EPA/TANNEN MAURY

Τουλάχιστον 30 νεκροί και πολλοί τραυματίες προκάλεσε ο τυφώνας που έχει κατακλύσει πολλά σημεία της περιοχής του Χιούστον με περισσότερο από 40 ίντσες βροχής.

Σε ορισμένα μέρη, ξεπέρασε συνολικά τις 50 ίντσες, σημειώνοντας ρεκόρ για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τουλάχιστον ένα τέταρτο της επιφάνειας του εδάφους της Harry County, που περιλαμβάνει το Χιούστον, είναι πλημμυρισμένο, σύμφωνα με μετεωρολόγους. 

Η καταιγίδα Χάρβεϊ χτυπάει τώρα την Λουιζιάνα και οι προειδοποιήσεις αυξάνονται σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων της ακτογραμμής από το λιμάνι του Bolivar, το Τέξας μέχρι την πόλη Morgan. Εδώ οι χάρτες δείχνουν την καταστροφική πορεία της καταιγίδας μέχρι τώρα.


Ο κυβερνήτης Creg Abbott του Τέξας, αναφέρεται στην καταιγίδα ως «μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Αμερική», δηλώνοντας ότι η περιοχή δεν θα ανακάμψει γρήγορα. Οι πλημμύρες ήταν τόσο ολέθριες, ώστε ακόμα και οι άνθρωποι που μελετούν και περιγράφουν τον καιρό εδώ και χρόνια δυσκολεύτηκαν να προβλέψουν το εύρος τους. Πάνω από ένα τρισεκατομμύριο γαλόνια βροχής έπεσαν στην κομητεία Harris County μέσα σε τέσσερις μέρες . 

EPA/JOHANNA STRICKLAND / US COAST GUARD HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Κάποιοι κάτοικοι πάλευαν με το αν πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους, αφότου ο Δήμαρχος του Χιούστον Sylvester Turner πήρε την δύσκολη απόφαση να μην δώσει εντολή για αναγκαστική εκκένωση. Το απόγευμα της Τρίτης, ο Turner ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το ξημέρωμα.


Τα νοσοκομεία του Χιούστον περιέθαλπαν με δυσκολία τους ασθενείς, και η αναταραχή έκλεισε σχολεία στο Τέξας. Η βίαιη καταιγίδα έβαλε επίσης φρένο στην πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη της περιοχής και αποκάλυψε τις αδυναμίες των πετρελαϊκών επιχειρήσεων. 

EPA/UNITED STATES COAST GUARD HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

Ποιος ανταποκρίνεται και πως

Οι ελεγκτές κυκλοφορίας εκτάκτου ανάγκης ήταν απασχολημένοι καθ’όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου καθόσον εκτυλίσσονταν δραματικές διασώσεις κατά μήκος της πολιτείας. Πολλοί ήταν οι άνθρωποι που μοιράστηκαν φωτογραφίες με κατοίκους να βρίσκονται στα νερά που έφταναν στο ύψος της μέσης των κατοικιών προτού διασωθούν. 

Ο Πρόεδρος Trump επισκέφτηκε το Τέξας την Τρίτη, αφότου υπέγραψε μια ομοσπονδιακή διακήρυξη καταστροφής το Σαββατοκύριακο.


Το Χιούστον άνοιξε συνεδριακό κέντρο ως μαζικό καταφύγιο, όπως έγινε και στο Ντάλας. Το απόγευμα της Τρίτης, ο δήμαρχος του Χιούστον ανακοίνωσε ότι το κέντρο της Toyota, μια κλειστή αρένα 18.000 θέσεων, θα άνοιγε για να μειωθεί η πίεση στο συνεδριακό κέντρο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι σε καταφύγια. Τόσο στο Σαν Αντόνιο όσο και στο Χιούστον, κάποιοι από αυτούς μίλησαν στους ρεπόρτερ της Times για τους φόβους τους και όλα αυτά που τούς περιμένουν στο σπίτι.

EPA/TANNEN MAURY

EPA/MICHAEL WYKE

EPA/MICHAEL WYKE

Τι έκανε τον τυφώνα τόσο ισχυρό 

Αυτό που την διακρίνει είναι η βροχή. Με το που έπεσε στην γη, ουσιαστικά σταμάτησε, μετατρέποντας τους δρόμους στο Χιούστον και οπουδήποτε αλλού σε καταρρακτώδη ποτάμια. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αποτελεί αποτέλεσμα ενός επικίνδυνου συνδυασμού περιβαλλοντικών παραγόντων.

«Πρόκειται για πρωτοφανές φαινόμενο και οι συνέπειες του είναι άγνωστες και πέρα από κάθετι που έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα», ανέφερε στο twitter η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το πρωί της Κυριακής.

Για πολλούς, οι εικόνες των κατακλυσμένων δρόμων και των θυμάτων που έχουν εγκλωβιστεί και ανασύρονται από τις σκεπές των σπιτιών τους προκάλεσαν συγκρίσεις με τον τυφώνα Κατρίνα. Στην Νέα Ορλεάνη, οι σκηνές από το Χιούστον «ξύπνησαν» αναμνήσεις στους επιζώντες του τυφώνα Κατρίνα.

 Πηγή: NyTimes