Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ. είναι μια ιστορία που μας αφορά όλους

Μια κοπέλα καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξης χωρίς στοιχεία σε ένα δικαστικό δράμα παραλογισμού που εξελίσσεται από το 2011 μέχρι σήμερα.

«Η Ηριάννα δεν φωνάζει, απλώς μιλάει. Και περιμένει κάποιος να την ακούσει, αυτοί που πρέπει δηλαδή να την ακούσουν».

Τρεις νέες γυναίκες καθισμένες απέναντί μου έχουν τα κινητά τους τηλέφωνα ακριβώς μπροστά τους καθώς μια φίλη και συνεργάτης τους μπορεί να τις καλέσει ανά πάσα στιγμή, επικοινωνώντας μαζί τους μόνο για λίγα λεπτά. Σε περίπτωση που δεν προλάβουν την κλήση της δεν μπορούν να την καλέσουν πίσω, ενώ η διαδικασία για την επισκεφθούν από κοντά είναι περίπλοκη. Τρικάκια ριγμένα στον δρόμο, πανό σε χώρο πανεπιστημίου, άρθρα στον τύπο αναφέρονται αυτές τις μέρες στην Ηριάννα Β.Λ. σε εκείνη που έχει περάσει πάνω από μια εβδομάδα στις φυλακές Ελαιώνα ενώ είχε βρεθεί και για πέντε μέρες στο τμήμα μεταγωγών. Και γι’ αυτή βρέθηκαν οι τρεις τους εκείνη τη μέρα στο γραφείο.

Η Όλγα, η Τατιάνα και η Μαρίνα έστειλαν την επιστολή που έχουν συντάξει μαζί με άλλες τέσσερις γυναίκες, σε όσα Μέσα έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ και την είδαν να δημοσιεύετε αμέσως. «Γνωρίζαμε από την αρχή τι της συνέβη, είχαμε ταξιδέψει μαζί της στο εξωτερικό και τις δύο φορές που είχαν άρει τους περιοριστικούς όρους, ξέραμε ποια ήταν η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσει για να έρθει μαζί μας στα συνέδρια».

Στις 5 Μάρτιου του 2011, ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος φιλοξενεί στο σπίτι του στον Χολαργό δύο φίλους του. Στις 14 Μαρτίου με ταυτόχρονη επιχείρηση, συλλαμβάνονται στον Βόλο δύο άτομα που παραδέχθηκαν μετέπειτα τη σχέση τους και τη συμμετοχή τους στην Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς και στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος που εκείνη τη μέρα είχε διανυκτερεύσει με την σύντροφό του. Όπως αναφέρει ο ίδιος σε δική του επιστολή που δημοσιεύτηκε «14 Μαρτίου 2011. ΕΚΑΜ εισβάλουν στο σπίτι που νοίκιαζα στο Χολαργό και με συλλαμβάνουν ως ύποπτο για συμμετοχή στην Ε.Ο. Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Η Ηριάννα έχει την ατυχία εκείνο το βράδυ να κοιμηθεί μαζί μου. Προσάγεται στη ΓΑΔΑ όπου δίνει προανακριτική κατάθεση, οικειοθελώς DNA, αποτυπώματα και την ίδια μέρα αφήνεται ελεύθερη. Εγώ θα αφεθώ ελεύθερος με περιοριστικούς όρους 3 μέρες μετά».

Εφτά περίπου μήνες αργότερα και έπειτα από μια μαρτυρία ενός αγνώστου διαμονής σήμερα αυτόπτη μάρτυρα εντοπίζονται όπλα στην Πολυτεχνειούπολη της Αθήνας τα οποία κατάσχονται και αποστέλλονται στα εργαστήρια της ΔΑΕΕΒ προκειμένου να ελεγχθούν. Όπως εξηγεί η δικηγορική εταιρεία του Θεόδωρου Μαντά «τα όπλα αυτά δεν έχουν συνδεθεί με καμία ενέργεια, άρα είναι ορφανά και αχρησιμοποίητα. Ένα χρόνο μετά, περίπου τον Οκτώβριο του 2012, βγαίνουν τα αποτελέσματα της επιστημονικής πραγματογνωμοσύνης επί των όπλων και από τα 47 δείγματα σε ένα εξ αυτών εντοπίζεται (συγκεκριμένα στο δείγμα 20) μετά από σάρωση περιμετρικά στις ακμές και στα χείλη γεμιστήρα εκτός όπλου ένας μερικός γενετικός τύπος STR αγνώστου θήλεως ατόμου».


