Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ξαφνικά και απροειδοποίητα… τέλος στα δωρεάν self-test;

Τις πρώτες αντιδράσεις στην είδηση ότι τα τελευταία δωρεάν self-test θα δοθούν στις 19 Ιουνίου, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, μας σχολιάζουν ένας φαρμακοποιός και δύο εργαζόμενες.

Πριν από δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση όρισε υποχρεωτική διενέργεια self-test κάθε εβδομάδα στους εργαζομένους. Τη Δευτέρα, αναπάντεχα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας ανακοίνωσε ότι σταματά να δίνει δωρεάν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ Covid-19, αντιδρώντας στις κυβερνητικές αποφάσεις. Σήμερα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έκανε ένα βήμα παραπάνω: ανακοίνωσε την οριστική διακοπή δωρεάν διάθεσης των self-test από τις 19 Ιουνίου, χωρίς κάποια πρότερη επίσημη ενημέρωση από την Πολιτεία. Μετά τις 20 Ιουνίου θα αποφασιστεί σε ποιες ομάδες εργαζομένων θα συνεχιστεί η δωρεάν διανομή και πώς. Από την κυβερνητική πλευρά, παρόλο τον ντόρο που στο μεταξύ έχει προκληθεί και τις αντδράσεις, επικρατεί σιωπή ιχθύος.

Μόνον ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Άκης Σκέρτσος, δήλωσε εκ των υστέρων στο προσωπικό του προφίλ στα social media, ότι θα γίνει διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων, όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδειας. «Συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών» σχολίασε. «Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self-test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομαδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επομενες ημέρες.»

Τι ακριβώς συμβαίνει; Τι ακριβώς θα συμβεί; Τα self-test θα υπάρχουν στα ράφια μόνο έναντι αντιτίμου; Πώς σχολιάζουν την αναπάντεχη εξέλιξη ένας φαρμακοποιός και δύο εργαζόμενες στον ιδιωτικό κλάδο στην Popaganda;

«Αν δυσκολέψει η πρόσβαση στα self-test, μπορεί να χάσουμε τη μπάλα»

Λάζαρος Στεμπάρης, Φαρμακοποιός

Συνήθως αυτές τις αποφάσεις τις παίρνει ο Σύλλογος Φαρμακοποιών, γιατί βλέπει ότι δεν καταλήγει κάπου η όλη κατάσταση και ότι δεν εκτιμάται κιόλας από την κυβέρνηση το έργο των φαρμακοποιών. Ξεκίνησε πρώτα από τον Σύλλογο στην Πάτρα που είπαν από χτες ότι σταματούν την δωρεάν διάθεση των self-test. Γιατί πλέον μας αντιμετωπίζουν σαν ΚΕΠ.

Εμείς, σαν Σύλλογος Αθήνας, δεν έχουμε κάποια ενημέρωση ακόμη. Δίνουμε κανονικά self-test σήμερα. 

Είναι καθαρά θέμα εκτίμησης και αντιμετώπισης από την Πολιτεία. Είναι έξτρα δουλειά για ένα φαρμακείο, η οποία δεν αναγνωρίζεται. Δημιουργεί προβλήματα και δυσκολίες στην καθημερινή ροή της δουλειάς μας, ενώ θα μπορούσε πολύ εύκολη η διανομή να γίνεται από τα ΚΕΠ ή τα νοσοκομεία ή οποιονδήποτε άλλο φορέα. 

Είναι μια βοήθεια που δίνουμε στον κόσμο. Το φαρμακείο είναι η πιο εύκολη πρόσβαση που έχει ένας πολίτης. Έχει φαρμακεία σε κάθε στενό, οπότε είναι πολύ εύκολο να κατέβει στο φαρμακείο να πάρει το self-test και να κάνει τη δουλειά του. Δεν είναι κάτι τόσο δύσκολο στην τελική, απλά πατάμε τον ΑΜΚΑ και δίνουμε το τεστ. Για εμένα τουλάχιστον, δεν είναι κάτι δύσκολο, ώστε να μπορέσω να το κάνω. Τώρα ο Σύλλογος έχει κάποιες άλλες απαιτήσεις. Ζητάει κάποια παραπάνω πράγματα, όπως με τα ραντεβού των εμβολίων. Στην αρχή δεν πληρώνονταν, αλλά άσκησε πίεση ο Σύλλογος της Αθήνας και τώρα χρεώνονται με 1 ευρώ. Οπότε ενδέχεται να θέλουν να κάνουν κάτι αντίστοιχο. 

Θεωρώ ότι αν δυσκολέψεις την πρόσβαση σε ένα τέτοιο αγαθό, όπως είναι τα self-test, ώστε να βλέπουμε πόσα είναι τα κρούσματα, δεν θα γίνονται τεστ. Δηλαδή, μπορεί πάλι ξαφνικά να έχουμε κρούσματα, μη δηλωμένα, ασυμπτωματικά, οπότε να χάσουμε τη μπάλα. Είδαμε, για παράδειγμα, με το που ξεκίνησαν τα self-test στα σχολεία, όσα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά, σταμάτησαν να πηγαίνουν, πριν από αυτό όμως πήγαιναν κανονικά σχολείο και συνέχιζαν να μεταδίδουν τον ιό. 

«Όξυνση των ανισοτήτων με την πληρωμή των τεστ»

Μαρία Τζελέπη, υπάλληλος γραφείου

Είναι πολύ κακό που θα πρέπει να πληρώνουμε για να κάνουμε ένα αυτοδιαγνωστικό τεστ. Είμαι κατά, εννοείται. Δεν μπορούν να μας υποχρεώσουν σε ένα εβδομαδιαίο έξοδο, το οποίο δεν είναι μέσα στον προϋπολογισμό μας. Πώς εξασφαλίζουν έτσι ότι θα το κάνουν όλοι ανεξαιρέτως, ακόμη και συμπολίτες μας από τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας; Είναι άλλο ένα ζήτημα που η κυβέρνηση αφήνει, ώστε να οξυνθούν οι ανισότητες. Είναι θέμα ταξικό και ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα για τη δημόσια υγεία. 

«Απαράδεκτο να πληρώνω το self test, όταν πρόκειται για τη δημόσια υγεία»

Παναγιώτα Χονδρόγιαννου, πωλήτρια 

Έρχομαι καθημερινά σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο. Το γεγονός ότι πρέπει να πληρώνω για να κάνω ένα self test, το οποίο δεν είναι μόνο για δικό μου προσωπικό όφελος, αλλά έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία, στο πλαίσιο μιας πανδημίας που έχει τεράστιο κόστος, με πολλές ζωές να έχουν χαθεί εξαιτίας της κάκιστης διαχείρισης της κυβέρνησης, το θεωρώ απαράδεκτο. Αρχικά, δεν φρόντισαν έγκαιρα να εξοπλίσουν τα νοσοκομεία με κλίνες ΜΕΘ και τώρα κόβουν τα δωρεάν self test, ένα εργαλείο που βοήθησε να έχουμε καλύτερη εικόνα της κατάστασης; 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.