Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
29.05.2022

Όσα είπε στην Guardian ο «ήρωας της Ρόδου»

Το ρεπορτάζ της Guardian για τους ανθρώπους που έσωσαν τη ζωή δεκάδων προσφύγων στην τραγωδία της Ρόδου.
Όσα είπε στην Guardian ο «ήρωας της Ρόδου»

Στη βρετανική εφημερίδα Guardian μίλησε ο Αντώνης Δεληγιώργης, ο οποίος έσωσε δεκάδες πρόσφυγες από την τραγωδία του ναυαγίου της λέμβου που έλαβε χώρα ανοιχτά της Ρόδου, την περασμένη Τρίτη.

Ο κ. Δεληγιώργης οδήγησε στη στεριά 20 από τους 93 μετανάστες που σώθηκαν. «Το νερό ήταν γεμάτο λάδια από τη βάρκα και οι βράχοι ήταν απότομοι και κοφτεροί. Κόπηκα άσχημα στα χέρια και στα πόδια, αλλά το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ εκείνη τη στιγμή ήταν πώς θα έσωζα εκείνους τους φτωχούς ανθρώπους». Ο 34χρονος μπόρεσε να σώσει αρκετούς από τους πρόσφυγες χάρη στις τεχνικές που είχε μάθει στο στρατό, αναφέρει η Guardian: «Βέβαια τα κύματα ήταν πολύ μεγάλα και ήταν δύσκολο να τα αντιμετωπίσεις».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Δεληγιώργης έσωσε μία γυναίκα από την Ερυθραία, η οποία μάλιστα γέννησε λίγο αργότερα ένα υγιέστατο αγοράκι στο γενικό νοσοκομείο της Ρόδου. Θέλοντας να δείξει την ευγνωμοσύνη της προς τον άνθρωπο που έσωσε τη ζωή της και εκείνη του παιδιού της και επιθυμώντας να κρατήσει την ανωνυμία της, είπε στις νοσοκόμες πως θα δώσει στο παιδί της το όνομα του σωτήρα της.

Η Guardian επισημαίνει πως ο Αντώνης Δεληγιώργης δεν ήταν μόνος του στις προσπάθειες διάσωσης των προσφύγων. Εκτός από τον 34χρονο, υπήρξαν ακόμη πολλές ιστορίες ανθρώπων που προσπάθησαν να βοηθήσουν τους μετανάστες, με πολλούς να προσφέρουν φαγητό και ρουχισμό στους διασωθέντες.

«Είναι ψυχές, σαν εμάς», αναφέρει ο Μπάμπης Μανίας στη βρετανική εφημερίδα, που έσωσε ένα μικρό παιδί από τη θάλασσα. «Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε στην αρχή. Νομίζαμε ότι ήταν μία βάρκα με τουρίστες […] Δεν είχα δει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο, τον τρόμο που μπορεί να στοιχειώσει τα μάτια ενός ανθρώπου».

Ο Δεληγιώργης παραμένει σιωπηλός όταν τον χαρακτηρίζουν ήρωα. Ο ίδιος αναφέρει πως δεν έπραξε τίποτα το γενναίο, αφού δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το καθήκον του ως «άνθρωπος». Όμως, αναφερόμενος στην Νεμπιάτ, γυναίκα από την Ερυθραία της οποίας έσωσε τη ζωή, λέει: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πρόσωπό της. Ποτέ».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.