέλη Ρουπακιώτη, ιδιοκτήτη και αστέρα του μαγαζιού. Ο Βαγγέλης είναι παντού. Θα τον δεις να κόβει αλλαντικά και τυριά, να εξηγεί το μενού, να ανοίγει φιάλες, να υποδέχεται τον κόσμο, να σημειώνει τις κρατήσεις. Κι ασφαλώς είναι εκείνος που θα ταξιδέψει για να κάνει γευσιγνωσία σε προϊόντα και κρασιά στην Καταλωνία και έχει εμπνευστεί ένα μενού το οποίο δεν περιέχει μόνο ορεκτικά, αλλά και μερικά πιάτα μαγειρευτά που συνοδεύουν τη πλούσια κάρτα κρασιών.
Εμείς όμως ξεκινάμε με μια δροσερή Montseny, την καταλανική μπύρα που εισάγει η Taverna Catalana. Μπροστά μας κόβονται και τα υπέροχα αλλαντικά· φουέτ, σουμπρασάδα, σαλσιτσόν ιμπέρικ, σεκαλιόνα, τσορίθο ιμπέρικ. “Πήγα για πρώτη φορά το 2005 και ερωτεύτηκα τη κουλτούρα. Είναι η Ελλάδα όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι- οι Καταλανοί είναι οργανωμένοι κι έχουν υπερηφάνεια” μας λέει ο Βαγγέλης πίσω από τη μπάρα. Γι’ αυτό και ολόγυρα, στους τοίχους, θα δεις πολύχρωμες αφίσες από τη Καταλωνία, ακόμα και τη διακήρυξη της Καταλανικής Δημοκρατίας! Εξάλλου, από τη σελίδα του μαγαζιού στο FB πρόκειται σύντομα θα ενημερωνόμαστε για εκδηλώσεις σχετικές με τη κουζίνα και τον πολιτισμό του τόπου.
«Bolets del dia» (μανιτάρια σωτέ με πικάδα, δηλαδή μείγμα ψωμιού με ξηρούς καρπούς και αρωματισμένο λάδι); Λουκάνικό από αγριογούρουνο a la catalana με πατάτες φούρνου και κόκκινες πιπεριές ή μήπως τη φημισμένη Brandada; Ε, τελικά υποκύπτουμε στη τρίτη επιλογή. Κι έρχεται ένα καυτό, λευκό αινιγματικό πιάτο για να αποκαλυφθεί μια αφρώδης, αλλά μεστή στη γεύση κρέμα μπακαλιάρου που αφήνει ελαφρά σκορδάτη επίγευση στον ουρανίσκο. Πιάτα με ασυνήθιστα κρέατα (βουβάλι, αγριογούρουνο και μαυρόνυχο γουρούνι), μανιτάρια (αδυναμία των Καταλανών), μπακαλιάρος βέβαια, τυριά και αλλαντικά που εισάγονται από την Ισπανία και φρέσκα λαχανικά αποτελούν το οπλοστάσιο της κουζίνας που λειτουργεί με δύο Έλληνες και δύο Καταλανούς. «Τα πιάτα μας είναι εμπνευσμένα από τους καταλανούς σεφ Σάντι Σανταμαρία, Τζάουμε Φάμπρεγα και τη συνεργάτιδα μας Λόλα Πουτζ» εξηγεί ο Βαγγέλης που όταν τον ρωτάμε ποιά πιάτα αναπολεί από τον τόπο της νέας του πατρίδας αναφέρει: «δεν τα θυμάμαι όλα με ακρίβεια, ξεχωρίζω όμως τ’ άγρια μανιτάρια που έχω φάει στο Ουλότ, τα κρέατα σχάρας στη La Llesca στη Gracia, το κοτόπουλο στα ξύλα στο El Romani στο Pals της Costa Brava , στον Cal Pep στο Born και πολλά, πολλά άλλα. Α, και βέβαια αξέχαστη είναι και η ανσαϊμάδα που τρώω στον Pons στη Μανόρκα!»
Στο μεταξύ καταφθάνουν οι φλούδες από ψαρονέφρι με δαμάσκηνα, καβουρδισμένα κουκουνάρια και τραγανές γαλλικές πατατούλες, ένα πιάτο που γλυκίζει ευχάριστα από τη σάλτσα, χωρίς ωστόσο να χάνεται η γεύση του κρέατος. Συνεχίζουμε λοιπόν με τη δεύτερη μπύρα και αυτό είναι μια μίνι ιεροσυλία (και δεν είναι ταυτόχρονα, καθώς η μπύρα είναι πολύ καλή), αφού φυλλομετρώντας τη λίστα των κρασιών θα δεις να παρελαύνουν 80 περίπου ελληνικές ετικέτες και 20 ισπανικές, κρασιά που εισάγει ειδικά το Taverna Catalana.
Το μαγαζί γεμίζει. Καθημερινή και όσοι δεν έχουν κάνει κράτηση, δεν βρίσκουν τραπέζι. Το εντυπωσιακό όμως δεν είναι αυτό, είναι ότι πως το Taverna Catalana είναι ένα μέρος πραγματικά χαρούμενο. Ίσως το κλίμα να υπαγορεύεται και από τη Καταλανική μουσική που παίζει δυνατά και φαίνεται να λύνει τα κολλάρα. Εδώ συχνάζουν κι άνθρωποι που εργάζονται στη γύρω περιοχή, ανάμεσά τους και δικηγόροι, συνάδελφοι του Βαγγέλη ο οποίος διατηρεί ακόμα το δικηγορικό του γραφείο. Και μην φανταστείτε απλές αστικές υποθέσεις, σημειώστε εργατικό (το χιτ της εποχής) και…ποινικό δίκαιο. Όμως ευτυχώς για εμάς ο Βαγγέλης πήρε όμως την απόφαση να ακούσει και τη καρδιά του που χτυπάει πια καταλανικά.
-Κάθε Δευτέρα το Taverna Catalana δεν σερβίρει το κανονικό του μενού, αλλά pinchos (μεζεδάκια από ψωμάκι σε δεκαπέντε παραλλαγές) και κρασί.
– Την Crema Catalana που καραμελώνεται μπροστά μας θα τη βρείτε μόνο το Σαββατοκύριακο.
-Και μην ξεχάσετε καλού- κακού να κλείσετε τραπέζι.
Taverna Catalana, Σίνα 9, Κολωνάκι, τηλ. 210 3610447