Οι τρεις φίλες και συνάδελφοι της που έχω απέναντι μου γνωρίζουν την Ηριάννα Β.Λ. τα τελευταία έξι χρόνια. Η δικαστική της ταλαιπωρία που μετρά έξι δικασίμους ήταν κάτι που ναι μεν γνώριζαν, όμως δεν μονοπωλούσε τις συζητήσεις τους.«Από την περίοδο του μεταπτυχιακού της μέχρι τώρα τη βλέπαμε καθημερινά αφού συνεργαζόμασταν σε πολλά ακαδημαϊκά προγράμματα μαζί της. Η υπόθεσή της δεν ήταν κάτι που είχαμε διαρκώς στο μυαλό μας, ήμασταν όλοι τόσο σίγουροι πως θα τελειώσει αυτή η ιστορία, δεν υπήρχε κάποιος άγχος, το βλέπαμε σαν μια τυπική διαδικασία. Η ζωή της Ηριάννας συνέχιζε κανονικά και μαζί της και η δική μας, συνεργαζόμασταν πολλές ώρες καθημερινά για προγράμματα, για δημοσιεύσεις, κάναμε μαθήματα της ελληνικής ως δεύτερη γλώσσα στους πρόσφυγες. Μέσα σε όλα αυτά, η υπόθεση της ήταν απλώς μια εκκρεμότητα που πιστεύαμε ότι θα κλείσει αίσια. Δύο μέρες πριν την καταδικαστική για εκείνη απόφαση, είχαμε βρεθεί όλες μαζί προκειμένου να γιορτάσουμε τα γενέθλία της ενώ παράλληλα κάναμε σχέδια για τις επόμενες επαγγελματικές κινήσεις μας».

Η σελίδα στήριξης της Ηριάννας Β.Λ. στο Facebook φαίνεται να διαδόθηκε πολύ γρήγορα. «Με δική τους πρωτοβουλία πανεπιστήμια του εξωτερικού θα μαζέψουν υπογραφές υπέρ της, έχουν γραφτεί ήδη άρθρα για την υπόθεσή της στα αγγλικά και η είδηση έχει αρχίσει να διαδίδεται. Η Ηριάννα είναι ήρεμη δεδομένων των συνθηκών και πιστεύει πως θα υπάρξει μια καλή έκβαση. Ξέρει πως είμαστε δίπλα της, το ότι έχει φίλους συναδέλφους αλλά και κόσμο που δεν την γνωρίζει να την στηρίζουν είναι πολύ σημαντικό για εκείνη».

Στις 11 Ιανουαρίου 2013 εκδίδεται ένταλμα για την υποψήφια διδάκτορα που συλλαμβάνεται ενώ πηγαίνει να παραδώσει μάθημα. Στις 12 Ιανουαρίου 2013 βγαίνει το κατηγορητήριο επί του οποίου θα απολογηθεί σε δεύτερο χρόνο η Ηριάννα Β.Λ. Οι δικοί της άνθρωποι την περιγράφουν σαν μια δυναμική, έξυπνη, με χιούμορ, δημιουργική, δραστήρια, προσωπικότητα. «Έχει συμβάλει πάρα πολύ στη δουλειά μας και δεν βοηθάει μόνο εμάς αλλά και ανθρώπους εκτός της ομάδας μας. Στα μαθήματα που κάνουμε αν δει κάποιον μαθητή να βρίσκεται σε ανάγκη θα έρθει να καθίσει μαζί του μια ώρα νωρίτερα και θα φύγει μια ώρα αργότερα ενώ θα συζητήσει μαζί μας πως θα τον βοηθήσουμε περαιτέρω».

«Από τον κόσμο που τη γνωρίζει και μας ρωτάει αν όντως συνέβησαν όλα αυτά στη δική τους Ηριάννα βλέπουμε αγανάκτηση και λύπη. Όταν μάθαμε για την καταδίκη νομίζαμε πως πρόκειται για πλάκα και η αλήθεια είναι ότι μας πήρε πολύ ώρα για να το συνειδητοποιήσουμε».

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στη ΔΑΕΕΒ την 1η, την 10η και την 20η κάθε μήνα, απαγόρευση συναναστροφής με όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο πλην του συντρόφου της Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου. Αυτοί ήταν οι περιοριστικοί όροι που τέθηκαν έπειτα από την απολογία της στις 15 Ιανουαρίου 2013. Οι όροι αυτοί τηρούνται απαρέγκλιτα μέχρι και το ακροατήριο. Λίγες μέρες μετά, η υπεράσπιση της Ηριάννας Β.Λ. καταθέτει αίτηση στον ανακριτή να διοριστεί τεχνικός σύμβουλος της ο Γεώργιος Φιτσιάλος που βρίσκεται στον κατάλογο πραγματογνωμόνων των δικαστηρίων έχοντας εξιχνιάσει πολλές υποθέσεις και η απάντηση που λαμβάνει «είναι πως δεν έχει μείνει ποσότητα, έχει αναλωθεί όλο το υλικό. Ταυτόχρονα κάνουμε αίτηση προκειμένου να μας δοθούν όλα τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ερευνών και ο κ. Φιτσιάλος να πραγματοποιήσει αντίστοιχα την έκθεσή του».

Δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφουν δήλωση υπέρ της πανεπιστημιακού που καταδικάστηκε σε κάθειρξη δεκατριών ετών κάνοντας λόγο για μια πρωτοφανή απόφαση με στοιχεία που δημιουργεί την αίσθηση σοβαρής παραβίασης αρχών και κανόνων της απονομής της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Παράλληλα, ο υπουργός δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έδειξε να θέλει μια επίσπευση των διαδικασιών ζητώντας το σκεπτικό της απόφασης και την άμεση καθαρογραφή της. Οι τρεις φίλες και συνάδελφοί της Ηριάννας Β.Λ. όμως δεν εφησυχάζουν από αυτό και όπως λένε θα τις συμπαρασταθούν με όλα τα νόμιμα μέσα μέχρι τέλους. «Σημασία έχει αυτοί που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας το λειτούργημα της δικαιοσύνης να κάνουν το έργο τους όσο καλύτερα γίνεται. Το γεγονός πως οι βουλευτές μίλησαν υπέρ της βοηθάει στο να γίνει περισσότερο γνωστή η υπόθεση, να μαθευτεί και να μην ξεχαστεί».


Όπως φαίνεται στην πρώτη επιστολή της ίδιας της Ηριάννας Β.Λ που δημοσιεύτηκε και όπως εξηγούν οι φίλες και συνάδελφοί της «στο ακροατήριο αναφέρονταν πρόσωπα του κύκλου της, ονόματα φίλων της που δεν εκκρεμεί εις βάρος τους τίποτα. Από τον κόσμο που την γνωρίζει και μας ρωτάει αν όντως συνέβησαν όλα αυτά στη δική τους Ηριάννα βλέπουμε αγανάκτηση και λύπη. Όταν μάθαμε για την καταδίκη νομίζαμε πως πρόκειται για πλάκα και η αλήθεια είναι ότι μας πήρε πολύ ώρα για να το συνειδητοποιήσουμε».

Ολόκληρη η επιστολή της Ηριάννας Β.Λ. είναι η εξής: «Πριν από λίγες μέρες ήμουν αυτόπτης μάρτυρας στο ληκτικό σημείο ενός τραγέλαφου, εκτυλισσόμενου επί της οδού Λουκάρεως. Στην κωμικοτραγική αυτή διαδικασία όσα ειλικρινώς κατέθεσαν μάρτυρες και κατηγορούμενοι δεν ακούστηκαν ποτέ. Η απλή αναφορά ονομάτων αγαπημένων μου προσώπων -τα οποία ουδεμία σχέση είχαν με τη συγκεκριμένη δικογραφία, με εκτός νόμου πράξεις ή με οποιαδήποτε μορφή βίας- χρησιμοποιήθηκαν ως «επιχειρήματα» υπέρ της καταδικαστικής απόφασης που πάρθηκε σε βάρος μου. Ενώ δικηγόρος και εξειδικευμένος γενετιστής πάσχιζαν να εξηγήσουν στην έδρα την ανυπόστατη φύση των κατηγοριών, εκείνη «συνδιαλεγόμενη» με όσους στάθηκαν απέναντί της έθετε εκτός τόπου και χρόνου (έως και κυριολεκτικά σουρεαλιστικές) ερωτήσεις και προφανώς αρνούνταν να κατανοήσει το κατηγορητήριο. Το όλο παρανοϊκό κλίμα επιβεβαίωσε την αρχική εντύπωση που είχα για την επιχειρούμενη εμπλοκή μου στη συγκεκριμένη υπόθεση: τις τελευταίες εβδομάδες δεν δικαστήκαμε μόνο εγώ και ο συγκατηγορούμενός μου, αλλά μαζί με εμάς “δικάστηκε” για δεύτερη φορά και ο σύντροφός μου. Τι και αν η αθωωτική απόφαση στο προ τριετίας δικαστήριό του θεωρείται από τον νόμο αμετάκλητη; Τα μετέωρα στοιχεία μιας υπόθεσης που έχει από καιρό λήξει μεταπηδούν από αυτή σε άλλες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο ενόχων. Αυτή τη στιγμή αναμένω τη μεταγωγή μου στις φυλακές Ελεώνα Θηβών, για να περάσω τις επόμενες, εξαντλητικές σε αριθμό, μέρες μου στα απομεινάρια του πανηγυριού των τρελών. 5-6-2017, Ηριάννα Β.Λ.».

