Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popaganda SPIRITS
Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος/ FOSPHOTOS
14.12.2019

Πριν 10 χρόνια βρεθήκαμε στο παλιότερο αποστακτήριο του κόσμου! Και δείτε τι μας έτυχε φέτος…

Στο χωριό Bushmills της Βόρειας Ιρλανδίας παράγεται εδώ και 4 αιώνες το ομώνυμο ουίσκι. Η μοίρα έφερε την Popaganda να το συναντήσει στις 21 Δεκεμβρίου του 2019.

Πριν από δέκα χρόνια ο φωτογράφος μας, Ανδρέας Σιμόπουλος, στο πλαίσιο ενός ταξιδιού αναψυχής βρέθηκε στο βορειότερο σημείο της Βορείου Ιρλανδίας. Βόρεια, όπως καταλαβαίνετε. 

Εκεί στα διάφορα που έκανε, ο δρόμος του τον έβγαλε στο χωριό Bushmills. Κάτι μας θυμίζει αυτό το όνομα. Είναι ένα μικρό, ταπεινό χωριουδάκι που έχει όμως κάτι το ξεχωριστό. Το Old Bushmills Distillery, το παλαιότερο εν-ενεργεία αποστακτήριο ουίσκι στον κόσμο, από το 1608! Γινόταν να μη το επισκεφτεί; 

 

Ένα 1608 να θυμόμαστε από πότε ξεκίνησε η λειτουργία του αποστακτηρίου.

Το αποστακτήριο από μακριά.

Το αποστακτήριο από πιο κοντά.

To Μπούσμιλς είναι ένα ένα χωριό που εδώ και 4 αιώνες ζει και αναπνέει για την παραγωγή του Bushmills, του καλύτερου ιρλανδέζικου ουίσκι. Η ιστορία ξεκινά από κάποιον Απρίλη. Συγκεκριμένα, στις 20/4/1608 ο Βασιλιάς James I υπέγραψε την άδεια με την οποία επέτρεπε στον Sir Thomas Phillips  ν’ ανοίξει αποστακτήριο. 

Το 1784, έρχεται ένας άλλος κύριος, ο Hugh Anderson αποκτά το αποστακτήριο και το μετονομάζει σε Old Bushmills Distillery, χρησιμοποιώντας τον άμβυκα ως λογότυπο. Τόσο το όνομα του αποστακτηρίου όσο και το πρώτο έμβλημα (άμβυκας) παραμένουν μέχρι και σήμερα στις ετικέτες του Bushmills. 

Το 1850 έρχεται η ελληνική κυβέρνηση να βάλει φόρους… Οπ, λάθος μπερδευτήκαμε. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το 1850 ένας νέος φόρος που αφορά τη βύνη κριθαριού αλλάζει τα πάντα στην παραγωγή του ουίσκι για πολλούς ιρλανδούς παραγωγούς. Το Bushmills, όμως, παρέμεινε πιστό στις προδιαγραφές του, συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί 100% βυνοποιημένο κριθάρι με σκοπό τη δημιουργία ενός ανώτερου ουίσκι, βασισμένου στην παραδοσιακή συνταγή του τόπου του. 

Το 1890 το Bushmills πάει για πρώτη φορά Αμερική. Λίγες δεκαετίες μετά, πέφτει πάνω στην ποταπαγόρευση. Όταν αυτή σταματά, το 1933, το αποστακτήριο παίρνει «φωτιά» και στέλνει το μεγαλύτερο φορτίο που έχει φύγει ποτέ από τη χώρα. 

Στην είσοδο του αποστακτηρίου του Bushmills.

Όταν μιλάμε για Bushmills, αναφερόμαστε σε διάφορους πειραματισμούς που έχουν γίνει με τα βαρέλια ώστε να παράγεται η ιδιαίτερη γεύση του. Το Bushmills Original (λευκό) για παράδειγμα είναι ένα απαλό, προσιτό αλλά παράλληλα πολυσύνθετο ιρλανδέζικο blended whiskey τριπλής απόσταξης, που έχει ωριμάσει σε συνδυασμό βαρελιών Bourbon και Sherry. Στο Black Bush  το 80% του αποστάγματος να προέρχεται από malt whiskeys τα οποία έχουν ωριμάσει σε συνδυασμό βαρελιών Oloroso Sherry και Bourbon. Εκεί οφείλεται το χαρακτηριστικό βαθύ του χρώμα και η βελούδινη υφή του. Στα malts θα βρείτε 10, 16 και 21 ετών αντίστοιχα όπου πλέον αρχίζουμε να μιλάμε για αρώματα που ξεπερνάνε όσα ξέραμε για το ουίσκι. 

Αλλάς ας επιστρέψουμε στο 2008, τότε που το Bushmills κλείνει τα 400 του χρόνια. Ένα χρόνο μετά, το 2009, το αποστακτήριο του το επισκέπτεται ο Ανδρέας Σιμόπουλος. 

Αρχαίες φιάλες. Σήμερα έχουν μπροστά διαφόρων χρωμάτων ετικέτες.

Διαφήμιση εποχής.

Μετά από μια δεκαετία, στις 21 Δεκεμβρίου του 2019, φτάνουμε στο μεγάλο γεγονός η Popaganda και το Bushmills Irish Whiskey να σας προσκαλούν στις σ’  ένα μεγάλο #DiscoverDifferent πάρτι με πολλές εκπλήξεις στον Βοτανικό (Ορφέως 164). Όλες οι λεπτομέρειες είναι εδώ. 

Οι σωλήνες που μεταφέρουν τα συστατικά του Bushmills.

Που καταλήγουμε; 411 χρόνια μετά την πρώτη γουλιά Bushmills, 10 χρόνια από την επίσκεψη του φωτογράφου μας στο παλιότερο εν ενεργεία αποστακτήριο ουίσκι στον κόσμο και αρκετά χιλιόμετρα από το βορειότερο τμήμα της Βορείου Ιρλανδίας, θα γίνει μια υπέροχη συνάντηση με αφορμή το Popaganda x Bushmills Discover Different Party.

Σας περιμένουμε με αγωνία. 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.