Πόσο διατεθειμένοι είστε να πληρώσετε στο όνομα της υψηλής γαστρονομίας; Θεωρείτε ότι το φαγητό είναι κουλτούρα, τέχνη ή απλά μια βιοτική ανάγκη που πρέπει να καλύπτεται; Πρακτικά ίσως ισχύει η τελευταία πρόταση αλλά θεωρητικά και ίσως αντιμετωπίζοντας το σαν μια γενικότερη αντίληψη ότι εκτιμάμε τα ωραία πράγματα σε βάθος, το καλό φαγητό είναι μια μορφή τέχνης, η οποία δέχεται κριτική και φυσικά να ανταμείβεται. Εν προκειμένω ανταμοιβή θεωρούνται τα ακριβοθώρητα αστέρια Michelin και μια θέση στη λίστα με τα πιο ακριβά –αλλά σαφώς καλύτερα- εστιατόρια στο κόσμο. Από τη μια άκρη του πλανήτη στην άλλη, από την Ιαπωνία και τη Νέα Υόρκη, μέχρι το Λονδίνο και την Ελβετία, τα καλά εστιατόρια –που προτείνονται για υψηλά βαλάντια- αξίζουν από κάθε άποψη.

Kitcho, Κιότο 

Kitcho

Kitcho

Ένα γεύμα στο Kitcho αποτελεί την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία γιαπωνέζικης κουζίνας. Σεφ είναι ο σπουδαίος και πολυβραβευμένος Kunio Tokuoka, ο οποίος πιστεύει ότι κάθε πιάτο που σερβίρεται στους πελάτες πρέπει να είναι ένα έργο τέχνης και πλήρες αντιπροσωπευτικό της Γιαπωνέζικης κουλτούρας. Ένα πλήρες γεύμα κοστίζει περίπου 445 ευρώ το άτομο, αλλά σύμφωνα με τον σεφ, αξίζει μέχρι και τη τελευταία δεκάρα.

Le Maurice, Παρίσι 

Le Maurice

Le Maurice

Ο γνωστός σεφ Alain Ducasse κατάφερε να βρεθεί στη συγκεκριμένη λίστα δύο φορές φέτος. Στο Le Maurice στο Παρίσι, καταφέρνει να φτιάξει ένα υπέροχο μενού, το οποίο όμως κοστίζει πολύ. Το φαγητό κοστίζει χαλαρά γύρω στα 380 ευρώ για βραδινό ενώ το μεσημεριανό κυμαίνεται περίπου στα 130 ευρώ- χωρίς τα ποτά, το φόρο και το φιλοδώρημα. Το φαγητό είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικό ενώ η ατμόσφαιρα είναι αδιαμφισβήτητα φανταστική καθώς έχει βασική πηγή έμπνευσης το Salon De La Paix από τις Βερσαλίες.

Masa, Νέα Υόρκη

Masa

Masa

Βρίσκεται στο Time Warner Center στη καρδιά της Νέας Υόρκης, και αποτελεί ίσως μια από τις πιο πολυτελείς εμπειρίες για δείπνο που μπορεί να έχει κανείς στο «Μεγάλο Μήλο». Ο σεφ Masa Takayama, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Tochigi της Ιαπωνίας, δημιουργεί ιδιαίτερα πιάτα στο εστιατόριο – το οποίο έχει βραβευθεί με τρία αστέρια Michelin. Κοστίζει περίπου 335 ευρώ το άτομο χωρίς τα ποτά, το φιλοδώρημα ή το φόρο και αποτελεί την απόλυτη εμπειρία Ιαπωνικού γεύματος. Επίσης η κράτηση κοστίζει 148 ευρώ το άτομο!

Maison Pic, Βαλένς

Maison Pic

Maison Pic

Το Maison Pic είναι ένα θρυλικό γαλλικό εστιατόριο στη Βαλένς (σχετικά κοντά στη Λυών), το οποίο έχει και αυτό βραβευτεί με τρία αστέρια Michelin. Η σεφ Anne-Sophie Pic στην κουζίνα κάνει θαύματα, όπως ακριβώς ο πατέρας της, Jacques Pic και ο παππούς της Andre Pic πριν από αυτήν (οικογενειακή παράδοση και στην επιτυχία, αφού και εκείνοι είχαν βραβευτεί με τρία αστέρια Michelin αντίστοιχα). Για την απόλυτη εμπειρία στο εστιατόριο, οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν το Collection Pic μενού, το οποίο κοστολογείται περίπου 330 ευρώ το άτομο.