Ο ειδικός γενετιστής, διδάκτορας Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο Nice Sophia Antipolis της Γαλλίας, γενικός διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA και πραγματογνώμων των Ελληνικών Δικαστικών Αρχών, Γεώργιος Φιτσιάλος κάνει λόγο στην έκθεσή του για ποιότητα DΝΑ κακή και καταλήγει αβίαστα στο συμπέρασμα πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίηση της Ηριάννας Β.Λ. με αυτό το μερικό γενετικό υλικό. Κι όπως υπενθυμίζει η υπεράσπιση της Ηριάννας Β.Λ. «η απάντηση που λάβαμε όταν ζητήσαμε να μας δοθεί το DNA για να κάνουμε και τη δική μας έρευνα ήταν πως δεν υπήρχε. Άρα πρόκειται για ένα υλικό που είναι και κακό ως προς την ποσότητα και κακό ως προς την ποιότητα».


Στην δική του επιστολή-παρέμβαση ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος γράφει πως «καταδικάζοντας την Ηριάννα, καταδικάζουν το συναισθηματικό δεσμό, τη συμπάθεια, το χαμόγελο, το νοιάξιμο. Η Ηριάννα δε δέχτηκε να της υποδείξουν ποιους θα συμπαθεί, ποιους θα αγαπάει, με ποιους θα ζήσει». Με μόνο αποδεικτικό στοιχείο ένα προβληματικό από κάθε άποψη γενετικό υλικό, στην Ηριάννα Β.Λ. δεν δόθηκε ελαφρυντικό ούτε αναστολή, δεν προσμετρήθηκε καν υπέρ της το γεγονός πως δύο διαφορετικές συνθέσεις συμβουλίων της επέτρεψαν να ταξιδέψει έξω από τη χώρα για επαγγελματικούς λόγους.

Στην αίτηση που έχει καταθέσει η υπεράσπιση της Ηριάννας Β.Λ για την 17η Ιουλίου 2017 δεν εξετάζεται η ουσία της υπόθεσης αλλά μόνο οι λόγοι για τους οποίους πρέπει ο κατηγορούμενη και νυν αιτούσα να αφεθεί ελεύθερη μέχρι την εκδίκαση της έφεσής της. «Έχει όλες τις προϋποθέσεις του άρθρου 497, έχει συγκεκριμένη και γνωστή στις αρχές διαμονή, δεν έχει κριθεί ένοχη για απόδραση κρατουμένου, δεν έχει τελέσει προπαρασκευαστικές της φυγής της ενέργειες, δεν έχει καταδικαστεί αμετακλήτως για ομοειδή ή μη αδικήματα. Παράλληλα, ο ανακριτής και ο εισαγγελέας είχαν αποφασίσει περί μη επιβολής προσωρινή κράτησης και δύο συμβούλια εφετών ήραν τους περιοριστικούς όρους προκειμένου η Ηριάννα Β.Λ. να ταξιδέψει στο εξωτερικό προκειμένου η Ηριάννα Β.Λ. να ταξιδέψει στο εξωτερικό». Από την πλευρά της υπεράσπισης εκφράζεται η ευχή να έχει καθαρογραφεί στις 17 Ιουλίου η απόφαση που έχει ήδη δοθεί στην πρόεδρο από τη γραμματέα προκειμένου το δικαστήριο να μπει στην ουσία της αίτησης.

Οι φίλες και συνάδελφοι της θέλουν να παρευρεθούν στη δικαστική αίθουσα στις 17 Ιουλίου. Όσο για τη μέρα που δέχτηκαν να μιλήσουν, εξηγούν πως δεν ήρθαν μέχρι τα γραφεία μόνο και μόνο επειδή αγαπούν την Ηριάννα Β.Λ. σαν φίλη τους. «Προσπαθούμε να μην είμαστε συναισθηματικές αλλά ψύχραιμες, είμαστε εδώ επειδή είναι αθώα και αυτό πρέπει να φανεί». Αυτό που είναι έχει φανεί καθαρά μέχρι τώρα είναι το ότι η Ηριάννα Β.Λ. δεν θα παλέψει μόνη της απέναντι σε αυτόν τον καφκικό παραλογισμό.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.