popagnada_politicians3

Ο Flanby και ο Πάριος 

Δέσποινα Τριβόλη 

Αρχικά αντιμετώπισα την είδηση με απορία, μιας και μιλάμε για έναν άνθρωπο τον οποίο οι Γάλλοι αποκαλούν υποτιμητικά Flanby (μια τυποποιημένη βερσιόν της κρεμ καραμελέ που πουλιέται στα σούπερ μάρκετ) και η εικόνα του να πηγαινοέρχεται από την ερωτική του φωλίτσα με σκούτερ μου φάνηκε κάπως αστεία. Πέρα από την πλάκα βέβαια, η προηγούμενη σύντροφός του Σεγκολέν Ρουαγιάλ, με την οποία  ο Ολάντ έχει 4 παιδιά ,τον άφησε γιατί την απατούσε με τη σημερινή του σύζυγο Βαλερί Τριελβελέρ.

Εξαρτάται πάντα από την  χώρα τη στιγμή και πιθανώς την ιστορική συγκυρία αν ένας πολιτικός κερδίζει πόντους από μια τέτοια ιστορία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση νομίζω ο Ολάντ, ο «κος άχρωμος» για τους περισσότερους Γάλλους, περισσότερο κερδίζει παρά χάνει. Στη Γαλλία εξάλλου, όλο αυτό δεν είναι κάτι τόσο αξιοσημείωτο: ο Σαρκοζί χώρισε και παντρεύτηκε την Κάρλα Μπρούνι όσο ήταν πρωθυπουργός ενώ ο Μιτεράν είχε μια «κρυφή» δεύτερη οικογένεια για πάνω από είκοσι χρόνια.

Για το αν τους κρίνουμε για τον δημόσιο βίο τους, όπως έγραψε και ο πρώην αρχισυντάκτης της Liberation Pierre Haskί στη Guardian «Οι ερωτήσεις που κάνουν οι πολίτες δεν είναι ηθικές αλλά ρεαλιστικές; Έχουν ξοδευτεί κρατικά λεφτά στην «ερωμένη» όπως έκανε ο Μιτεράν με τη δεύτερη του οικογένεια; Έχει διακινδυνεύσει η ασφάλεια του προέδρου από τις περιπετειούλες του με το σκούτερ; Έχει αποσπαστεί η προσοχή του από το προεδρικό του έργο από τις εξωσυζυγικές του περιπέτειες;»

Τα πάντα βέβαια στην πολιτική εξαρτώνται από τη στιγμή και τη συγκυρία, αλλά νομίζω ότι οι Έλληνες διασκεδάζουν με την απιστία των πολιτικών ανδρών. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις σκηνές απείρου κάλλους με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη Μιμή (πριν γίνει Δήμητρα και ανακαλύψει τον Κούντερα, τις μες ανταύγειες και τις βελούδινες στέκες), σε νυχτερινό κέντρο με τον Πάριο να τους τραγουδάει «Να το πάρεις το κορίτσι» και το πλήθος από κάτω να τους αποθεώνει;

Η Δέσποινα Τριβόλη είναι  δημοσιογράφος και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Reuters του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

 Στην επόμενη σελίδα η Βίκυ Μιχαλονάκου και ο Γιώργος Θεοδωρακόπουλος.