Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ζήσαμε από κοντά το δράμα του πανελίστα το βράδυ των εκλογών

Δεν ξέρουμε ποιος βαρέθηκε πιο πολύ; Η Ζωή Παρασίδη ή ο Σπύρος Λυκούδης που μας επέτρεψε να τον ακολουθήσουμε.
lik4

«Ξέρεις τι είναι να κάθεσαι μιάμιση ώρα σε μια θέση για να μιλήσεις τόσο λίγο. Τους έκανα νοήματα να με αλλάξουν, αλλά δεν είχαν έρθει οι αντικαταστάτες». Μέχρι το βράδυ της Κυριακής που μας πέρασε, η αλήθεια είναι πως δεν ήξερα τον τρόπο που λειτουργούν τα τηλεοπτικά πάνελ, τουλάχιστον σε τόσο φορτισμένες μέρες όπως είναι αυτή των εκλογών. Την ώρα που η Popaganda εργαζόταν σε ρυθμούς #ekloyolo εγώ βρισκόμουν στους Αμπελόκηπους, έξω από τα γραφεία του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη. Όταν μου ανακοινώθηκε πως θα ακολουθήσω τον Σπύρο Λυκούδη -υποψήφιο βουλευτή στην Α΄ Αθήνας- στις εμφανίσεις που είχε κλείσει με τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς δυσκολεύτηκα να κρύψω τον ενθουσιασμό μου. Σκεφτόμουν πως θα ζήσω το νέο Newsroom, το Ηοuse of cards ή έστω το Scandal, κάμερες που θα ζουμάρουν στις αντιδράσεις των καλεσμένων, πολιτικές προσωπικότητες που θα συζητούν πολιτισμένα στους δέκτες μας και έξω από το στούντιο θα λογομαχούν, δημοσιογράφους που θα περιμένουν στο διάδρομο για μια μισοεπιβεβαιωμένη είδηση. Με μεγάλες προσδοκίες συστήνομαι στον άνθρωπο που δέχτηκε να με σύρει μαζί του για τις επόμενες ώρες  και προχωράμε προς το αμάξι ενώ ο ίδιος πιθανολογεί πως θα ζήσουμε την καταστροφή του Σαμαρά. Η συνεργάτης του τον ενημερώνει πως πολλοί φίλοι και γνωστοί τηλεφωνούν και την ενημερώνουν πως τον σταύρωσαν. «Όλοι έτσι λένε, δεν ξέρεις αν όντως το έκαναν όμως», της απαντά αστειευόμενος.

10947808_10153139100363313_1270282129_n

Κινούμαστε προς την Κάντζα και τα στούντιο του Alpha. Φτάνοντας στα πρώτα διόδια του της Αττικής οδού, ο υποψήφιος από την θέση του συνοδηγού ψάχνει ψιλά για να πληρώσει. Ο οδηγός του τον προτρέπει να μη βιάζεται, αφού δεν ήταν τα μόνα που θα περνούσαμε. Μπαίνοντας στον τηλεοπτικό σταθμό μας οδηγούν προς το κυλικείο, όπου σερβίρονται ζεστός καφές, κέικ και κουλουράκια, μάλλον για όποιον δεν τίμησε το πρωινό του. Μία εργαζόμενη του σταθμού πλησιάζει τον υποψήφιο -που πριν λίγο μας ρωτούσε αν έκανε λάθος που δεν φόρεσε γραβάτα- προκειμένου να τον συγχαρεί για την τυπικότητα του σε αντίθεση με εκπροσώπους άλλων κομμάτων που σκαρφίστηκαν δικαιολογίες για να μην εμφανιστούν προκαλώντας ταραχή στην σκαλέτα της εκπομπής.

10945134_10153139100268313_1286464177_n

Τριάντα λεπτά πριν τα αποτελέσματα του πρώτου exit poll, προσωπικότητες όπως η νεοεισαχθείσα στην ελληνική λογοτεχνία Σταματίνα Τσιμτσιλή και ο Τζίμης Πανούσης σχολιάζουν το εκλογικό κλίμα. Στο φασαριόζικο πολυπληθές πάνελ, ο Σπύρος Λυκούδης περιμένει γύρω στη μισή ώρα μέχρι να του δώσει τον λόγο η Έλλα Στάη. Προσπαθώντας να ακούσω το σχόλιό του για τα πιθανά ποσοστά του κόμματός του μου αποσπά την προσοχή το πίσω τραπέζι. «Τους κλείσαμε το σπίτι, ούτε στο στοίχημα δεν το έπαιξα», σχολιάζει στο hands free του ένας άντρας όταν τα κατά προσέγγιση αποτελέσματα που βλέπουμε στις κάρτες δίνουν από 39,5 έως 35,5% στον ΣΥΡΙΖΑ και 27,0 έως 23,0% στη Νέα Δημοκρατία.

Ίχνη λιχουδιάς.

Ίχνη λιχουδιάς.

Έπειτα από τη ζωντανή σύνδεση σε μια φολκλόρ ταβέρνα στο χωριό του Αλέξη Τσίπρα, από όπου ο απεσταλμένος δημοσιογράφος μας ενημερώνει πως οι κάτοικοι θυμούνται τον σημερινό πρωθυπουργό να κολυμπάει στον Αχελώο ποταμό, η ολιγόλεπτη παρέμβαση του υποψηφίου τελειώνει δυστυχώς την ώρα που ο μπουφές εμπλουτίζεται με κρασιά και αλμυρά σνακ. Το λευκό αυτοκίνητο μας περιμένει έξω για να μας οδηγήσει στα Σπάτα, εκεί όπου η Μαρία Χούκλη συντόνιζε την κουβέντα του Antenna. Αφού περνάμε από σκοτεινούς δρόμους και μερικά αγροτεμάχια η ένταση του ραδιοφώνου δυναμώνει για να ακούσουμε τις δηλώσεις Παπανδρέου ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει μόλις το 15% της Επικράτειας. Εμείς φτάνουμε και  ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέβαλε προφανώς την προγραμματισμένη του έξοδο από την χώρα, εξέρχεται από τα Κάπα Studios. Λίγο πριν ο συνοδοιπόρος μου οδηγηθεί στο επόμενο πλατό, ενημερώνεται για το ποιες πρωινές εκπομπές τον καλούν μήπως και εξασφαλίσουν την αυριανή εμφάνιση του.

