Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
26.01.2021

Νέο τμήμα παραστατικών και ψηφιακών τεχνών: Μια καλλιτεχνική καινοτομία

Στο Ναύπλιο η πρώτη Σχολή Καλών Τεχνών στη χώρα, με δύο πανεπιστημιακά Τμήματα για τις τέχνες του θεάματος και τις Ψηφιακές Τέχνες

To πρώτο πανεπιστημιακό Τμήμα με αντικείμενο τη σχέση ψηφιακής τεχνολογίας και performance, είναι γεγονός! Η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εδραιώνεται πλέον στο Ναύπλιο, καθιστώντας την πόλη κέντρο έρευνας, καλλιτεχνικών εφαρμογών και καινοτομίας στους τομείς των Παραστατικών και των Ψηφιακών τεχνών σε πανελλήνια κλίμακα. Πλέον, στο Ναύπλιο λειτουργεί η πρώτη Σχολή Καλών Τεχνών στη χώρα, με δύο πανεπιστημιακά Τμήματα για τις τέχνες του θεάματος και τις Ψηφιακές Τέχνες.

Το νέο Τμήμα εστιάζει το περιεχόμενο των σπουδών στην έρευνα και τις καλλιτεχνικές εφαρμογές που συνδέουν την τεχνολογία, τον ψηφιακό κόσμο αλλά και τις κοινωνικές εφαρμογές (κοινωνική παρέμβαση, ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, εκπαίδευση ) με την performance, τον χορό και τις οπτικές τέχνες. Αν και η φυσιογνωμία του Τμήματος είναι κυρίως καλλιτεχνική, οι σπουδές σ’αυτό, παρέχουν επίσης θεωρητική κατάρτιση στα πεδία της Θεωρίας των Παραστατικών και των Ψηφιακών Τεχνών, της ιστορίας της Τέχνης, καθώς και ευρύτερα της θεωρίας του Πολιτισμού. Παράλληλα, καλλιεργούν την εξοικείωση με βασικά στοιχεία πληροφορικής και τεχνολογίας, καθώς και αρχές της Ηθικής της Τεχνολογίας.

Το Τμήμα θα λειτουργήσει από το επόμενο ακαδημαικό έτος 2019-20 με την εισαγωγή 140 πρωτοετών φοιτητών. Οι σπουδές στο Τμήμα θα έχουν διάρκεια τετραετή.

παρ

Στο νέο Τμήμα θα κληθούν να διδάξουν αναγνωρισμένοι και νέοι καλλιτέχνες των οπτικών τεχνών και της performance, αλλά και επιστήμονες της πληροφορικής καθώς και ερευνητές των ψηφιακών εφαρμογών στις τέχνες.

Η ίδρυση του Τμήματος Παραστατικών Τεχνών και Ψηφιακής Τεχνολογίας δημιουργεί νέες προοπτικές και προκλήσεις για το Ναύπλιο, που εδραιώνεται πλέον στη συνείδηση των δημοτών του και των επισκεπτών ως «Πόλη των Τεχνών και του Πολιτισμού». Οι επιτυχημένες συνεργασίες της Σχολής Καλών Τεχνών με το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδάυρου, το Λύκειο Επιδαύρου, το Ελληνικό παράρτημα του Harvard και άλλα ξένα πανεπιστήμια, θα επεκταθούν και θα διευρυνθούν. Η πρώτη τοπική πρωτοβουλία που αναμένεται από την ακαδημαική και καλλιτεχνική κοινότητα να πάρει σάρκα και οστά το επόμενο διάστημα, θα είναι η πρωτοβουλία του Δήμου Ναυπλιέων για τη δημιουργία μιας θεατρικής στέγης σύγχρονων προδιαγραφών, με εγκαταστάσεις κλειστού και ανοιχτού θεάτρου. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα δημιουργήσει ένα ζωντανό κύτταρο έρευνας και πολιτισμού στο Νάυπλιο, συστεγάζοντας τις εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές και ερευνητικές δράαεις ολόκληρης της Αργολίδας.

Η παρουσίαση του νέου Τμήματος έγινε την 1η Ιουλίου 2019 στο Ναύπλιο από τον Πρόεδρό του, σκηνοθέτη και Αναπληρωτή καθηγητή Γιάννη Λεοντάρη.

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.