Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
15.11.2023

Το κορυφαίο διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Άι-Γιώργης» στο ΚΠΙΣΝ

Οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, που φέτος είναι αφιερωμένες σε διηγήματα και νουβέλες σπουδαίων συγγραφέων, συνεχίζουν με τον «Άι-Γιώργη» ένα από τα κορυφαία διηγήματα του Δημήτρη Χατζή.
Το κορυφαίο διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Άι-Γιώργης» στο ΚΠΙΣΝ

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στις 17.00 στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, που φέτος είναι αφιερωμένες σε διηγήματα και νουβέλες σπουδαίων συγγραφέων, συνεχίζουν με τον «Άι-Γιώργη» ένα από τα κορυφαία διηγήματα του Δημήτρη Χατζή.

Στο πλαίσιο της ιστορίας, εισχωρούμε στο φιλόξενο και ήσυχο σπίτι του Σταμάτη και της Κατερίνας, σε μια απόμερη γειτονιά της Αθήνας. Ένα νέο και όμορφο ζευγάρι που έρχεται να εγκατασταθεί δίπλα τους απελπίζει, τελικά, με τη φιλία του το δύσμορφο αντρόγυνο που είχε για χρόνια συνηθίσει την περιορισμένη του ζωή: «η Ιφιγένεια έφυγε – η απολύτρωση δεν ήρθε. Ποτέ δεν θα ‘ρχότανε. Πέρασε ο Άι-Γιώργης εκεί –θα  περνούσε κάποτε- έγινε φως, πολύ φως».

Αυτό το διήγημα, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1966, ζωντανεύει στον Φάρο υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Αργυρώς Χιώτη και με τις ερμηνείες των Μανώλη Μαυροματάκη και Ηρώς Μπέζου. Τους συνοδεύει στην τρομπέτα ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος.

Ο Δημήτρης Χατζής ανήκει στους νεωτεριστές ρεαλιστές συγγραφείς της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας με κυρίαρχο στοιχείο της γραφής του τον κοινωνικό προβληματισμό. Με συχνά έντονη λυρική διάσταση στο λόγο του, παραμένει τόσο επίκαιρος όσο και βαθιά ανθρώπινος. Μέσα από τα διηγήματά του αποτυπώνονται αρχετυπικές φιγούρες των ανθρώπων που παλεύουν για καλύτερες συνθήκες στη ζωή τους, που ταλαιπωρούνται, τραυματίζονται και τα πάθη τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα κοινωνικά συμβάντα και την Ιστορία η οποία, ωστόσο, συνεχίζει να γράφεται ερήμην τους.

Τα πνευματικά δικαιώματα για την αφήγηση του διηγήματος παραχωρούνται για την συγκεκριμένη εκδήλωση από την κυρία Καίτη Χατζή.

To διήγημα περιλαμβάνεται στο βιβλίο Ανυπεράσπιστοι (2000) των Εκδόσεων To Ροδακιό.

Η είσοδος στις Παραβάσεις είναι ελεύθερη με προεγγραφή. Η ηλεκτρονική προεγγραφή για το κοινό θα ξεκινήσει στις 8 Φεβρουαρίου στις 12.00.

Οι Παραβάσεις, καθώς και η πλειονότητα των εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.