Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανταπόκριση από την Κω: Ά Πράξη

Η πρώτη μέρα της Popaganda στην Κω.
Φωτογραφίες: Χονδρόγιαννος Θοδωρής
11855537_1635375640078931_277545046_n

Παρά την αμβλεία αποσυμπίεση της κατάστασης στο νησί της Κω, το νησί των Δωδεκανήσων παραμένει δέσμιο των αδιεξόδων του μεταναστευτικού ζητήματος.

Η διεθνής πολεμική συγκυρία σε Μέση Ανατολή και Αφγανιστάν έχει αυξήσει κατακόρυφα των αριθμό των προσφύγων τις τελευταίες ημέρες. «Οι πρόσφυγες εγκαθίστανται με τις σκηνές τους όπου βρουν», μας λέει ο Νίκος Μηλωνάς, κάτοικος του νησιού. «Μία απλή βόλτα να κάνει κανείς στο νησί καταλαβαίνει ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι».

Κατα μήκος της παραλίας οι πρόσφυγες στήνουν τις σκηνές τους καθώς δεν υπάρχει άλλος χώρος για να κοιμηθούν.

Κατα μήκος της παραλίας οι πρόσφυγες έχουν στήσει τις σκηνές τους καθώς δεν υπάρχει άλλος χώρος για να εγκατασταθούν.

Κατά μήκος της παραλίας στην πόλη της Κω, πρόσφυγες έχουν εγκατασταθεί με τις σκηνές τους, μην έχοντας κάπου αλλού να πάνε. «Είμαι στην Κω από την προηγούμενη Δευτέρα», μας λέει ο Άρας, Σύριος πρόσφυγας. «Είμαι απελπισμένος. Δεν έχουμε μπάνιο και είμαστε βρώμικοι. Η κατάστασή μας είναι απελπιστική». Οι πρόσφυγες κάνουν μπάνιο στη θάλασσα με τα παιδιά τους, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να γλιτώσουν από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ηλιοφάνεια του νησιού. Η Νταλάλ, πρόσφυγας από τη Συρία, μας λέει: «Είμαι εδώ για πάνω από 10 μέρες και η ζέστη είναι αφόρητη. Έχω τέσσερα παιδιά και δεν ξέρω πώς να τα προστατεύσω από την ζέστη και τον ήλιο».

Οι πρόσφυγες προκειμένου να προστατευυτούν από τις υψηλές θερμοκρασίες μπαίνουν στη θάλασσα με τα ρούχα.

Οι πρόσφυγες προκειμένου να προστατευτούν από τις υψηλές θερμοκρασίες μπαίνουν στη θάλασσα με τα ρούχα.

Πολύ κοντά στην παραλία του νησιού, βρίσκεται το γήπεδο της πόλης. Στην είσοδό του περιμένουν σε ουρά δεκάδες πρόσφυγες, με σκοπό να γίνει η ταυτοποίησή τους. Φαίνεται πως το ξενοδοχείο Κάπταιν Ελίας, το οποίο εδώ και μήνες φιλοξενεί πρόσφυγες, έχει ξεχειλίσει, δείχνοντας πως οι εξελίξεις προσπερνούν τις φιλότιμες προσπάθειες των πολιτών να αντιμετωπίσουν ένα διεθνές πρόβλημα, την ώρα που οι ευρωπαϊκές αρχές αδρανούν. «Δεν θέλουμε να μείνουμε εδώ», μας λέει ο Αφγανός Τζιχάν «Θέλουμε χαρτιά για να πάμε στην Γερμανία και την Αγγλία. Εδώ περνάμε μία κόλαση».

Η παρουσία των προσφύγων στην πόλη της Κω διαμορφώνει ένα δράμα με τρεις πρωταγωνιστές: τους πρόσφυγες, τους κατοίκους και τους τουρίστες. «Έχω ταξιδέψει πολλές φορές στην Ελλάδα και πρώτη φορά στη ζωή μου βλέπω κάτι τέτοιο», μας λέει ο Φρανς, τουρίστας από τη Δανία.

Δραματικές συνθήκες και μεγάλη ένταση μέσα στο δημοτικό γήπεδο «Ανταγόρας» της Κω, όπου παραμένουν κλεισμένοι περί τους 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες «χωρίς νερό και τρόφιμα».

Δραματικές συνθήκες και μεγάλη ένταση μέσα στο δημοτικό γήπεδο «Ανταγόρας» της Κω, όπου παραμένουν κλεισμένοι περί τους 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες «χωρίς νερό και τρόφιμα».

Ο Δήμαρχος της Κω μπροστά σε όλα αυτά τα γεγονότα κάνει έκκληση προς την κυβέρνηση, ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες. «Είναι λυπηρό οι άνθρωποι να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Παρά τις δυσκολίες, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του οξύτατου αυτού προβλήματος. Το ζήτημα όμως δεν είναι ελληνικό. Είναι ευρωπαϊκό. Αυτή η εικόνα δεν ντροπιάζει την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη συνολικά», δήλωσε για την κατάσταση ο Δήμαρχος, Γιώργος Κυρίτσης.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσει στο νησί το επιβατηγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο – χωρητικότητας 2.000 με 2.500 θέσεων – θα παραμείνει στο νησί για τουλάχιστον 15 μέρες, ώστε να λειτουργήσει ως κέντρο υποδοχής των προσφύγων και ταυτοποίησης των στοιχείων τους, με σκοπό την παραχώρηση χαρτιών για το πολυπόθητο ταξίδι στο λιμάνι του Πειραιά. Η κυβέρνηση, θέλοντας να δώσει μία απάντηση στις κριτικές που την κατηγορούσαν για αδράνεια στην αντιμετώπιση της κατάστασης στην Κω, θέλησε με την αποστολή του πλοίου στο νησί να αμβλύνει τις αντιπαραθέσεις γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα. Η υλοποίηση του προγράμματος ανήκει στην Χριστοφιλοπούλου και Δρίτσα. Το παραπάνω μέτρο θα συνδυαστεί με ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που υποδέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Οι παραλίες είναι κατακλυσμένες από πρόσφυγες που ψάχνουν μια «ανάσα» δροσιάς.

Πρόσφυγες στην πόλη της Κω.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.