Το Tirbouson άνοιξε τον Νοέμβριο του 2007 κι από τότε μας σερβίρει ελληνικές, λίγο πειραγμένες, γεύσεις στον χώρο ενός παλιού μηχανουργείου που μεταμορφώθηκε σε ένα φωτεινό, καλόγουστο εστιατόριο. Υπάρχουν αντικείμενα από τον πρότερο βίο του χώρου που λειτουργούν πια ως στοιχεία διακόσμησης, όπως ο γερανός, που «στην προηγούμενη ζωή του» σήκωνε λάδια.
Η Σωτηρία Μάργαρη μου εξηγεί ότι η διακόσμηση και οι κατασκευές –όπως οι άψογες ντουζιέρες-φωτιστικά και ο φοβερός πολυέλαιος με τα γυάλινα μπουκάλια– φέρουν την οικογενειακή της σφραγίδα, κοινώς τα έχουν φτιάξει μόνοι τους, όπως και τα πιάτα της κουζίνας, καθώς ο πεθερός της και ο σύζυγός της είναι οι μάγειρες του μαγαζιού. Μοναδική εξωτερική παρέμβαση, αλλά απολύτως ταιριαστή με τον χώρο είναι η σύνθεση με τα πιάτα του εικαστικού Γιώργου Τσεριώνη.
Πρόκειται για ελληνικές συνταγές ελαφρώς εκσυγχρονισμένες ώστε να ξεφεύγουν από το τυπικό, και ίσως αναμενόμενο, φαγητό της ταβέρνας. Οι πρώτες ύλες προέρχονται από μικρούς παραγωγές ανά την Ελλάδα πχ το λουκάνικο από την Καρδίτσα, η φάβα είναι από τον Φενεό όμως φτιάχνεται σοτέ με ντομάτα, φρέσκο κρεμμύδι και κάππαρη σύμφωνα με την τρόπο που μαγειρεύεται στη Σαντορίνη και σερβίρεται ζεστή. Επιπλέον, οι πατάτες φτιάχνονται όπως στην Μάνη δηλαδή πρώτα βράζονται με την φλούδα και μετά χοντροκομμένες όπως είναι τηγανίζονται ενώ τα σουτζουκάκια μαγειρεύονται με τον παραδοσιακό σμυρνέικο τρόπο.
Στα πιάτα ημέρας –τα οποία εναλλάσσονται ανάλογα με το αν υπάρχουν τα φρέσκα εποχικά υλικά και τις καιρικές συνθήκες πχ τις πιο κρύες ημέρες είναι πιο πιθανό να πετύχεις τη βελουτέ κολοκυθόσουπα- βλέπω δέκα προτάσεις. Μεταξύ αυτών την εξαιρετική σιφνέικη ρεβυθάδα και το καταπληκτικό huevos rancheros, το «ψαρωτικό», όπως το χαρακτηρίζει πιάτο, του Tirbouson, που βασίζεται σε μεξικάνικη συνταγή αλλά έχει προσαρμοστεί στον ελληνικό ουρανίσκο. Πρόκειται για δύο πίτες στη σχάρα που έχουν πάνω τους αβγά μάτια με σάλτσα ντομάτας λίγη πικάντικη, σοταρισμένες πιπεριές και τριμμένη φέτα. Δοκιμάστε το!
Στο οινικό κομμάτι τώρα αξίζει να πούμε ότι το λευκό κρασί χύμα ποικιλίας saunignon blanc με riesling που σερβίρουν στο Tirbouson είναι βιολογικό από Καστοριά και πέρυσι στο Οινόραμα βραβεύτηκε ως το καλύτερο χύμα κρασί .
Στα θετικά του μαγαζιού είναι ότι βρίσκεται μεν κοντά στο μετρό του Κεραμεικού αλλά δεν είναι μέσα στον χαμό που επικρατεί στο Γκάζι. Μεταξύ Γκαζιού και Μεταξουργείου το Tirbouson είναι μια καλή λύση για όσους θέλουν ένα πιο ήρεμο και ζεστό καταφύγιο –όπως πολλοί ηθοποιοί που το προτιμούν για φαγητό μετά την παράστασή τους– ή όσοι έρχονται από άλλες γειτονιές της Αθήνας και δεν θέλουν να ζοριστούν με το παρκάρισμα.
Στο Tirbouson δεν είναι απαραίτητο να πας μόνο όταν πεινάς. Μπορείς να πιείς από νωρίς τον καφέ σου κι όταν νυχτώσει το ποτό σου, κάνουν και ωραία κοκτέιλ.
Tirbouson, Κωνσταντινουπόλεως 104, τηλ. 21 0341 0107. Ωράριο: Καθημερινά από τις 18:00, Σάββατο και Κυριακή από τις 14:00. Δευτέρα κλειστά.