10941796_10153139100368313_504462520_n

Αντιλαμβάνομαι πως και πάλι δεν θα έχω πρόσβαση στα άδυτα των τηλεοπτικών πλατό και ρίχνω μια κλεφτή ματιά προς τα μέσα. Ο σεκιούριτι μου κλείνει την πόρτα δείχνοντας φανερά ενοχλημένος και του ανταποδίδω με ανάλογο μορφασμό. Καταλαβαίνω πως η θέση μου είναι στο τραπέζι με το κάλυμμα που σέρνεται και τις σετ σπαστές καρέκλες, σα να βρισκόμουν σε δεξίωση βάφτισης. Οι λιχουδιές που βρίσκονται γύρω μου προσελκύουν τους καλεσμένους που καταφτάνουν ο ένας μετά τον άλλον και οι εργαζόμενοι του κέτερινγκ τους προσφέρουν πιάτο και  μαχαιροπίρουνα προκειμένου να κολατσίσουν με την άνεσή τους. Ψάχνοντας πρίζα για να φορτίσω το κινητό μου μια δημοσιογράφος του καναλιού με σταματά πιστεύοντας πως έχω πληροφορίες για την σταυροδοσία, αλλά προφανώς την απογοήτευσα.

 

lik2

Εγκαταλείποντας το πολιτισμένο αυτή την φορά πάνελ , οδεύουμε με καθυστέρηση προς το Star. Στα fm ακούμε Αθήνα 9.84 και ο εκπρόσωπος του Ποταμιού βγαίνει τηλεφωνικά στην εκπομπή φανερά κουρασμένος, αφού πέρα από το ότι έχουν περάσει τέσσερις ώρες από την εκκίνησή μας είναι αναγκασμένος μέχρι στιγμής να απαντά σε πανομοιότυπες ερωτήσεις. Στο λόμπι του σταθμού, ο ρεσεψιονίστ με ενημερώνει πως είναι αδύνατο να μπω πιο μέσα παρότι είχα μόλις περάσει την τσάντα μου από το σύστημα ελέγχου. Καθώς κάθομαι και ξεροσταλιάζω με τους συνοδούς των βουλευτών πιάνω μουδιασμένα σχόλια για τη μη εκλογή της Άντζελας Γκερέκου στην Κέρκυρα. Στην εκπομπή που πριν λίγο είχε μεταδοθεί το μήνυμα του υπόδικου Μιχαλολιάκου, ο Νίκος Χατζηνικολάου διαπληκτίζεται με υποψήφια των ΑΝ.ΕΛΛ. λέγοντας της πως δεν του έχει ξανατύχει να κοιτάει κανείς την κάμερα σαν άλλη Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η Λιάνα Κανέλλη βγαίνει από το ασανσέρ και πέφτει πάνω στον Φαήλο Κρανιδιώτη, αλλά ο αποκλεισμός μου στην είσοδο δε με βοηθά να ακούσω την σύντομη ανταλλαγή σχολίων. Νιώθω πως η ένταση της τηλεόρασης σταδιακά χαμηλώνει, ο Αλέξης Τσίπρας ως νέος πρωθυπουργός μιλά για μια Ελλάδα των ελίτ που νικήθηκε, εκ δεξιών μου ακούγεται το σχόλιο «έζησε ο Μητσοτάκης να το δει και αυτό».

lik3

Αποχωρούμε βιαστικά αυτή την φορά για να φτάσουμε στον τελευταίο σταθμό της βραδιάς, στον Αction 24. Απευθυνόμενη στον κατά πάσα πιθανότητα – από όσα ακούω πως του μεταφέρουν μέσω κινητού- εκλεγμένο βουλευτή, τον συγχαίρω για το ότι διατηρεί την ψυχραιμία του και δε διακόπτει τους συνομιλητές του, όπως είδα να κάνουν πολλοί καλεσμένοι. «Δεν είναι του χαρακτήρα μου αυτά τα πράγματα», μου απαντά φιλικά καθώς διασχίζουμε την οδό Πατησίων. Φτάνοντας στο κανάλι βλέπω τοιχοκολλημένες Α4 που υποδεικνύουν ότι απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα σε όλους τους χώρους. Παρόλα αυτά με στέλνουν να καθίσω σε ένα δωμάτιο όπου η τσιγαρίλα και η υγρασία δε βοηθούν την αναπνοή μου. Εκείνη τη στιγμή ακόμα και οι λιγοστές ίντσες της οθόνης μπροστά μου με απογοητεύουν και αρχίζω να επικοινωνώ με όσους έβλεπα online από το γραφείο μήπως και βρει κάποιος χρόνο να ασχοληθεί με τη γκρίνια για τις χαμένες προσδοκίες μου. Φεύγω πριν προλάβω να ακούσω την ερώτηση που θα απηύθυναν οι παρουσιαστές στον υποψήφιο, αποφασισμένη να μην παρακολουθήσω ξανά τηλεοπτικό εκλογικό πάνελ. Ούτε το κλισέ Newsroom, ούτε το ιντριγκαδόρικο House of Cards, πόσο μάλλον το κάπως μέτριο Scandal.   

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.