Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΓΕΥΣΗ

Στο Ergon House, ψωνίζεις, τρως, πίνεις και αν νιώσεις κούραση, κοιμάσαι κιόλας

Το πρωτό foodie hotel στον κόσμο που έχουν πρόσβαση όλοι, ένοικοι και μη, βρίσκεται στην Αθήνα, επικεντρώνεται στην φρέσκια και δυσεύρετη πρώτη ύλη και επικεντρωμένο στο ελληνικό φαγητό πλαισιώνει τη φιλοξενία που προσφέρει.
Φωτογραφίες: Ιωάννα Ρουφοπούλου, Ελένη Καραβέλατζη, Άρης Ράμμος

Τρώμε, κοιμόμαστε, και ξανά από την αρχή, πρόκειται για ανθρώπινες ανάγκες που πρέπει να ικανοποιούνται καθημερινά είτε βρισκόμαστε στην έδρα μας είτε ταξιδεύουμε εκτός αυτής προς εξερεύνηση άλλων πόλεων και τόπων.

Το “Eat. Sleep. Repeat.”είναι το μότο ενός νέου εντυπωσιακού εγχειρήματος στην Αθήνα που εμπνεύστηκαν άνθρωποι νέοι σε ηλικία που δεν υστερούν εμπειρίας στον κλάδο που απασχολούνται, κάθε άλλο μάλιστα όπως δείχνει η μέχρι τώρα πορεία τους.  

Αποτελώντας την τρίτη γενιά στην αγορά των τροφίμων, ο Γιώργος και ο Θωμάς Δούζης βρίσκονται πίσω από την Ergon κι έχουν καταφέρει σήμερα να έχουν παρουσία με 16 καταστήματα και εστιατόρια σε Ελλάδα, Αγγλία και Βέλγιο ενώ σύντομα αναμένεται να ανοίξουν δύο ακόμη στην Κύπρο.

Τα δύο αδέρφια από τη Θεσσαλονίκη έκαναν τα πρώτα τους βήματα με τη διανομή προϊόντων μικρών παραγωγών το 2004. Έχοντας αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους καλύτερους των παραγωγών, το 2007 έβαλαν την ετικέτα Ergon σε custom ελληνικά προϊόντα ενώ το 2011 δημιούργησαν το πρώτο τους κατάστημα.

Κι όμως, αυτά τα ράφια βρίσκονται μέσα σε ένα ξενοδοχείο.

Το 2013 επεκτάθηκαν για πρώτη φορά εκτός συνόρων, στο Λονδίνο ενώ το 2015 εγκαινίασαν το Ergon Agora στη Θεσσαλονίκη.  Τα τελευταία 15 χρόνια δημιουργούν χώρους επικεντρωμένους στην ανώτερης ποιότητας και δυσεύρετη πρώτη ύλη ενώ η υπογραφή Ergon αποτελεί πλέον σημαντικό και αναγνωρισμένο brand name.

Εκτός όμως από το φαγητό που γνωρίζουν καλά, αυτή τη φορά αποφάσισαν να παρουσιάσουν κάτι το πρωτοποριακό. Σίγουρα, πολλά είναι τα ξενοδοχεία του εξωτερικού που έχουν μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για τη γεύση. Έχουμε συνηθίσει το food & beverage ως κομμάτι της φιλοξενίας και όχι το ανάποδο. Το Εrgon Ηouse ήρθε λοιπόν να αντιστρέψει αυτό το κλάσμα.

Το Ergon House βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως στο Σύνταγμα.

Είναι το πρωτό foodie hotel στο οποίο το φαγητό πλαισιώνει την φιλοξενία.

Είναι το πρώτο boutique ξενοδοχείο της Αθήνας που είναι πραγματικά προσβάσιμο σε όλους, ενοίκους και μη.

Το κτίριο στον αριθμό 23 της οδού Μητροπόλεως, εκεί που μέχρι πρόσφατα στεγαζόταν το Ινστιτούτο Θερβάντες, αυτός ο χώρος  3.600 τετραγωνικών μέτρων ήταν το έναυσμα για να εμπνευστούν τα αδέρφια Δούζη τη σημερινή πολύπλευρη αξιοποίησή του, για να δημιουργήσουν το πρώτο foodie hotel στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.

«Πιστέψαμε ότι ο συνδυασμός της φιλοξενίας με την αγορά θα κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον για τον επισκέπτη κι έτσι συμβαίνει όπως δείχνουν οι πρώτες μέρες λειτουργίας μας. Ο Αθηναίος χρησιμοποιεί το Ergon ως σούπερ μάρκετ αλλά και ως προορισμό για να φάει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Ο τουρίστας της πόλης ξεκουράζεται στα δωμάτια και ψωνίζει από την αγορά στο ισόγειο. Είναι ενδιαφέρον για εμάς ότι ο καθένας αξιοποιεί τους χώρους και τις παροχές μας διαφορετικά ενώ παράλληλα διατηρείται η ισορροπία και η αρμονία μεταξύ των χρήσεων», όπως διαπιστώνει ο Θωμάς Δούζη.

