Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Το κορίτσι με το Σπίρτο έχει ανοίξει ένα ιδιαίτερο καφενείο στο Μαρούσι

Με αντίκες για διακόσμηση, ατμόσφαιρα σπιτιού και πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
Φωτογραφίες: Χριστίνα Αγγελακοπούλου
1

Η Νάντια, ιδιοκτήτρια του καφενείου-πολυχώρου «Το Σπίρτο» στο Μαρούσι.

Μία παλιά γραφομηχανή, μία κινηματογραφική μηχανή προβολής-αντίκα, ένα ποδήλατο με λαμπιόνια, ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, ο Λούκυ Λουκ και μερικά Playmobil να παρατηρούν τα τεκταινόμενα. Το «Σπίρτο» είναι ένα πολύ ιδιαίτερο καφενείο-πολυχώρος, που υπάρχει εδώ και δύο χρόνια στον αριθμό 81 επί της Βασιλίσσης Σοφίας στο Μαρούσι (ακριβώς απέναντι από την Πλατεία Ηρώων). Η Νάντια, είναι η ιδιοκτήτριά του κι έχει κάθε λόγο να είναι υπερήφανη γι’ αυτό. 

«Ουσιαστικά, το Σπίρτο προέκυψε από το πουθενά. Έχω σπουδάσει τουριστικές επιχειρήσεις και δούλευα ως υπάλληλος σ’ ένα τουριστικό γραφείο. Όμως, οι συνθήκες εργασίας ήταν πάρα πολύ δύσκολες. Χαμηλοί μισθοί, άπειρες ώρες δουλειάς με πολλές υπερωρίες, περικοπές, κακές σχέσεις με το αφεντικό. Ώσπου μια μέρα παραιτήθηκα. Δεν ήξερα και δεν είχα σκεφτεί καν το επόμενο επαγγελματικό βήμα. Απλώς, εκείνη τη στιγμή, αυτό που ήθελα ήταν να φύγω. Και το έκανα. Αμέσως ένιωσα ελεύθερη, κι ας μην ήξερα τι θα έκανα, πώς θα επιβίωνα. Όταν ηρέμησα, είπα ότι θέλω να κάνω κάτι που θα βλέπω ανθρώπους να γελάνε. Μετά από δύο εβδομάδες σκέψης και αναζήτησης, αποφάσισα ότι αυτό το κάτι που ήθελα ήταν ένας χώρος που θα μπορούσα να έχω και να έρχονται οι άνθρωποι, να τους βλέπω να περνάνε καλά, να γελάνε, να διασκεδάζουν. Σε ένα μήνα, από τη στιγμή που έφυγα από το γραφείο, είχα ήδη νοικιάσει το μαγαζί και είχα αρχίσει να το φτιάχνω».

Και κάπως έτσι, αλλάζει ρότα. Από εκεί που ταξίδευε τον κόσμο με τουριστικά πακέτα και εισιτήρια, άρχισε να σκέφτεται πώς θα μπορούσε να τον «ταξιδεύει» μέσα από ένα όμορφο και οικείο περιβάλλον. Με πολλή αγάπη και όρεξη για τη νέα της αρχή και με προσωπικό γούστο, επέλεξε τα χρώματα για τους τοίχους, βρήκε παλιά αγαπημένα αντικείμενα, τον υπόλοιπο εξοπλισμό, και δημιούργησε ένα χώρο με προσωπικότητα, άποψη και χαρακτήρα. Ό,τι, δηλαδή, βρίσκει κάποιος σ’ ένα αυθεντικό στέκι.  

16
6
7

«Αυτό που είχα στο μυαλό μου ήταν το πώς θα ήθελα εγώ να είναι ένας χώρος μόλις μπαίνω μέσα. Βασικά, ήθελα να μπαίνω και να είναι σαν στο σπίτι μου. Να νιώθω οικεία και εγώ αλλά και όλοι όσοι μπαίνουν εδώ μέσα. Πολλοί μας ρωτάνε αν το έχει διακοσμήσει επαγγελματίας. Αλλά, τα φτιάξαμε όλα μόνοι μας σιγά-σιγά. Σκεφτόμασταν, τι πάει εδώ; Τι ταιριάζει εκεί; Κάπως έτσι. Και τα περισσότερα διακοσμητικά αντικείμενα που υπάρχουν εδώ, είναι αντίκες που έχω πάρει από την οικογένειά μου, από συγγενείς και φίλους. Ας πούμε, αυτή τη γραφομηχανή την είχε η μαμά μου όταν σπούδαζε γραμματέας. Η μηχανή προβολής, που βρίσκεται κάτω, είναι του παππού μου από το ’50. Όλα τα αντικείμενα έχουν κάτι προσωπικό, γι’ αυτό και είμαι συναισθηματικά δεμένη μαζί τους». 

