fwkas2

Αυτοί είναι οι πρώτοι τρεις οδηγοί του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» που θα ξεκινήσουν το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου να μας ξεναγούν στους δρόμους της πόλης. Οι “Αόρατες Διαδρομές” που διοργανώνει το περιοδικό, θα έχουν για οδηγούς ανθρώπους που υπήρξαν ή είναι άστεγοι. Ξεκινώντας από τα γραφεία του περιοδικού, κάθε περιήγηση, διάρκειας 2 ωρών, θα κάνει 5 με 7 στάσεις σε σημαντικές κοινωνικές δομές της πόλης – συσσίτια, κέντρα απεξάρτησης, υπνωτήρια. Σε κάθε μία, ο οδηγός θα μιλάει για τη λειτουργία της και, όπου επιθυμεί, για την προσωπική του εμπειρία εκεί. Οι περιηγήσεις αυτές είναι εμπνευσμένες από αντίστοιχες βόλτες που κάνουν περιοδικά δρόμου σε όλη την Ευρώπη.

 Ο Βασίλης Αλεξάκης, συγγραφέας που συνεργάζεται σταθερά με το περιοδικό, δούλεψε μαζί με τους οδηγούς για να βρουν τον τρόπο να εκφράσουν την ιστορία τους. Το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών τους βοήθησε να εμπλουτίσουν την αφήγησή τους με εγκυκλοπαιδικά στοιχεία για την πόλη. «Όλοι έχουμε μια ιστορία να πούμε, αλλά πολύ συχνά δεν γνωρίζουμε τον τρόπο να την μεταδώσουμε. Η ιστορία αυτών των ανθρώπων αξίζει να μεταδοθεί», μας είπε ο Χρήστος Αλεφάντης, διευθυντής σύνταξης της «Σχεδίας», μιλώντας για τις σημαντικές αυτές συνεισφορές.

 Στόχος αυτών των περιηγήσεων είναι, καταρχάς, να ενεργοποιηθεί ο ίδιος ο άνθρωπος- οδηγός, να του δοθεί μια φωνή, μια ευκαιρία να στηρίξει τον εαυτό του. Πέρα από αυτό όμως, στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο. Οι ιστορίες τους μιλάνε για την απώλεια της ασφάλειας, της στέγης, για τον εφιάλτη των ναρκωτικών, αλλά και για την ελπίδα που βρήκαν στην άκρη του δρόμου. Στόχος είναι οι συμμετέχοντες να δουν την πόλη μέσα από άλλα μάτια. «Η αρχή της κινητοποίησης είναι η γνώση και η ευαισθητοποίηση. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μιλάνε για μια Άλλη Αθήνα. Αυτή είναι η Αθήνα. Οι άνθρωποι αυτοί βγήκαν από την δική μας πόρτα».

Και πρέπει -και αξίζει- να τους ακούσουμε. *Το κόστος συμμετοχής είναι 6€/ άτομο (3€ για μαθητές άνω των 15 ετών, δωρεάν για ανέργους και συνταξιούχους). 50% των εσόδων πηγαίνει απευθείας στον οδηγό.

Οι βόλτες θα ξεκινούν κάθε Σάββατο στις 11, από τα γραφεία του Περιοδικού (Φαβιέρου 24-26, Μεταξουργείο).

Για κρατήσεις: 2130231220, [email protected]