Στο Ergon House μπορούμε να ψωνίσουμε τα πιο εκλεκτά προϊόντα για να μαγειρέψουμε στο σπίτι, ή ακόμα και να φάμε εκεί, πιάτα με φρέσκα βότανα και λαχανικά που καλλιεργούνται στον κάθετο κήπο του ξενοδοχείου.

Το Ergon House λοιπόν δεν είναι απλώς ένα boutique ξενοδοχείο 38 δωματίων, 4 διαφορετικών τύπων ή ένα ακόμα ντελικατέσεν της Αθήνας. Είναι μια πλήρης αγορά, είναι κρεοπωλείο και ιχθυοπωλείο, μανάβικο και αρτοποιείο, είναι ένα πραγματικά προσιτό εστιατόριο που από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ μαγειρεύει την πρώτη ύλη που συγκεντρώνει στα ράφια του και μας τη σερβίρει.

Σημαντικό είναι πως ο διαχωρισμός των λειτουργιών της αγοράς και του ξενοδοχείου δεν γίνεται με αμήχανο τρόπο ώστε να νιώθουμε εξωτερικοί παρατηρητές του χώρου όταν ψωνίζουμε ή γευματίζουμε εκεί όπου άλλοι ξεκουράζονται. Η υποδοχή του ξενοδοχείου βρίσκεται στον πρώτο όροφο και δεν την προσεγγίζουμε από την κεντρική είσοδο. 

Στο foodie hotel της Αθήνας μπορούμε να αγοράσουμε ακόμα και φρέσκα ψάρια.

Ή απλώς να απολάυσουμε τον κάφε μας από την κορυφαία του είδους εταιρεία της Taf.

Συνδυάζοντας λοιπόν τις τάσεις, τα εκλεπτυσμένα θεματικά ξενοδοχεία που εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο στην Αθήνα -παρά την εξάπλωση του airbnb- την επιστροφή στις ρίζες μας όσον αφορά το φαγητό και την ανάγκη μιας πόλης που κινείται με γρήγορους ρυθμούς να βρίσκει συγκεντρωμένη όλη την καλή πρώτη ύλη που θέλει να πάρει σπίτι της, το Εrgon Ηouse έχει συγκεντρώσει  σχόλια θαυμασμού από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του.

Μια άλλη τάση που αυτή τη στιγμή επικρατεί στην Αθήνα είναι οι μικροί, ψαγμένοι χώροι «και εμείς σίγουρα δεν είμαστε αυτό, έχουμε διαφορετική κλίμακα και προσέγγιση. Ταυτόχρονα με αυτούς τους χώρους, το τουριστικό προϊόν που δημιουργείται πρέπει να τροφοδοτηθεί από πράγματα για τα οποία θα είμαστε περήφανοι, από μέρη στα οποία θα πάμε έναν επισκέπτη και θα του πούμε “δες κι εμείς τι κάνουμε στην Αθήνα” κι ας μην είναι απαραίτητα η προσωπική μας επιλογή όταν θέλουμε να βγούμε έξω. Μπορεί, για παράδειγμα, να ανήκουμε σε εκείνους που δεν αξιοποιούμε ποτέ τους ελεύθερους χώρους του Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κάνοντας τη βόλτα μας εκεί αλλά είμαστε περήφανοι που υπάρχει. Το θεμιτό είναι να συνυπάρχουν αρμονικά οι μικροί χώροι με τους μεγαλύτερους κι αυτό ευτυχώς συμβαίνει στην Αθήνα».

To Ergon House προσφέρεται για brunch…

αλλά και φαγητό καθ’ όλη τη διάρκειά της ημέρας έως τις 12 το βράδυ.

Καταλαβαίνω ότι τα αδέρφια Δούζη ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι που προς τα έξω θα διαδοθεί μέσω του Lonely Planet, που δεν θα μπει τόσο εύκολα σε έναν οδηγό όπως αυτοί του likealocal.com, κάτι που συνέβη αφού το Ergon House υπάρχει ήδη σαν πρόταση στον πρώτο και δημοφιλή ταξιδιωτικό οδηγό ως ένα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφθεί κανείς στην Αθήνα.

Με 3.000 κωδικούς, στην αγορά του Ergon House (που μας αφορά περισσότερο ως ντόπιους) θα βρείτε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε σε πρώτη ύλη και προϊόντα που δεν υπάρχουν, αυτά εξάλλου είναι και η καρδιά της εταιρείας. Το γεγονός ότι τα είδη μαναβικής είναι ολόφρεσκα μπορείτε να το καταλάβετε κατά την είσοδό σας, κοιτώντας προς τον κάθετο κήπο στα δεξία σας που είναι φτιαγμένος από βρώσιμα λαχανικά και βότανα τα οποία χρησιμοποιούνται και στην κουζίνα του εστιατορίου.