Καθόμαστε στο μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι που βρίσκεται στο πατάρι. Εδώ, η ατμόσφαιρα είναι τελείως διαφορετική απ’ ό,τι στο κάτω επίπεδο του μαγαζιού. Αποπνέει σπιτική ζεστασιά και ηρεμία, διαθέτει βιβλία σύγχρονης και κλασικής λογοτεχνίας για όποιον θέλει να διαβάσει, ενώ αρκετοί είναι κι εκείνοι που το προτιμούν ως χώρο μελέτης ή εργασίας. 

«Στο πατάρι δεν έβαλα πολλά τραπέζια επίτηδες. Ήθελα να είναι πιο παρεΐστικο και άνετο. Έρχονται πολλοί φοιτητές και διαβάζουν εδώ, μιας και είναι πιο ήρεμα, αλλά και μεγαλύτεροι που κάνουν επαγγελματικά meetings. Η Παρασκευή, για παράδειγμα, είναι η μέρα των σκηνοθετών μας. Οι σκηνοθέτες που κάνουν μάθημα στον Δήμο, έρχονται εδώ μία φορά την εβδομάδα, γύρω στα 10-12 άτομα, κάθονται στο πατάρι και συζητάνε για το τι θα κάνουν. Τους εμπνέει ο χώρος». 

Είτε θες να πιεις είτε να φας, στο μενού του Σπίρτου θα βρεις επιλογές για όλες τις ώρες και σε προσιτές τιμές. Από καφέ, τσάι, σοκολάτα, μπύρα, ρακόμελο κ.α., μέχρι ελληνικούς παραδοσιακούς μεζέδες (με έμφαση κυρίως στους κρητικούς όπως π.χ. ντάκος, απάκι κ.α.). Δοκιμάζω ζεστή σοκολάτα. Με αρκετή δόση σιγουριάς, λέω στη Νάντια ότι η σοκολάτα θα πρέπει να είναι το δυνατό σημείο του Σπίρτου. «Κι όμως, όχι!», μου απαντάει γελώντας. «Η σπεσιαλιτέ μας είναι ο ελληνικός καφές. Γίνεται στη χόβολη και σερβίρεται με λουκουμάκι –όπως στα παλιά τα χρόνια– ή με σπιτικό γλυκό του κουταλιού. Επίσης, κάνουμε καταπληκτικό οινόμελο. Έχουμε εξελίξει τη συνταγή του αλλά δε σου λέω το μυστικό μας!». 

26
25

Από το καλά κρυμμένο μυστικό του οινόμελου, πάμε στα live της Τετάρτης. Κάθε Τετάρτη είναι διαφορετική στο Σπίρτο. Θα ακούσεις ζωντανά από rock μέχρι jazz, και από ρεμπέτικα μέχρι κρητικά, έντεχνα και λαϊκά. Θα δεις από φλαμένκο μέχρι έκθεση ζωγραφικής, κοσμήματος, bazaar και ό,τι άλλο προκύψει. Γενικά, φιλοξενεί ό,τι του αρέσει, χωρίς να περιορίζεται. Πειραματίζεται κι εσύ, απλώς, επιλέγεις αυτό που σου ταιριάζει.

Αφού έχω ακούσει την ιστορία του Σπίρτου, ρωτάω τη Νάντια με ποιόν τρόπο αυτό άλλαξε τη ζωή της. «Χμμμ… (χαμογελάει). Προς το καλύτερο πάντα, δεν το συζητάω. Αλλιώς δε θα το είχα συνεχίσει. Με γεμίζει, είμαι χαρούμενη, είμαι ήρεμη πλέον. Δεν έχω μέρα που να κάθομαι, δεν έχω χρόνο να δω τους φίλους μου και την οικογένειά μου, αλλά με γεμίζει. Δουλεύω κάθε μέρα και σχεδόν όλη μέρα, αλλά είναι αυτό που θέλω. Και εννοείται πώς από την πρώτη μέρα –και συνεχίζεται μέχρι σήμερα– βλέπω κόσμο να γελάει». 

«Το Σπίρτο», Βασιλίσσης Σοφίας 81, Μαρούσι, τηλ. 211-406.04.24 // Δευτ.-Παρ.: από τις 10:00 π.μ. / Σαββ. & Κυρ.: από τις 11:00 π.μ. // facebook page

 

21
42
35
38
30
22
19
13
14
8
3
5
 

POP TODAY
ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΤΕΧΝΕΣ
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.