Aragawa, Τόκυο

Aragawa

Aragawa

Ειδικότητα του είναι τα καθαρόαιμα βοοειδή από την περιοχή Tajima, τα οποία εκτρέφονται για παραπάνω από 28 μήνες, στην περιοχή Sanda της νομαρχίας Hyogo, όπου μόνο ζώα τα οποία πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές επιλέγονται για το περίφημο μοσχάρι Sanda, σύμφωνα με το εστιατόριο. Οι τιμές είναι αστρονομικές και ένα γεύμα μπορεί να κοστίσει 275 ευρώ.

Ithaa, Μαλβίδες

201210151210031350273783001823100

Το Ithaa βρίσκεται 5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει μια πολύ καλή οπτική του ζωντανού κοραλλένιου βυθού. Το μενού είναι ευρωπαϊκού γαστρονομικού προσανατολισμού και αποτελείται από έξι πιάτα γευσιγνωσίας, τα οποία συνδυάζονται με σαμπάνια. Εμβληματικά πιάτα είναι το χαβιάρι Malossol Imperial (ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως) με κρέμα και ένα είδος τηγανίτας από πατάτα. Επίσης βασιλικό ψάρι με κίτρινη ουρά σε συνδυασμό με ριζότο με σαφράν και σαμπάνια και αφρό από μαύρο βούτυρο. Όλο αυτό κοστίζει περίπου 240 ευρώ το άτομο (μαζί με 10% επιπλέον χρέωση για το σέρβις και ένα 8% για το φόρο), αλλά το εστιατόριο περιλαμβάνει και ένα μενού των 4 πιάτων, το οποίο είναι κάπως πιο φτηνό (γύρω στα 93 ευρώ το άτομο).

Hotel De Ville, Crissier, Ελβετία. 

Hotel De Ville

Hotel De Ville

Το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin ανήκει στο ζεύγος Benoit και Brigitte Violier και έχει μια πολύ γνωστή και πλούσια ιστορία από τους θρυλικούς σεφ που έχουν περάσει από εκεί τα τελευταία 40 χρόνια. Μερικά χαρακτηριστικά πιάτα στο μενού είναι οι ντομάτες Scarlet με χαβιάρι Imperial Ossetra καθώς και μοσχάρι Salers ψημένο με άγριες πιπεριές και φρέσκα φύλλα σαλάτας. Το άτομο θα πληρώσει περίπου 235 ευρώ.

Alain Ducasse: The Dorchester, Λονδίνο 

Alain Ducasse at The Dorchester

Alain Ducasse at The Dorchester

Η Λονδρέζικη παραλλαγή του εστιατορίου του Alain Ducasse βρίσκεται μέσα στο πολυτελές ξενοδοχείο The Dorchester. Το μενού έχει δημιουργηθεί από το σεφ Joselyn Herland, βασίζεται στα εποχιακά υλικά και αποτελείται από πιάτα όπως σούπα καραβίδας βελουτέ, Ιρλανδικό αχινό και σοταρισμένα καλαμαράκια. Το μενού κοστίζει περίπου 215 ευρώ το άτομο και το προσωρινό μενού (που αλλάζει) κοστίζει περίπου 145 ευρώ το άτομο χωρίς τα ποτά.

Michel Bras Toya, Τόγια

Michel Bras Toya

Michel Bras Toya

Βρίσκεται στην ακτή της νήσου Hokkaido στην Ιαπωνία, έχει θέα την απίστευτη ηφαιστειογενή λίμνη Toya και είναι ένα εξαιρετικό εστιατόριο με γαλλική κουζίνα. Ο Cedric Bourassin είναι ο τωρινός σεφ και υπεύθυνος του εστιατορίου και έχει δημιουργήσει ένα μενού χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα βάζοντας μια γαλλική πινελιά. Το πιο ακριβό μενού στο εστιατόριο κοστίζει 215 ευρώ το άτομο.

Schloss Schauenstein, Fürstenau, Ελβετία

Schloss Schauenstein

Schloss Schauenstein

Βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο Ελβετικό κάστρο και είναι ανάμεσα στα 50 καλύτερα εστιατόρια παγκοσμίως για το 2013 σύμφωνα με το περιοδικό Restaurant. Σεφ είναι ο Andreas Caminada, ο οποίος κρατάει το τιμόνι του βραβευμένου με τρία αστέρια Michelin εστιατορίου και δημιουργεί πιάτα βασισμένα στην τοπική κουζίνα. Επίσης έχει μια εκπληκτική λίστα κρασιών, ενώ ο σομελιέ του έχει βραβευτεί ως ο καλύτερος σομελιέ εστιατορίου στο κόσμο από τον οδηγό Gault- Millau. Ένα γεύμα κοστίζει περίπου 200 ευρώ το άτομο.