Να και μια εικόνα της ρεσεψιόν.

Όσο για την κουζίνα, το brunch, το μεσημεριανό και το βραδινό μενού περιλαμβάνουν ελληνικές συνταγές αλλά και δημιουργικές πινελιές. Στους καταλόγους θα συναντήσετε από αυγά μάτια με στάκα Χανίων σε ζυμωτό ψωμί (9,50 ευρώ), σουτζουκάκια (9 ευρώ) αλλά και black angus σε brioche με μπέικον Δράμας και αθηναϊκή κρέμα μπλέ τυρίου (15 ευρώ), πέτουρα Αραβησσού με ραγού (11,50 ευρώ) κι ένα πεϊνιρλί shakshuka με γραβιέρα (11,50 ευρώ) αλλά κι έναν μουσακά παραδοσιακό στα πιάτα ημέρας. Σερβίρει pancakes σε διάφορες παραλλαγές (από 8 ευρώ) αλλά και μπουγάτσες κοζανίτικες (4,50 ευρώ), ένα τσουρέκι Θεσσαλονίκης στον φούρνο με λευκή σοκολάτα και κρέμα κάστανο (8 ευρώ) μεταξύ πολλών άλλων. 

Και επιστρέφουμε στο φαγητό…

και το γλυκό φυσικά, στις συνταγές του Ergon House που βασίζονται στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα.

Στο γυάλινο αίθριο 25 μέτρων που πλημμυρίζει με φυσικό φως  έχει προκύψει μια συνάντηση κορύφαιων στο είδος τους δημιουργών. Η τοιχογραφία με τη θεά Άρτεμις έχει γίνει από τον INO ενώ οι Βeetroot έχουν σχεδιάσει τη δική τους εμπνευσμένοι από τον λαϊκό μύθο του νεκρού αδερφού. Το bar και τα cocktails -που μπορείτε να πάρετε και κατά την έξοδό σας από την αγορα- έχει αναλάβει η ομάδα του Clumsies, ο καφές είναι Taf ένω ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ανήκει στους Urban Soul Project.

Η τοιχογραφία του ΙΝΟ,  ενός μόνο από τους σημαντικούς που συμμετείχαν στη δημιουργία του χώρου.

Κι ένα από τα υπέροχα δωμάτια του ξενοδοχείου.

Aν έχετε περιέργεια για το πως μοιάζουν τα δωμάτια του ξενοδοχείου, όπως σε όλο το Ergon House, το παλιό εναρμοζίνεται με το καινούριο. Διόλου επιτηδευμένα φλοκλόρ αλλά με την πιο σημερινή προσέγγιση, το ελληνικό παρελθόν διατρέχει τη διακόσμηση, το design έχει πολλές αναφορές στην αρχιτεκτονική και αισθητική της Αθήνας μεταξύ 60′- ’70.

Τα κλωστρά, τα χτιστά έπιπλα, η καρυδιά, οι χρυσές λεπτομέρειες τα θολά τζάμια οι νιπτήρες φτιαγμένοι από παλιά αθηναϊκά σκαλοπάτια, ο ορείχλακος και το μωσαϊκό, οι οντάδες- κρεβάτια αποτελούν στοιχεία γοητευτικά  μέχρι σήμερα, ακόμα κι αν έχουν τοποθετηθεί σε ένα σύγχρονο κτίριο. 

Οι ορόφοι στους οποίους κάποιοι ξεκουράζονται…

συνυπάρχουν αρμονικά

με τη λειτουργία της αγοράς και του εστιατορίου στο αίθριο.

Κι αν θέλετε να έρθετε σε επαφή με τη ζωή του Ergon House πάνω από την αγορά και το εστιατόριο (ή κάτω από το χαλαρό μπαρ της ταράτσας με θέα προς την Ακρόπολη που θα ανοίξει σύντομα), οι κοινόχρηστες κουζίνες στους ορόφους του ξενοδοχείου δεν προσφέρονται μόνο για τους ενοίκους του ξενοδοχείου αλλά και για όσους επιθυμούν να τις κλείσουν για ένα φιλικό ή εταιρικό private dining, για όσους θέλουν να μαγειρέψουν ή να τους μαγειρέψουν σε έναν χώρο εκτός του σπιτιού τους.

Και μια πιο ιδιωτική εμπειρία φαγητού στους χώρους του Ergon House.

Επικεντρωμένο στο φαγητό, το Ergon House στοχεύει να μας χορτάσει και να μας ξεκουράσει όλους, μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας.

Ergon House, Mητροπόλεως 23, Σύνταγμα. Τηλ: 2100109090 
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.