Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
29.06.2022

Σφοδρές πλημμύρες σε Μπανγκλαντές και Ινδία – Περισσότεροι από 9,5 εκατομμύρια οι εγκλωβισμένοι

Οι ιδιαίτερα σφοδρές βροχοπτώσεις της περιόδου των μουσώνων έχουν προκαλέσει τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.
Σφοδρές πλημμύρες σε Μπανγκλαντές και Ινδία – Περισσότεροι από 9,5 εκατομμύρια οι εγκλωβισμένοι

Περισσότερες περιοχές στο Μπανγκλαντές και τη βορειοανατολική Ινδία βρέθηκαν σήμερα κάτω από τα νερά, δήλωσαν αξιωματούχοι, καθώς οι αρχές προσπαθούν να φτάσουν περισσότερους από 9,5 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί με μικρά αποθέματα τροφίμων και πόσιμου νερού έπειτα από πολλές ημέρες σφοδρών βροχοπτώσεων.

Οι ιδιαίτερα σφοδρές βροχοπτώσεις της περιόδου των μουσώνων έχουν προκαλέσει τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα σε κάποιες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στο Μπανγκλαντές και έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 69 ανθρώπων τις τελευταίες δύο εβδομάδες τόσο στη χώρα όσο και στο ινδικό κρατίδιο Άσαμ.

«Οι άνθρωποι είναι χωρίς τρόφιμα. Δεν έχουν καν πόσιμο νερό αφότου τα πηγάδια βρέθηκαν κάτω από το νερό», δήλωσε ο Αμπού Μπακάρ, 26 ετών, που μένει στην περιοχή Σουναμγκάνζ στο βορειοανατολικό Μπανγκλαντές.

Η πρωθυπουργός της χώρας Σέιχ Χασίνα πέταξε πάνω από μερικές από τις πληγείσες περιοχές σήμερα για να ελέγξει τις καταστροφές.

Οι πλημμύρες είναι ένα συχνό φαινόμενο στην Ινδία και στο Μπανγκλαντές –που συνολικά έχουν 1,6 δισεκ. κατοίκους– όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητά, τη σοβαρότητά τους και κάνει τα φαινόμενα πιο ξαφνικά. Η εποχή των μουσώνων στη νότια Ασία διαρκεί μεταξύ του Ιουνίου και του Οκτωβρίου.

Οι πλημμύρες στην επαρχία Σιλχέτ του Μπανγκλαντές είναι οι χειρότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα και η Unicef ανακοίνωσε ότι το 90% των εγκαταστάσεών της έχουν πλημμυρίσει, ενώ αυξάνονται παράλληλα οι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του νερού.

Η Unicef ζητεί επειγόντως 2,5 εκ. δολάρια για να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση στο Μπανγκλαντές και συνεργάζεται με την κυβέρνηση της χώρας για να της προσφέρει ταμπλέτες καθαρισμού νερού, ιατρικά εφόδια και δοχεία νερού.

«Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, περιλαμβανομένου 1,6 εκατομμυρίου παιδιών, είναι εγκλωβισμένοι από τις πλημμύρες στο βορειοανατολικό Μπανγκλαντές και έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια», τόνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Σε κάποιες περιοχές ο στρατός της χώρας έριξε σακιά με βοήθεια από ελικόπτερα στους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι στις σκεπές των σπιτιών τους.

EPA/STR

Καταστροφή

Στο κρατίδιο Άσαμ, στη γειτονική Ινδία, από τις πλημμύρες έχουν αποκοπεί τρεις περιοχές στην κοιλάδα Μπαράκ, ενώ το νερό στην κεντρική πόλη της περιοχής, τη Σιλχάρ, φτάνει στο ύψος της μέσης των ανθρώπων.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Άσαμ, ο Χιμάντα Μπίσουα Σάρμα.

Ο ινδικός στρατός και μέλη πολιτοφυλακών έχουν κληθεί για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και έχουν απεγκλωβίσει περίπου 1.000 ανθρώπους τις τελευταίες 72 ώρες, δήλωσε αξιωματούχος.

Το κρατίδιο Άσαμ και το γειτονικό Μαγκαλάγια έχουν δεχθεί κατά 134% περισσότερες βροχοπτώσεις φέτος σε σχέση με τον μέσο όρο άλλων χρονιών για την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την ινδική μετεωρολογική υπηρεσία.

Περίπου 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Άσαμ, με περίπου 330.000 να διαμένουν σε καταφύγια.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.